Hopp til innhold

Lanserer digital festivalsommer: – En liten smak av hva som skulle vært

Koronapandemien og smitteverntiltakene satte en stopper for festivalsommeren. Nå kommer festivalene tilbake, på et vis.

Øyafestivalen 2018

FESTIVALSOMMER: I et samarbeid med en rekke norske festivaler, lanserer DNB en digital festivalsommer.

Foto: Berit Roald

– Det blir et lite plaster på såret, kanskje. Til oss som arrangerer og forhåpentligvis også til publikum, sier daglig leder i OverOslo, Lars Petter Fosdahl til NRK.

Markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde

DIGITAL FESTIVAL: Som hovedsponsor har DNB satt i gang prosjektet med en digital festivalsommer.

Foto: Ola S. Hana / NRK

For som en rekke andre festivaler, ble OverOslo avlyst da koronapandemien traff Norge. Og med noen andre festivaler, gjør de nå et comeback.

– Det blir festivalsommer i år også, men som det meste andre i år, så blir også den litt annerledes. I år, i og med at ikke festivalfolket kan komme på festival, så tar vi festivalen hjem i stua til folk, forteller markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde.

Strømme-festival

Over åtte fredager gjennom sommeren skal DNB i samarbeid med åtte norske festivaler, ha strømmekonserter på én digital plattform.

– Det skal sies at hadde noen sagt til oss i fjor at festivalsommeren i år kom til å bli digital, så hadde det hørtes helt utopisk ut. Så dette bygger vi mens vi går, det er veldig spennende å se hvordan sluttresultatet blir, forteller Lunde.

Øya, Piknik i Parken og OverOslo er blant festivalene som nå er klar for en digital festivalsommer.

Tonje Kaada,daglig leder Øyafestivalen

SMAKEBIT: Daglig leder i Øyafestivalen, Tonje Kaada, gleder seg til å gi publikum en smakebit av det som skulle vært.

Foto: Ola S. Hana / NRK

– Det er fint å samarbeide med de andre festivalene, det er fantastisk å ha en partner som stiller opp for oss uansett. I motgang og medgang, holdt jeg på å si. Og det er fint å kunne gi artistene litt jobb, og skape litt verdiskaping i hele næringskjeden, forteller daglig leder for Øyafestivalen, Tonje Kaada.

Samtidig er hun klar på at den digitale versjonen nok ikke kan leve opp til den analoge.

– Jeg tror nok publikum kommer til å savne den ekte festivalsommeren fremdeles, men kanskje det blir en liten trøst. En liten smak av hva som skulle vært, og så kan de glede seg til forhåpentligvis full festivalsommer neste år, sier Kaada.

– Det føles bra å holde hjulene i gang

En rekke artister er klare, deriblant Sigrid, Tungtvann og trioen No.4. Sistnevnte har normalt sett fult opp med konserter gjennom festivalsommeren, og er glade for at det blir en smakebit, til tross for koronaen.

– Det føles bra å holde hjulene i gang litt. Bare gjøre det selv om det ikke er det samme. Det er en liten skygge av hva det kunne vært, men det blir fint, forteller Julia Witek.

No. 4 – «Salen så helt annerledes ut i går»

NO.4: Trioen No.4, fra venstre Ingeborg Marie Mohn, Emilie Christensen og Julia Witek, skal delta på den digitale festivalsommeren.

Som en rekke andre artister under koronapandemien, har No.4 allerede holdt strømmekonsert uten publikum.

– Det virket som det var en lettelse for folk å på en måte kunne se noe live, som liknet på noe de har opplevd før, da vi hadde strømmekonsert forrige gang. Da så vi i sosiale medier at det var mange som sa at dette var gøy og koselig å se igjen, avslutter Witek.

Kulturstrøm

  • Dokumentaren om Mats «Ibelin» Steen tatt ut til Sundance

    Benjamin Rees kinodokumentar «Ibelin» er en av tre norske filmer som er tatt ut til hovedkonkurransen i Sundance-festivalen, melder Deadline onsdag kveld. Det skriver også Norsk filminstitutt i en pressemelding.

    Dokumentaren er basert på den norske gameren Mats Steen, som døde av muskelsykdom bare 25 år gammel. Da NRK fortalte historien om hans innholdsrike digitale liv i 2019, slo den alle trafikkrekorder på nrk.no og fikk både nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Historien ble også oversatt og publisert hos BBC.

    Dokumentaren gjenskaper livet til Mats´ avatar «Ibelin» i spillverdenen, og er produsert av Medieoperatørene og Ingvil Giske.

    Sundance Film Festival er den største uavhengige filmfestivalen i USA, og feirer 40 år i januar. Det er andre gang filmskaper Benjamin Ree har en verdenspremiere under festivalen, sist i 2020 med «Kunstneren og tyven». Han tror Sundance vil være en perfekt arena for «Ibelin».

    - Vi er superstolte av å ha verdenspremiere på Sundance filmfestival. Vi har tatt en stor sjanse med denne filmen, siden vi gjenskaper et faktisk levd avatarliv med spillgrafikk, blandet med familievideoer og intervjuer. Det har aldri blitt gjort før på denne måten før, uttaler han.

    Samtidig er også Thea Hvistendahls spillefilm «Håndtering av udøde» og Silje Evensmo Jacobsens dokumentarfilm «Ukjent» tatt ut til festivalen.

    - Sundance er en av verdens viktigste filmfestivaler og en sentral inngang til det nordamerikanske markedet, så at vi har to dokumentarfilmer og en spillefilm i konkurranseprogrammene er bevis på det høye internasjonale nivået på norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i NFI, i pressemeldingen.

  • Taylor Swift er kåret til årets person av magasinet Time

    Magasinet kårer årets person hvert år, og i år er superstjernen Swift vinneren av den gjeve prisen.

    I sin begrunnelse slår Time fast at 2023 har vært et mørkt år.

    – I en polarisert verden der mange tradisjonelt sterke krefter sliter, har Taylor Swift funnet en måte å krysse grenser og være en positiv inspirasjonskilde. Ingen annen person på denne jorda kan akkurat nå treffe så mange mennesker, skriver Time.

    34-åringen er på verdensturné og høstet inn rekordinntekter fra billettsalget i Nord-Amerika. Flere av hennes gamle låter har havnet på topplistene igjen etter at hun har gitt ut nyinnspillinger av dem.

    Swift var en av ni personer som var nominert. Blant de andre var Russlands president Vladimir Putin, KI-pioner Sam Altman, kong Charles og lekedukken Barbie.

    Fjorårets utmerkelse gikk til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.