Hopp til innhold

Julekveld i juni

Ikke bare var eksamen over og videregående en saga blott om non dager; jammen ringte ikke Bok i P2 også for å fortelle at både Oskar og Even hadde fått andrepremie i OrdLyd-konkurransen. Hvilken dag!

Evan og Oskar pakker ut Ordlyd-premien

Oskar Finborud Johansen (t.v.) og Even Lømo Hovda pakker ut premien.

Foto: Leif Ekle / NRK

Ordlyd-juryen fikk seg også en liten overraskelse da vinnernes identitet skulle avsløres. Underveis i arbeidet var bidragene anonymisert for å sikre prosessen mot gjenkjennelse av enkeltdeltagere.

Ikke før var tallene byttet ut med navn, så var det også klart at de to som var delte andreplassen går i samme klasse på Elvebakken videregående skole; Even Lømo Hovda og Oskar Finborud Johansen.

Blide vinnere

Oskar Finborud Johansen

Oskar Finborud Johansen pakker ut lydutstyret, som er andrepremien.

Foto: Leif Ekle / NRK

Ingen sure miner å se da NRK kom med digre premieesker. Oskar hadde gjort ferdig sin muntlig-eksamen et par timer før, mens Even stort sett tok det hele med sinnsro. Det vil si; helt til den digre esken var åpnet og det dukket frem studiomikrofon, stativ, kabler, ProTools (lydredigeringsprogram) og kraftig lydkort … Som Even uttrykte det; - litt av en pakke.

Like – men forskjellige

Even Lømo Hovda

Even Lømo Hovda åpner den digre premieesken, på Elvebakken skole.

Foto: Leif Ekle / NRK

De to Elvebakken-elevene forteller at de har hørt hørt lite til hverandre og hverandres innslag underveis.

– Men da vi var ferdige, var det naturlig å høre alle sammen. Jeg tror det var tre eller fire stykker av oss som til slutt valgte å sende inn bidragene sine.

Desto bedre at Even og Oskar sørget for å få sende inn sine.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK