Konkurranse uke 15

Her er spørsmålet. Har du svaret, kan du vinne en reisesekk.

Ryk og reis-sekken
Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Helt siden Charles Darwin besøkte øygruppen du skal frem til i 1830, har folk latt seg fascinere av det eksotiske dyrelivet.
Kjempeskilpaddene, iguanene og de unike fink-artene er populære motiver blant besøkende turister.

De dragelignende iguanene er et kjent symbol på øygruppen, og etter besøk hit fikk den verdensberømte vitenskapsmannen Charles Darwin fikk ideen til sin evolusjonsteori.

Men i årenes løp har populariteten blitt en påkjenning. På 30 år er besøksantallet mangedoblet. Årlig er rundt 120 000 turister innom øyene, trolig langt mer enn det vesle økosystemet kan tåle.
Øyene ligger nærmere 1000 kilometer rett vest for i Ecuador i Sør-Amerika, som de tilhører. Det er 13 store øyer og en rekke små.

Vet du hvor jeg vil denne gangen kan du sende en e-post eller et postkort: rykogreis@nrk.no eller Ryk og reis, NRK P1 7005 Trondheim.

 

Kulturstrøm

 • Bokgaver til prinsessen

  Bøker var en del av gavene prinsesse Ingrid Alexandra mottok på 18-års dagen sin. Regjeringen ga den kommende dronningen tre bøker om norsk historie og kvinnehistorie som kan bli nyttig: «Norsk kvinnehistorie på 200 sider» av Hege Duckert, «Landet mot nord» av Mona Ringvej og «Eufemia – Oslos middelalder-dronning» av Bjørn Bandlien (red.).

  Norsk bokbransje hadde også slått seg sammen om en større bokgave med nye prisbelønte titler innen norsk og oversatt skjønnlitteratur og sakprosa, både for voksne og ungdom.

  Blant disse var «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, «En frivillig død» av Steffen Kverneland, «1984» av George Orwell, «Keeperen og havet» av Maria Parr, og «Arvingen» av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, en ungdomsbok hvis handling er delvis lagt til det norske kongehuset.

  Bøker fra bok-Norges gave til prinsessen: !984 av George Orwell, Mjøsa rundt med mor av Bjørn Hatterud, Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar, Draumar betyr ingenting av Ane Barmen, Keeperen og havet av Maria Parr, Livet av Lisa Aisato, På vei mot toppen av Angie Thomas og Gulosten av Kristian Krogh-Sørensen
 • Coverband stoppes av ABBA

  Det britiske coverbandet Abba Mania må bytte navn, melder Billboard.

  De svenske ABBA-medlemmene saksøkte i fjor coverbandet ettersom de mente gruppa «parasittisk og ondsinnet» fikk fansen til å tro at ABBA på en eller annen måte hadde gitt sin godkjenning til gruppen.

  Men nå har partene kommet til enighet – og coverbandet skal ikke lenger bruke navnet Abba Mania.

  ABBA gjorde comeback i fjor med albumet Voyage», gruppas første på 40 år. Abba Mania har turnert verden rundt med hyllestkonserter i mer enn 20 år.