NRK Meny
Normal

Kvinner med fingermanualar

Cecilie, Anna og Dea er tre voksne damer med et ubrytelig vennskap. De utfordrer seg selv og hverandre, denne gangen ved å bestige en fjellvegg i to etapper.

Fjellside
Foto: colourbox.com

De skal opp og de skal sove på en hylle halvveis oppe. Klatreturen byr fysiske, psykiske og vennskapelige utfordringer. En fjellvegg er lumsk, også for de som kan klatre. Alle er avhengige av hverandre.

Klatreturen er den grunnleggende hendelsen og situasjonen i hørespillet, men samtidig går praten om mer trivielle ting og vi deler den enkeltes tanker om de andre. De er tre vellykkede kvinner som kan og som våger.

En har en elsker, en prøver å få barn uten å lykkes, en har en godt betalt stilling i det private næringsliv. De er alle enige om at mennene deres er stolte av at de befinner seg i fjellveggen, at de tar utfordringene.

Det som ikke skal skje

Vel fremme på fjellhyllen som skal være soveplassen deres er de overstadige i sin glede over å ha klart utfordringen så langt, være ferdig med det vanskeligste strekket.

De planlegger Cecilies femtiårsdag da det som ikke skal skje skjer. Drillet som de er i det trivielle livets utfordringer, makter de å snu planleggingen fa en type begivenhet til en annen – og grunnleggende sett er det ikke så forskjellig.

Medvirkende

Anna: Liv Bernhoft Osa
Cecilie: Agnete G. Haaland
Dea: Iren reppen.

Av: Rønnaug Kleiva
Dramaturg: Helge Andersen
Produksjonsleder: Helga Hem
Lyddesign: Gudrun Gardsjord
Regi: Morten Thomte

Sendt første gang i 2001.

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck