Hopp til innhold

Lager tinnsoldater til hele verden

Sigve Solberg er Norges eneste profesjonelle tinnsoldatmaker. Norge Rundt besøker ham hjemme der lager han tinnsoldater til hele verden.

Sigve Solberg og Ola Hiis Bergh

Tinnsoldatmaker Sigve Solberg (til høyre) og Ola Hiis Bergh fra Dræggens Buekorps ser på tinnsoldatutgaven av buekorpset.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

- Jeg likte å leke med små soldatfigurer da jeg var liten. Slik begynte interessen og jeg fant ut at jeg måtte lære å lage slike selv, forteller Sigve Solberg i Bergen.

Ved siden av sin vanlige jobb, driver han Norsemen Miniatures og er dermed Norges eneste profesjonelle tinnsoldatmaker.

Og det er en tidkrevende prosess å lage tinnsoldater. For hver eneste figur støpes og males deretter for hånd.

Sigve Solberg

Sigve Solberg med et utvalg av tinnsoldatene han lager.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Og en tinnsoldatmaker i Bergen kan selvfølgelig også by på buekorps i tinnsoldatstørrelse!

Også buekorps

- Dette ser veldig bra ut, utbryter Ola Hiis Bergh. Han er en av gamlekarene i Dræggens Buekorps og beundrer tinnsoldatutgavene av buekorpset.

- For detaljene må stemme, slår Hiis Bergh fast.

Det er med andre ord skikkelig nøyaktighetsarbeid Sigve Solberg gjør. For standardstørrelsen på en tinnsoldat er bare 54 millimeter.

Da må man være stø når man skal både modellere figurene og male ordener og øyne og ikke minst Dræggens karakteristiske røde striper på uniformene!

Samlere fra hele verden

- I Norge er det egentlig ikke mange som samler på tinnsoldater, men i utlandet er det stor interesse og jeg har fått bestillinger fra blant annet USA, England og Australia, forteller Solberg.

Buekorpsfigurene selges naturlig nok stort sett til bergensere. Men det er bare en liten del av produksjonen.

For her er det mange typer soldater, alt fra Hans Majestet Kongens Garde til norske og tyske soldater fra andre verdenskrig, soldater fra den amerikanske borgerkrigen, og også kjente ansikter som Max Manus og kong Haakon.

Men det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

- Akkurat nå holder jeg faktisk på med et oppdrag for et danseband som gjerne vil ha seg selv i tinnsoldatstørrelse, avslutter Sigve Solberg.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters