Lavmælt hjerteskjærende

Få sjangre har så mange fallgruver som fadoen, og det er mesterlig av Katia Guerreiro å ikke falle i noen av dem. Katia Guerreiro bør heretter regnes som en av de store fadosangerne!

Katia Guerreiro

Katia Guerreiro er dronningen av Fado!

Foto: Promo

Katia Guerreiro: «Fado»

Katia Guerreiro: «Fado».

Foto: Albumcover

Fadoen er sjangeren som har alt: melankoli som kan bli føleri, drama som kan bli melodrama og ikke minst, alt henger på sangeren. I dette tilfelle Katia Guerreiro , som gjør alt riktig. Alt!

Talentet

Det er ikke talentet som gjør at Katia Guerreiro til nå ikke har blitt regnet blant sin generasjons store fadosangerinner. Mariza har vært superstjernen – divaen, Amalia Rodrigues’ klare arvtager, dramatisk på grensen til Maria Callas-aktig parodi.

På motsatt side, hovedkonkurrenten Cristina Branco, pen i tøyet, avdempet og forsiktig arrangert. Katia Guerreiro har drevet med sitt, hun, de siste ti årene. Dette er bare hennes fjerde plate, og hennes samtidige gjerning som lege to dager i uka har hindret henne i å ta av internasjonalt som Mariza. Men talentet mangler det altså ingenting på. Ingenting.

Underteksten

Fadoen er sjangeren for de store, men samtidig undertrykte, følelsene. Det er nettopp da den griper deg, når du bare aner det raseri, den lengsel og den sorg som holdes inne hos utøveren, og som av og til velter frem i finalen på sangen – Marizas store triks. Tårene flommer.

Katia Guerreiro holder dem inne, men du hører de er der. Hun synger med en tradisjonell trio, spansk gitar, portugisisk gitar og bass, og holder seg så tett opp til helt klassisk fado som hun kan. Forsiktig antyder hun de store følelsene som gjemmer seg i musikken og ikke minst den klassiske poesien hun fremfører. Hun overdriver ikke et sekund. Ikke ett.

Dronningen

Så det er på tide, da, at verden oppdager Katia Guerreiro. Fado slik det skal gjøres, så tradisjonelt og full av den uoversettelige fadofølelsen saudade, at hun blir ett med musikken hun synger. Den musikken har til gjengjeld alt du noen gang kommer til å trenge i en fado.

Katia Guerreiro har stemmen, bandet følger henne perfekt og det hele er både tradisjonelt og sublimt. Katia Guerreiro er dronningen av de undertrykte følelser. Dronningen.

Kulturstrøm

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Utsetter Schwittersutstilling

  Utstillinga med bilder av både Kurt Schwitters og sønnen Ernst Schwitters, som skulle åpne på Romsdalsmuseet torsdag 19.september er utsatt i ett år.
  Ifølge Schwitters-kjenner Karin Hellandsjø ble utstillingen stoppet av budsjettmessige årsaker. Nå jobbes det videre med å forberede en ny utstilling til neste år der Romsdalsmuseet henter inn bilder fra blant annet Sprengelmuseet i Hannover som er Kurt Schwitters hjemby i Tyskland.

 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).