NRK Meny
Normal

Kumøkk og kultur

Møt det engasjerte ekteparet Aud og Svein Lilleengen i ukas Sølvsuper. Fra gården Vestrått på Fosen i Sør-Trøndelag har de både forsket på et giftfritt plantevern og bidratt til et rikere kulturliv i hjemkommunen Ørland.

Aud og Svein Lilleengen
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Her i Norge er vi akterutseilt når det gjelder forskning. Det er begredelig at det i verdens rikeste land brukes så lite offentlige midler til dette. Ikke skjønner jeg at det er slik og ingen har til nå gitt meg et godt og dekkende svar på hvorfor det heller!

Gründer og bonde Svein Lilleengen (68) blir svært ivrig når ordet ”forskning” blir nevnt. Siden begynnelsen av 1990-årene har han forsket på metoder og produkter som kan brukes til å utvikle et giftfritt plantevern. Planer om biogassanlegg er utviklet og en stor nasjonal konferanse om biogass-anlegg ble arrangert i forrige uke.

Parallelt med dette har han og fru Aud stått svært sentralt i utviklingen av kulturlivet i hjemmekommunen Ørland på Fosen i Sør-Trøndelag. For sin innsats der, ble de begge i februar i år hedret med kommunens kulturpris.

– Jeg trodde at Svein skulle lese dikt den kvelden, sier fru Aud. – Selv fikk jeg faktisk et sjokk, sier Svein og legger til: – Det er vel også en indikasjon på at vi har levd noen år og blitt litt gråe i håret.

Kulturpris

Aud og Svein Lilleengen
Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Det er et engasjert ektepar på gården Vestrått som tar i mot programleder Haakon D. Blaauw i Sølvsuper kommende søndag. Kultur og kumøkk er to sentrale stikkord for disse. I det lokale kulturlivet har nemlig begge satt sine spor.

De har bl.a. vært initiativtaker til en filmklubb, kunstforening, forskjellige kulturarrangement, de har skrevet teater og satt opp forestillinger. Aud er også en flittig maler og skriver dessuten egne dikt, og i programmet får vi også eksempler på dette.

Dagros-feltet

Det var i begynnelsen av 1990-årene at Svein for alvor begynte å interessere seg for et produkt for utviklingen av et giftfritt landbruk. Bakgrunnen er like enkel som genial: På en gård med melkeproduksjon, blir det mye kumøkk. Fiber fra husdyrgjødsel kan brukes til dyrking - og dermed ble bioskiva til og patent på den.

– Kumøkk er bondens gull, sier Svein som sammen med 58 bønder, det lokale kraftselskapet og støtte fra forskningsmiljøet vil bygge landets største anlegg for biogass og dermed gjøre det mulig for bøndene å bli energileverandører.

Det første onshore CO2-frie gassfelt her i landet ligger på gården og det har, betegnende nok, fått navnet ”Dagrosfeltet”.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 24. mai kl 07.03

Kulturstrøm

  • Han blir Hercule Poirot

    John Malkovich tar på seg rollen som den verdenskjente belgiske detektiven Poirot når BBC spiller inn en ny versjon av «Mord etter alfabetet» av Agatha Christie. Også “Harry Potter” stjernen Rupert Grint er med når innspillingene starter i juni, skriver Variety David Suchet, som spilte detektiven i 24 år, fortalte i et intervju med The Telegraph at å avslutte rollen var noe av det tyngste han hadde gjort i sitt liv.

    John Malkovitch
    Foto: ANDER GILLENEA / AFP