NRK Meny
Normal

Lavmælt hjerteskjærende

Få sjangre har så mange fallgruver som fadoen, og det er mesterlig av Katia Guerreiro å ikke falle i noen av dem. Katia Guerreiro bør heretter regnes som en av de store fadosangerne!

Katia Guerreiro

Katia Guerreiro er dronningen av Fado!

Foto: Promo

Katia Guerreiro: «Fado»

Katia Guerreiro: «Fado».

Foto: Albumcover

Fadoen er sjangeren som har alt: melankoli som kan bli føleri, drama som kan bli melodrama og ikke minst, alt henger på sangeren. I dette tilfelle Katia Guerreiro , som gjør alt riktig. Alt!

Talentet

Det er ikke talentet som gjør at Katia Guerreiro til nå ikke har blitt regnet blant sin generasjons store fadosangerinner. Mariza har vært superstjernen – divaen, Amalia Rodrigues’ klare arvtager, dramatisk på grensen til Maria Callas-aktig parodi.

På motsatt side, hovedkonkurrenten Cristina Branco, pen i tøyet, avdempet og forsiktig arrangert. Katia Guerreiro har drevet med sitt, hun, de siste ti årene. Dette er bare hennes fjerde plate, og hennes samtidige gjerning som lege to dager i uka har hindret henne i å ta av internasjonalt som Mariza. Men talentet mangler det altså ingenting på. Ingenting.

Underteksten

Fadoen er sjangeren for de store, men samtidig undertrykte, følelsene. Det er nettopp da den griper deg, når du bare aner det raseri, den lengsel og den sorg som holdes inne hos utøveren, og som av og til velter frem i finalen på sangen – Marizas store triks. Tårene flommer.

Katia Guerreiro holder dem inne, men du hører de er der. Hun synger med en tradisjonell trio, spansk gitar, portugisisk gitar og bass, og holder seg så tett opp til helt klassisk fado som hun kan. Forsiktig antyder hun de store følelsene som gjemmer seg i musikken og ikke minst den klassiske poesien hun fremfører. Hun overdriver ikke et sekund. Ikke ett.

Dronningen

Så det er på tide, da, at verden oppdager Katia Guerreiro. Fado slik det skal gjøres, så tradisjonelt og full av den uoversettelige fadofølelsen saudade, at hun blir ett med musikken hun synger. Den musikken har til gjengjeld alt du noen gang kommer til å trenge i en fado.

Katia Guerreiro har stemmen, bandet følger henne perfekt og det hele er både tradisjonelt og sublimt. Katia Guerreiro er dronningen av de undertrykte følelser. Dronningen.

Kulturstrøm

 • Saabye Christensen får Oslo-medalje

  Forfatter Lars Saabye Christensen tildeles St. Hallvard-medaljen, som er Oslo bys høyeste utmerkelse, for sin «verdifulle innsats for hovedstaden».– Det er en stor ære og glede å kunne motta St. Hallvard-medaljen, og det er også en like stor inspirasjon til å skrive og dikte videre om denne byen jeg er så nært knyttet til og setter så høyt, sier han ifølge NTBs pressemelding. Les Oslo kommunes begrunnelse for tildelingen her. (NTB)

  Lars Saabye Christensen
  Foto: Olav Døvik / NRK
 • Norsk 1. plass i pressefrihet

  Norge er det landet i verden hvor pressefriheten står sterkest, ifølge Reporters Without Borders årlige pressefrihetsundersøkelse. USA faller to plasser på listen, fra 43. til 45. plass, under ledelsen av Donald Trump, som blant annet har kalt journalister «fiender av folket». Nederst på lista ligger Nord-Korea. Les rapporten her.

  Laster Twitter-innhold
 • Sjå Sigrid på Jimmy Fallon

  Sigrid Solbakk Raabe frå Ålesund spelte for nærmare tre millionar amerikanarar då ho opptredde på Jimmy Fallons «The Tonight Show» i USA i natt. Sjå videoen her.