NRK Meny
Normal

Lær breakdance med Newton

Drømmer du om å imponere venner og familie ved å snurre rundt på hodet og vise andre kule triks og moves til hiphopmusikk? Følg lynkurset i breakdance og bli en b-boy eller b-girl.

Opplæring i breakdance

PÅ TRENING: Newtons opptaksteam var på plass da Tormod Østmoe lærte elever fra Saupstad skole i Trondheim å danse breakdance.

Foto: NRK

Breakdance er gatedans som startet i New York City på slutten av 1960-tallet. Dansen kom til Norge på 1980-tallet. Det var breakere i Østfold som startet, og interessen for breakdance spredte seg raskt til hele landet.

Din tur

Nå kan også du lære breakdance. Klikk på videolenkene under og la Tormod vise deg tre grunnelementer - Top Rock, Foot Work og Freeze.


Del 1: Lær Breakdance Top Rock

Tormod Østmoe

TOP ROCK: I dans er fotarbeidet viktig, og breakdance har mange kule triks og moves. Tormod Østmoe kan de alle.

Foto: Ingvill Warholm / NRK

Del 2: Lær Breakdance Foot Work

Tormod Østmoe

FOOT WORK: Tormod demonstrerer et av grunntrinnene i breakdance.

Foto: Ingvill Warholm / NRK
Del 3: Lær Breakdance Freeze

Tormod Østmoe

FREEZE: Prøv om du kan stå på hodet og hendene slik Tormod viser.

Foto: Ingvill Warholm / NRK
Dans, dans, dans...

Etter mye øving blir du sikkert like flinke til å danse breakdance som disse guttene.

Se video: Breakdancere
Breakdance-trening

SNART B-BOY: Personer som danser breakdance kalles b-boy (break-boy) eller b-girl. Bevegelsene som brukes i denne formen for dans kalles 'breaking', eller 'brytende' bevegelser. Solveig Hareide (med ryggen til) følger med når dansetrinnene øves inn.


I Newton den 4. oktober 2009 handler det mye om breakdance. Du kan se hele programmet her: Newton - om sprett og spenst


Kulturstrøm

  • Lauryn Hill til Oslo

    Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

    Lauryn Hill på Molde jazzfestival
    Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

    Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.