Hopp til innhold

Lag lydspor til bok-tekster

Bøker er ikke bare lesing - som gir fantasifulle bilder. Det kan også handle om lyd. Er du en av dem som «hører» handlingen mens du leser? Torsdag kveld kl. 19 på Internasjonalen i Oslo, lanserer vi nettkonkurransen «Ordlyd» der DU kan lage ditt eget lydspor med utgangspunkt i en gitt tekst. Hvis du er mellom 17 og 30 år.

Cathi Unsworth

Den britiske krimforfatteren Cathi Unsworth har blitt lydsatt av musiker Pete Woodhead. Se og hør dem live i Oslo.

Det er mange innfallsvinkler til litteratur, for eksempel når bok blir til film eller lydbok. Men boktekster inspirerer også til å lage rene lydspor, noe den engelske krimforfatteren Cathi Unsworth og musiker, komponist og lydentusiast Pete Woodhead har hatt suksess med på nettet. Nå skal de gjøre det live som pangstart på prosjektet «Ordlyd»

Britisk undergrunns-fenomen

Cathi Unsworth

Cathi Unsworth leser høyt fra romanen «Bad Penny Blues» i Camden, London, med Pete Woodheads lydspor som bakgrunnslyd.

Foto: Flickr

Sommeren 2009 laget de to en serie med «transmissions»", eller lyd-overføringer, fra Unsworths siste bok «Bad Penny Blues», og publiserte dem på Unsworths nettsider. Bok i P2-kritiker Leif Ekle lot seg begeistre av dette, og inviterte de to til å fremføre live for publikum i Oslo.

- I forbindelse med et intervju med Unsworth fikk jeg også høre henne lese på et arrangement i London. En opplvelse i seg selv. Da jeg senere hørte hennes og Woodheads transmissions, kunne jeg ikke unngå å spørre om de hadde vurdert å fremføre dette live. Det måtte da bli en spennende opplevelse! sier kritiker Leif Ekle.

- Samtidig hadde jeg begynt å lufte ideen her i P2 om å arrangere noe for unge mennesker i landskapet tekst og lyd, med tanke på nye og annerledes innfallsvinkler til litteratur og presesentasjon av den. De to britene hadde for lengst tenkt tanken, men ikke funnet en brukbar arena. Dermed var vi først og kunne slå to fluer i samme smekk; kick-off for konkurransen «Ordlyd» og en gedigen inspirasjonsforestilling.

- Hvor «stort» er fenomenet i London?

- Helt ærlig; jeg vet ikke, men jeg ser at Cathi Unsworth stadig opptrer på store og små litteraturfestivaler, alternative og mer tradisjonelle, der det også presenteres lignende blandingsformer. Men jeg VET at de to ikke har gjort dette LIVE før – de har øvd som gale i to hele helger på rad for å gi oss en spektakulær opplevelse på torsdag, sier Leif Ekle

Slik gjør du det

Kristine Tofte

Lag lydspor til Kristine Tofte.

Foto: Paal Audestad/Tiden forlag

Nå utfordrer Bok i P2 DEG til å lage ditt eget lydspor med utgangspunkt i litterære tekster.

På arrangementet i Oslo torsdag den 18. mars dukker også forfatterne Harald Rosenløw Eeg og Kristine Tofte opp med hver sin tekst som de presenterer og leser.

For å være med i konkurransen må du velge èn av disse tekstene. Du lager din egen opplesning, og lydlegger den. Her er det bare kreativiteten som setter grensene. Tekstene blir også lagt ut her på nrk.no/litteratur .

Bidragene leveres som redigerte lydfeiler, og innleveringsfrist er første halvdel av mai. Vinnerbidrag kåres ved utgangen av mai. Blant premiene finnes en velutstyrt MacBook.

Harald Rosenløw Eeg

Eller lag lydspor til Harald Rosenløw Eegs tekst.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Arrangementet på Internasjonalen (ligger på Youngstorget) starter torsdag kl. 19, er åpent for publikum, og gratis.

Video fra arrangementet kan lastes ned fra nettet så fort det er redigert.

Bli inspirert til å være kreativ, ved å lage lydmiljø, musikk og bakgrunnslyd. Vi premierer det beste lydsporet.

Konkurransen er åpen for absolutt alle bok- og lydinteresserte i alderen 17 - 30 år.

Krimlyd-suksess


Samspillet mellom musikk og høytlesing er ikke noe nytt, men Cathi Unsworth og og Pete Woodhead har med sitt samarbeid i London tilført en spennende dimensjon gjennom Woodheads lyddesign.

Avspillingene av «transmissions» fra Unsworths nettside har blitt svært mange siden de ble produsert i fjor sommer, og responsen har vært overveldende på www.cathi.unsworth.co.uk (velg «transmissions» i venstre meny).

Cathi Unsworth er tidligere musikkjournalist, men etter å ha gitt ut tre bøker, er hun i ferd med å bli en etablert krimforfatter og undergrunnsfavoritt i det yngre litterære miljøet i London med sin noir-pregede og rytmiske prosa, spekket med svart humor.

Pete Woodhead er musiker og komponist, med spesiell interesse for elektronisk musikk og lyd. Han har blant annet laget soundtrack til den engelske kult-filmen «Shaun of the Dead».

Kulturstrøm

 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.