La Scala må avlyse forestillinger

Det er ikke bare i Norge at operaforestillinger har måttet avlyses som følge av streik. For andre gang på to måneder streiker italienske operaansatte ved det verdenskjente operahuset La Scala i Milano.

La Scala

Det verdenskjente operahuset La Scala må avlyse flere forestillinger som følge av streik.

Foto: LUCA BRUNO / AP

Onsdag avlyste operahuset nok en forestilling av operaen «Faust» av den franske operakomponisten Charles Gounod.

Også mandagens forestilling måtte avlyses. Og da oppsetningen av «Faust» hadde premiere fredag uken før, stilte orkesteret og koret i fritidsklær i protest.

Årsaken til streiken er en kontroversiell operareform, foreslått av statsminister Silvio Berlusconis regjering.

Streik ved La Scala

Italienske musikere streiker mot regjeringens operareform. Her fra streiken i mai.

Foto: DAMIEN MEYER / Afp

Møter motstand

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconis regjering retter sparekniven mot italiensk opera.

Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Daniel Barenboim

Den argentinskfødte dirigenten Daniel Barenboim er kritisk til det italienske reformforslaget.

Foto: ALBERTO PELLASCHIAR / Ap

Reformforslaget inkluderer et knippe innsparingstiltak, som ansettelsesstopp, tøffere betingelser for offentlig støtte, 50 prosent kutt i bonuser og endringer i kontrakter.

Hvert år mottar operahusene i Italia til sammen 260 millioner euro i offentlig støtte.

I april sa kulturminister Sandro Bondi at reformen vil gi en mer effektiv styring og rasjonalisering av forbruket ved italienske operaer.

Reformforslaget møter stor motstand blant italienske artister, og gjentatte streiker har ført til flere avlysninger ved flere av Italias 14 operahus de siste månedene.

– Ødelegger musikklivet

Også i mai måtte La Scala avlyse flere forestillinger, deriblant en forestilling av «Simon Boccanegra» med den verdenskjente tenoren Placido Domingo i hovedrollen.

I den forbindelse kritiserte dirigent Daniel Barenboim den foreslåtte reformen i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

– Tiltakene vil forårsake enorme ødeleggelser for musikklivet og dette landet på både kort og lang sikt, sa dirigenten.

Den omstride reformen har allerede igjennom det ene av to kammere i det italienske parlamentet, og vil bli diskutert i det andre i neste uke.

Tapte en halv million kroner daglig

Tidligere denne måneden måtte også Operaen i Bjørvika avlyse flere forestillinger da blant annet musikere og ballettdansere gikk ut i en ukeslang streik. Beregninger viser at operaen tapte en halv million kroner daglig på streiken.

Konflikten i årets lønnsoppgjør hadde bakgrunn i forrige streik tilbake i 2006. Den gang fikk musikere i symfoniorkestrene i Bergen, Stavanger og Trondheim et lønnshopp på 33.000 kroner som kompensasjon for større fleksibilitet i arbeidstid og for å frasi seg opphavsrett.

Samme prosess tok av økonomiske grunner lengre tid å få igjennom blant annet ved Operaen i Bjørvika, og da avtalen endelig kom til enighet, satte kulturministeren foten ned. De fagorganiserte i Musikernes fellesorganisasjon (MFO) følte dette var urettferdig behandling, og gikk til streik.

Etter en ukes streik skrev begge parter under på en skisse fra Riksmeklingsmannen.

Streikende foran operaen
Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.