Lager tinnsoldater til hele verden

Sigve Solberg er Norges eneste profesjonelle tinnsoldatmaker. Norge Rundt besøker ham hjemme der lager han tinnsoldater til hele verden.

Sigve Solberg og Ola Hiis Bergh

Tinnsoldatmaker Sigve Solberg (til høyre) og Ola Hiis Bergh fra Dræggens Buekorps ser på tinnsoldatutgaven av buekorpset.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

- Jeg likte å leke med små soldatfigurer da jeg var liten. Slik begynte interessen og jeg fant ut at jeg måtte lære å lage slike selv, forteller Sigve Solberg i Bergen.

Ved siden av sin vanlige jobb, driver han Norsemen Miniatures og er dermed Norges eneste profesjonelle tinnsoldatmaker.

Og det er en tidkrevende prosess å lage tinnsoldater. For hver eneste figur støpes og males deretter for hånd.

Sigve Solberg

Sigve Solberg med et utvalg av tinnsoldatene han lager.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

Og en tinnsoldatmaker i Bergen kan selvfølgelig også by på buekorps i tinnsoldatstørrelse!

Også buekorps

- Dette ser veldig bra ut, utbryter Ola Hiis Bergh. Han er en av gamlekarene i Dræggens Buekorps og beundrer tinnsoldatutgavene av buekorpset.

- For detaljene må stemme, slår Hiis Bergh fast.

Det er med andre ord skikkelig nøyaktighetsarbeid Sigve Solberg gjør. For standardstørrelsen på en tinnsoldat er bare 54 millimeter.

Da må man være stø når man skal både modellere figurene og male ordener og øyne og ikke minst Dræggens karakteristiske røde striper på uniformene!

Samlere fra hele verden

- I Norge er det egentlig ikke mange som samler på tinnsoldater, men i utlandet er det stor interesse og jeg har fått bestillinger fra blant annet USA, England og Australia, forteller Solberg.

Buekorpsfigurene selges naturlig nok stort sett til bergensere. Men det er bare en liten del av produksjonen.

For her er det mange typer soldater, alt fra Hans Majestet Kongens Garde til norske og tyske soldater fra andre verdenskrig, soldater fra den amerikanske borgerkrigen, og også kjente ansikter som Max Manus og kong Haakon.

Men det er egentlig bare fantasien som setter grenser.

- Akkurat nå holder jeg faktisk på med et oppdrag for et danseband som gjerne vil ha seg selv i tinnsoldatstørrelse, avslutter Sigve Solberg.

Kulturstrøm

 • Seter revet på Dovrefjell

  Rivingen av Bentdalssetra på Dovrefjell er nå gjennomført. Dermed står bare en av de to Vesllie-setrene på Dovrefjell igjen. Det skriver Nationen. Planen var å sanere hele setergrenda, men Rolstadsetra blir stående etter at rivingsplanene møtte stor motstand.

 • Tar over rollen i «The Crown»

  Den britiske skuespilleren Lesley Manville skal spille dronning Elizabeths søster, prinsesse Margaret, i den femte og avsluttende sesongen av TV-serien «The Crown». Manville tar dermed over stafettpinnen fra Helena Bonham Carter, som i sin tur tok over rollen fra Vanessa Kirby (NTB).

  Lesley Manville
  Foto: Laurie Sparham / Scanpix
 • Tom Cruise får neppe møte Erna

  Tom Cruise, som har bedt om et møte med statsminister Erna Solberg vedrørende en filminnspilling, får trolig ikke møte henne, skriver Dagens Næringsliv. Saken er sendt til kulturdepartementet. Kulturminister Raja bekrefter at det har vært kontakt.