NRK Meny
Normal

Cannes åpner uten fengslet jurymedlem

Frankrike krever at Iran umiddelbart løslater den fengslede regissøren Jafar Panahi, og tillater at han får sin plass som jurymedlem under filmfestivalen i Cannes.

Jafar Panahi
Foto: BEHROUZ MEHRI / Afp

– Han er en av de fremste representantene for iransk film og hans plass er på festivalen dit han er invitert for å være medlem i juryen, sa utenriksminister Bernard Kouchner og kulturminister Frederic Mitterrand i en felles uttalelse i dag.

Panahi vant prisen for beste debutfilm, «Camera d'Or», i Cannes for «Den hvite ballongen» i 1995. For sin siste film, «Offside» (2006), fikk han «Sølvbjørnen» under Filmfestivalen i Berlin. Se hele filmografien til Panahi på IMDB.

Fengslet pga film

Panahi (49) har sittet i Teherans beryktede Evin-fengsel siden 1. mars, da han ble arrestert av iranske myndigheter for angivelig å ha laget en film om det omdiskuterte presidentvalget i 2009.

– Vi krever at han blir løslatt umiddelbart og anmoder myndighetene i Teheran om å respektere den grunnleggende retten til iranere om frihet for ytringer og kreativitet, la de to franske statsrådene til, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Årets jury

Juryepresident i Cannes i år er den amerikanske regissøren Tim Burton. Han mangler altså Jafar Panahi, men har med seg følgende personer i juryen som skal kåre årets vinner av «Gullpalmen».

Shekhar Kapur - indisk regissør

Emmanuel Carrere - fransk forfatter og regissør

Victore Erice - spansk regissør

Benicio Del Toro - puerto ricansk skuespiller og produsent

Alexandre Desplat - fransk filmkomponist

Giovanna Mezzogiorno - italiensk skuespiller

Kate Beckinsale - britisk skuespiller

Alberto Barbera - italiensk filmkritiker

Juryen i Cannes 2010

Juryen i Cannes 2010. Fra venstre: Shekhar Kapur, Emmanuel Carrere, Victor Erice, Benicio Del Toro, Alexandre Desplat, Giovanna Mezzogiorno, Tim Burton, Kate Beckinsale og Alberto Barbera.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Kulturstrøm

  • Skeptisk til bok i butikk

    Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.

  • Skal gjenoppbygge historisk moské

    En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

    Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
    Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix