Normal

Konkurranse uke 15

Her er spørsmålet. Har du svaret, kan du vinne en reisesekk.

Ryk og reis-sekken
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Helt siden Charles Darwin besøkte øygruppen du skal frem til i 1830, har folk latt seg fascinere av det eksotiske dyrelivet.
Kjempeskilpaddene, iguanene og de unike fink-artene er populære motiver blant besøkende turister.

De dragelignende iguanene er et kjent symbol på øygruppen, og etter besøk hit fikk den verdensberømte vitenskapsmannen Charles Darwin fikk ideen til sin evolusjonsteori.

Men i årenes løp har populariteten blitt en påkjenning. På 30 år er besøksantallet mangedoblet. Årlig er rundt 120 000 turister innom øyene, trolig langt mer enn det vesle økosystemet kan tåle.
Øyene ligger nærmere 1000 kilometer rett vest for i Ecuador i Sør-Amerika, som de tilhører. Det er 13 store øyer og en rekke små.

Vet du hvor jeg vil denne gangen kan du sende en e-post eller et postkort: rykogreis@nrk.no eller Ryk og reis, NRK P1 7005 Trondheim.

 

Kulturstrøm

 • Kan få en halv million til kunst

  De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

  Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
  Foto: TKM/ Christina U. Andersen
 • Robyn om årene ute av rampelyset

  Robyn kommer med ny musikk i oktober, åtte år etter at hun slapp trilogien «Body talk». I et stort portrettintervjuet i New York Times forteller den svenske artisten at hun var utslitt, og har gått i terapi i mange år for å komme ut av mørket. Samtidig begynte hun å skrive musikk igjen. – Jeg måtte traffe bunnen for å virkelig gjøre fremskritt, forteller hun til avisen. – Jeg føler det ikke som om jeg er «tilbake». Det føles mer som om jeg er en annen person etter denne tiden.

  Robyn
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3
 • Spotify lar artister droppe byråene

  Spotify vil la artister laste opp musikk uten støtte fra plateselskap eller andre tredjeparter, skriver SVT. Funksjonen er foreløpig i testing, men etterhvert skal artister kunne styre lanseringen av sin musikk selv på plattformen.

  SPOTIFY-IPO/
  Foto: DADO RUVIC / Reuters