Hopp til innhold

Konkurranse uke 15

Her er spørsmålet. Har du svaret, kan du vinne en reisesekk.

Ryk og reis-sekken
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Helt siden Charles Darwin besøkte øygruppen du skal frem til i 1830, har folk latt seg fascinere av det eksotiske dyrelivet.
Kjempeskilpaddene, iguanene og de unike fink-artene er populære motiver blant besøkende turister.

De dragelignende iguanene er et kjent symbol på øygruppen, og etter besøk hit fikk den verdensberømte vitenskapsmannen Charles Darwin fikk ideen til sin evolusjonsteori.

Men i årenes løp har populariteten blitt en påkjenning. På 30 år er besøksantallet mangedoblet. Årlig er rundt 120 000 turister innom øyene, trolig langt mer enn det vesle økosystemet kan tåle.
Øyene ligger nærmere 1000 kilometer rett vest for i Ecuador i Sør-Amerika, som de tilhører. Det er 13 store øyer og en rekke små.

Vet du hvor jeg vil denne gangen kan du sende en e-post eller et postkort: rykogreis@nrk.no eller Ryk og reis, NRK P1 7005 Trondheim.

 

Kulturstrøm

 • Yo-Yo Ma vant verdens største klassisk musikk-pris

  Cellisten Yo-Yo Ma vant Birgit Nilsson Prize, som med sine prispenger på én million dollar er verdens største innen klassisk musikk, melder NTB.

  Han er første instrumentalist som mottar prisen innstiftet av svenskenes berømte operasanger.

  Norske Amalie Stalheim skal spille under prisutdelingen når han kommer til Stockholm for å motta prisen.

  Yo-Yo Ma
  Foto: Andy Mettler / swiss-image.ch
 • Monet-maleri under hammeren

  Claude Monets maleri «Le Grand Canal» ble solgt for 56 millioner dollar – over en halv milliard norske kroner – på Sotheby's i New York.

  Maleriet er ett av flere verk den franske kunstneren malte fra Venezia tidlig på 1900-tallet. Salget av «Le Grand Canal» gjør det til det dyreste av Monets Venezia-verk.

  Claude Monet-maleriet Le Grand Canal
  Foto: NIKLAS HALLE'N / AFP