Hopp til innhold

Lavmælt hjerteskjærende

Få sjangre har så mange fallgruver som fadoen, og det er mesterlig av Katia Guerreiro å ikke falle i noen av dem. Katia Guerreiro bør heretter regnes som en av de store fadosangerne!

Katia Guerreiro

Katia Guerreiro er dronningen av Fado!

Foto: Promo

Katia Guerreiro: «Fado»

Katia Guerreiro: «Fado».

Foto: Albumcover

Fadoen er sjangeren som har alt: melankoli som kan bli føleri, drama som kan bli melodrama og ikke minst, alt henger på sangeren. I dette tilfelle Katia Guerreiro , som gjør alt riktig. Alt!

Talentet

Det er ikke talentet som gjør at Katia Guerreiro til nå ikke har blitt regnet blant sin generasjons store fadosangerinner. Mariza har vært superstjernen – divaen, Amalia Rodrigues’ klare arvtager, dramatisk på grensen til Maria Callas-aktig parodi.

På motsatt side, hovedkonkurrenten Cristina Branco, pen i tøyet, avdempet og forsiktig arrangert. Katia Guerreiro har drevet med sitt, hun, de siste ti årene. Dette er bare hennes fjerde plate, og hennes samtidige gjerning som lege to dager i uka har hindret henne i å ta av internasjonalt som Mariza. Men talentet mangler det altså ingenting på. Ingenting.

Underteksten

Fadoen er sjangeren for de store, men samtidig undertrykte, følelsene. Det er nettopp da den griper deg, når du bare aner det raseri, den lengsel og den sorg som holdes inne hos utøveren, og som av og til velter frem i finalen på sangen – Marizas store triks. Tårene flommer.

Katia Guerreiro holder dem inne, men du hører de er der. Hun synger med en tradisjonell trio, spansk gitar, portugisisk gitar og bass, og holder seg så tett opp til helt klassisk fado som hun kan. Forsiktig antyder hun de store følelsene som gjemmer seg i musikken og ikke minst den klassiske poesien hun fremfører. Hun overdriver ikke et sekund. Ikke ett.

Dronningen

Så det er på tide, da, at verden oppdager Katia Guerreiro. Fado slik det skal gjøres, så tradisjonelt og full av den uoversettelige fadofølelsen saudade, at hun blir ett med musikken hun synger. Den musikken har til gjengjeld alt du noen gang kommer til å trenge i en fado.

Katia Guerreiro har stemmen, bandet følger henne perfekt og det hele er både tradisjonelt og sublimt. Katia Guerreiro er dronningen av de undertrykte følelser. Dronningen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.