NRK Meny
Normal

– Selg musikken, ikke kroppen din, kvinne!

Razika reagerer på MGP-aktuelle Linnea Dales nye og lettkledde musikkvideo. – Som jenter i musikkbransjen opplever vi stadig et press på å spille mer på sex, sier de og oppfordrer kvinnelige artister til å selge musikk, ikke kropp.

Razika

Bandet Razika får stadig kommentarer om at de bør være mer sexy og lettkledd på scenen og i musikkvideoer for å nå ut et større publikum. Det finner de ikke spesielt interessant.

Razika om Dales nyeste musikkvideo

Razika reagerer på det de kaller den kroppsfikserte trenden innen musikkvideosjangeren.

Foto: Skjermdump

I Linnea Dales nye musikkvideo «High Hopes», som hun skal delta med i Melodi Grand Prix, slanger artisten seg på en seng kun ikledd en bikini mens hun synger.

– Kan nå langt uten å kle av seg

Bandet Razika reagerer nå på at kvinnelige artister tyr til et lettkledd uttrykk for å appellerer til det norske publikummet:

«Hvorfor er det sånn at flere og flere jenter velger å kle av seg i musikkvideoene sine? Det er musikken som skal selge. Vi lover i alle fall å være godt påkledd i vår neste video», skriver Marie Amdam, Maria Råkil, Embla Karidotter og Marie Moe, som utgjør bandet Razika på sine Facebooksider, og utdyper til NRK:

– Som jenter i musikkbransjen opplever vi stadig et press på å spille mer på sex. Vi får stadig kommentarer om at vi bør være mer sexy og lettkledd på scenen og i musikkvideoer for å nå ut et større publikum. Dette mener vi er et problem.

I deres anliggende er musikken alltid hovedfokuset, og jentene velger alltid å se bort fra slike kommentarer.

– Vi ønsker å være forbilder for unge jenter, og få de til å forstå at man kan komme langt uten å vise frem kroppen sin.

Miley Cyrus-trend til Norge

De mener at den amerikanske kommersielle trenden som vi ser hos blant andre Miley Cyrus tydeligvis har kommet til Norge.

– Vi synes det er synd at artister som Linnea Dale, må ty til et lettkledd uttrykk for å appellere til det norske publikum. Fokuset på musikken forsvinner, og musikkvideoen får oppmerksomhet fordi hun mesteparten av videoen ligger i en seng med en liten bikini.

US-MILEY-CYRUS'-OFFICIAL-ALBUM-RELEASE-PARTY-FOR-"BANGERZ"-AT-TH

Razika mener at den amerikanske kommersielle trenden man ser hos, blant andre, Miley Cyrus har kommet til Norge.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

De utdyper at kritikken ikke er rettet mot Linnea Dale, som de mener er en dyktig artist, men den kroppsfikserte trenden innen musikkvideosjangeren.

– Vi er feminister, vi heier på Linnea, men mener også at det var plikt å si ifra når unge jenter bøyer seg for en dominerende musikkbransje. Om de tror de blir mer frigjort av å vise frem kroppen sin, tar de feil. Selg musikken din, ikke kroppen din kvinne!

Mediene også skyldige

Dagbladet valgte å bruke overskriften: «Derfor er MGP-Linnea lettkledd» i saken om artistens nyeste video.

– Mediene er også skyldig i denne sammenhengen. Dagbladet promoterer ikke låten, men velger å vinkle saken mot hennes kropp, sier jentene i Razika. Dagbladet mener det er en naturlig vinkling.

– Linnea Dahle forteller selv i saken at videoen er spilt inn på Ibiza og at antrekket er «inspirert av den halv-erotiske filmen «Barbarella» fra 1968, med Jane Fonda i hovedrollen». Når vi har laget en sak om musikkvideoen, er det jo ganske naturlig å vinkle på nettopp dette, sier kulturredaktør, Geir Ramnefjell i Dagbladet.

– Må artister spille på kropp og sex for å få medieoppmerksomhet?

– Nei. Vi har blant annet skrevet mye om Razika, og jeg er glad for at artister har ulike måter å framstille seg selv og kunsten sin på. Vi skriver mye mer om påkledd enn lettkledd musikk i Dagbladet.

– Synes videoen har blitt veldig fin

Dale selv vil ikke kommentere, men henviser til intervjuet Dagbladet gjorde med henne om MGP-videoen. Der sier hun blant annet:

– Jeg og stylisten min lekte oss med forskjellige uttrykk, og endte opp med en lettkledd variant. Jeg er veldig glad i nakenhet og synes videoen har blitt veldig fin, sier Linne Dale.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3