Hopp til innhold

Kontrabassen

Da Simone de Beauvoir møtte jazzmusikeren Mezz Mezzrow i New York følte hun seg i godt selskap.
Hun ble glad.

Mezz Mezzrow
Foto: Wikipedia

Hør: Simone de Beauvoir i Amerika del 4, 28.11.2009

Milton Mezirow

var 9 år eldre enn Simone – og aktiv klarinettist og saksofonist i jazzen på 20tallet. Han var født i Chicago og er en av jazzens mest fargerike personligheter. Fortellingene om episoder han var opphav til eller medvirket i går igjen i jazzhistorien.

Simone de Beauvoir fikk flere grammofonplater av Mezz – og den selvbiografiske jazzhistorien « Really the Blues » som Mezzrow ga ut sammen med Bernhard Wolfe i 1946. Mot alle odds ble denne boken en bestselger og sikret Milton penger til salt på maten i lang tid. Det trengte han.

Frivillig neger
Mezzrow ble kanskje mer kjent for sin virksomhet som leverandør av hasj og marihuana til musikere i jazzverdenen enn som saxofonist og klarinettist. Han solidariserte seg også med den afroamerikanske befolkningen, flyttet til Harlem og giftet seg med en svart pike. Da han ble avslørt og dømt som hasjselger insiterte han på å sone straffen sin i fengselets avdeling for svarte innsatte.

På 20tallet var marihuana ennå ikke forbudt i USA. Det var ikke uvanlig å synge og spille om «The Viper Man» eller «The Reefer Man» han som solgte stoff på kneiper og klubber. Jeg fant dette gamle klippet på Youtube – her er Cab Calloways orkester i en eksplosiv framføring av «Reefer Man High» (NRK er ikke ansvarlig for innholdet på dette klippet)

Kontrabassen
Der verserer en historie om Mezz Mezzrow som ble med på en miniturné med bandet til kornettisten Red Nichols (1905-65). Bandet viste seg å være en gjeng med «villmenn» forteller han, og bassisten var bare seksten år gammel og het Sammy. Det var så vidt han nådde opp til stemmeskruene på kontrabassen.

Denne gjengen å på fjorten mann kjørte nordover fra New York i to biler med sju mann i hver bil – og kontrabassen på taket. Men den helsikes bassen ville ikke ligge stille på taket. Den skled ned foran frontruta eller truet med å falle av i svingene. Karene tok et kort møte nord for Boston og bestemte seg til å sende kontrabassen av gårde til første spillested med tog.

US Railway Express
Men husk, forteller Mezzrow – US Railway Express er en jazzelskende bedrift – særlig digger institusjonen Hot Jazz. Like sikkert som smør kom godsvogna med bassen til byen vi spilte i – dagen etter at giggen var over. Til hver eneste klubb på hele turnéen kom den forbaska bassen én dag for seint!

Etter hvert ble hele bandet forsinka av å stå på jernbanestasjonen og vente på kontrabassen hver morgen. Sammy hadde ikke annet å finne på enn å kontrollere slipsknuten sin med jevne mellomrom. Til slutt avblåste Red Nichols hele turnéen og hele gjengen dro hjem til New York.

Etter tre uker dukket kontrabassen opp i New York etter å ha gjennomført hele turnéen alene, en dag forsinket til hvert eneste spillested.
Litt av en kontrabass.

Musikken
1: Donna Lee Charlie Parker og Miles Davis
2: Revolutionary Blues Sidney Bechet og Mezz Mezzrow

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.