Hopp til innhold

Lager musikk med 2000 klinkekuler

Svenske Martin Molin har bygget et gigantisk musikkinstrument med 2000 klinkekuler. Musikkvideoen der han står og sveiver på maskinen mens kulene triller, er sett av flere millioner på Youtube.

– Jeg har vært ensom i 14 måneder, så nå er det deilig å endelig se resultater, sier Martin Molin.

Han spiller i det svenske instrumentalbandet Wintergatan, og fikk ideen om å lage maskinen da han besøkte et museum i Holland.

– Jeg har alltid vært interessert i mekanikk og fysikk, og da jeg så de programmerbare maskinene fra 1800-tallet, med hullkort og programmeringshjul, ville jeg lage et instrument basert på samme teknikk, sier han.

Marble Machine

TIDKREVENDE: Det tok Molin fjorten måneder å få instrumentet ferdig før videoinnspilling.

Matematisk musikkbilde

«Marble Machine», som instrumentet heter, finnes i flere ulike varianter og er en del av en subkultur, ifølge Molin.

Han antok at det kom til å ta omtrent to måneder å bygge maskinen, men de to månedene ble forlenget med et år.

– Mønsteret, som kulene skal følge i forskjellige retninger lages ut fra en matematisk formel. Hver bit som settes inn i programmeringshjulet slipper en ny kule, forklarer han.

Han tror blandingen av ulike elementer som musikk og fysikk, er grunnen til at videoen vekker såpass stor interesse.

Kulene løper løpsk

Maskinen kan i prinsippet spille hvilken som helst låt, men Molin har begrenset skalaen til å spille i E-moll og G-dur. Med totalt 2000 kuler er den designet for å kunne spille i evigheten.

– Men med alle kulene jeg mister, kan jeg spille i omtrent en time. Jeg jobber med å finne en bedre løsning, slik at kulene ikke spretter rundt i alle retninger. «I'm losing my marbles» er et begrep som handler om å bli gal. Det tenker jeg på hver gang en ny kule forsvinner, sier han.

Kulturstrøm

  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistene gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.