Hopp til innhold

– Selg musikken, ikke kroppen din, kvinne!

Razika reagerer på MGP-aktuelle Linnea Dales nye og lettkledde musikkvideo. – Som jenter i musikkbransjen opplever vi stadig et press på å spille mer på sex, sier de og oppfordrer kvinnelige artister til å selge musikk, ikke kropp.

Razika

Bandet Razika får stadig kommentarer om at de bør være mer sexy og lettkledd på scenen og i musikkvideoer for å nå ut et større publikum. Det finner de ikke spesielt interessant.

Razika om Dales nyeste musikkvideo

Razika reagerer på det de kaller den kroppsfikserte trenden innen musikkvideosjangeren.

Foto: Skjermdump

I Linnea Dales nye musikkvideo «High Hopes», som hun skal delta med i Melodi Grand Prix, slanger artisten seg på en seng kun ikledd en bikini mens hun synger.

– Kan nå langt uten å kle av seg

Bandet Razika reagerer nå på at kvinnelige artister tyr til et lettkledd uttrykk for å appellerer til det norske publikummet:

«Hvorfor er det sånn at flere og flere jenter velger å kle av seg i musikkvideoene sine? Det er musikken som skal selge. Vi lover i alle fall å være godt påkledd i vår neste video», skriver Marie Amdam, Maria Råkil, Embla Karidotter og Marie Moe, som utgjør bandet Razika på sine Facebooksider, og utdyper til NRK:

– Som jenter i musikkbransjen opplever vi stadig et press på å spille mer på sex. Vi får stadig kommentarer om at vi bør være mer sexy og lettkledd på scenen og i musikkvideoer for å nå ut et større publikum. Dette mener vi er et problem.

I deres anliggende er musikken alltid hovedfokuset, og jentene velger alltid å se bort fra slike kommentarer.

– Vi ønsker å være forbilder for unge jenter, og få de til å forstå at man kan komme langt uten å vise frem kroppen sin.

Miley Cyrus-trend til Norge

De mener at den amerikanske kommersielle trenden som vi ser hos blant andre Miley Cyrus tydeligvis har kommet til Norge.

– Vi synes det er synd at artister som Linnea Dale, må ty til et lettkledd uttrykk for å appellere til det norske publikum. Fokuset på musikken forsvinner, og musikkvideoen får oppmerksomhet fordi hun mesteparten av videoen ligger i en seng med en liten bikini.

US-MILEY-CYRUS'-OFFICIAL-ALBUM-RELEASE-PARTY-FOR-"BANGERZ"-AT-TH

Razika mener at den amerikanske kommersielle trenden man ser hos, blant andre, Miley Cyrus har kommet til Norge.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

De utdyper at kritikken ikke er rettet mot Linnea Dale, som de mener er en dyktig artist, men den kroppsfikserte trenden innen musikkvideosjangeren.

– Vi er feminister, vi heier på Linnea, men mener også at det var plikt å si ifra når unge jenter bøyer seg for en dominerende musikkbransje. Om de tror de blir mer frigjort av å vise frem kroppen sin, tar de feil. Selg musikken din, ikke kroppen din kvinne!

Mediene også skyldige

Dagbladet valgte å bruke overskriften: «Derfor er MGP-Linnea lettkledd» i saken om artistens nyeste video.

– Mediene er også skyldig i denne sammenhengen. Dagbladet promoterer ikke låten, men velger å vinkle saken mot hennes kropp, sier jentene i Razika. Dagbladet mener det er en naturlig vinkling.

– Linnea Dahle forteller selv i saken at videoen er spilt inn på Ibiza og at antrekket er «inspirert av den halv-erotiske filmen «Barbarella» fra 1968, med Jane Fonda i hovedrollen». Når vi har laget en sak om musikkvideoen, er det jo ganske naturlig å vinkle på nettopp dette, sier kulturredaktør, Geir Ramnefjell i Dagbladet.

– Må artister spille på kropp og sex for å få medieoppmerksomhet?

– Nei. Vi har blant annet skrevet mye om Razika, og jeg er glad for at artister har ulike måter å framstille seg selv og kunsten sin på. Vi skriver mye mer om påkledd enn lettkledd musikk i Dagbladet.

– Synes videoen har blitt veldig fin

Dale selv vil ikke kommentere, men henviser til intervjuet Dagbladet gjorde med henne om MGP-videoen. Der sier hun blant annet:

– Jeg og stylisten min lekte oss med forskjellige uttrykk, og endte opp med en lettkledd variant. Jeg er veldig glad i nakenhet og synes videoen har blitt veldig fin, sier Linne Dale.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.