Hopp til innhold

Går kunstnerne i næringen

Venstre vil være partiet for kunstnere og kulturarbeidere, som har en gründerholdning til egen virksomhet.

Moods of Norway etter visning i Fabrikkhallen i Oslo
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Knut Hoem

Knut Hoem kommenterer

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

«Kultur har stort næringspotensial», står det skrevet på side 79 i Venstres stortingsvalgprogram for kommende periode. Med denne setningen ønsker Venstre å markere at de anerkjenner kunstnere og kulturarbeidere som skapere også av økonomisk kapital.

I tiltakspakken for det kulturbaserte næringslivet som Trine Skei Grande lanserte for et par uker siden, finnes blant annet et forslag om å endre arbeidsmiljøloven, slik at det skal bli lettere å ansette flere i enkeltpersonforetak, samt et forslag om å innføre et bunnfradrag på linje med minstefradrag for selvstendig næringsdrivende.

Sistnevnte forslag er en idé som trolig vil kunne få oppslutning i flere partier, ettersom reglene for hva selvstendig næringsdrivende kan trekke fra på skatten er blitt stadig strengere.

Vil ikke kutte

Tanken om å endre arbeidsmiljøloven for å få inn flere folk lettere i mindre kulturbedrifter er en atskillig hetere potet, da mange mener at kulturindustrien allerede i alt for stor grad består av mennesker som må ta til takke med midlertidige kontrakter med generelt dårlige arbeidsvilkår.

I kjølvannet av Frps utspill om at kultur i sommer, var Dagsavisen på jakt etter kunstnere og kulturarbeidere som støttet Frp. Blant de få som våget seg ut av skapet, kunstneren Jan-Ove Tuv, som mente Frps politikk ville føre til et lavere skattenivå som kommer kunstnerne til gode.

Venstre mener i motsetning til Frp at de offentlige overføringene til kultur i Norge er såpass lave, og riktige, at det ikke er noen grunn til å kutte i dem.

Hjertens enige

Men ideologisk sett kan Frp og Venstre trolig kunne være enige om at enhver som produserer kunst og kultur i Norge i størst mulig grad bør klare å leve av egen produksjon uten offentlig støtte.

Lars Sponheim og Venstre har lovet dyrt og hellig at de ikke vil støtte en Frp-regjering etter valget. Dette til tross for at både mørkeblå liberalere i Frp og Venstres grønne sosialliberalere, i synet på kunstnere som næringsdrivende kunne funnet et punkt som de egentlig er hjertens enige om.

  • Les flere at Knut Hoems kommentarer her .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.