Hopp til innhold

Komiker: – Helt greit å tulle med voldtekt

Komiker Dag Sørås syntes ikke Atle Simonsens vits er morsom, men mener folk bør tåle å høre den. – Hun SV-politikeren som reagerer prøver bare å score billige politiske poeng, sier han.

Dag Sørås

KOMIKER: Dag Sørås mener folk bør få tulle med alt.

Foto: Jim R. Didriksen

Flere har reagert på at helseministerens rådgiver og tidligere FpU-leder Atle Simonsen vitset om voldtekt av menn da han debuterte på stand-up-scenen i Stavanger lørdag kveld. Hele opptredenen la han ut på sin egen facebook-profil.

Dette var noe av det han sa fra scenen:

«Voldtekt begått av damer – altså menn som har blitt voldtatt av damer. Hvordan foregår det? Hvordan går det an? Altså, det er jo slit nok for noen å få den opp når de har lyst! Har jeg hørt, har jeg hørt altså. Men det er jo mulig at de bare ble stive av skrekk».

Komiker Dag Sørås skjønner ikke hvorfor folk reagerer så sterkt.

Atle Simonsen på stand-up-scenen

DEBUTANT: Her står Atle Simonsen for første gang som stand-up-komiker i Stavanger lørdag kveld.

Foto: Skjermdump fra Facebook

– Intensjonen hans er å være morsom. Konteksten er på en stand-up klubb der folk kommer for å ha det artig. Jeg tror ikke han ønsker at noen skal føle seg dårlig. De fleste har vel uansett tenkt den tanken om hvordan en dame klarer å voldta en mann, sier Sørås.

- Men hvordan tror du dette føles for dem som har opplevd akkurat det han beskriver?

– Vi kan ikke tenke sånn. Da kan vi ikke vitse med noenting lenger. Det er alltid noen som vil ta seg nær av ting. Denne vitsen kunne blitt gjort på rorbua og da hadde ingen brydd seg, sier han.

Politiske poeng

Sørås mener de som reagerer gjør det for egen vinning, og viser til SV-politiker Hilde Mari Bjørke.

– Hun SV-dama prøver å score billige politiske poeng ved å reagere på dette.

Hilde Mari Bjørke

REAGERER: SV-politiker Hilde Mari Bjørke reagerer sterkt på Simonsens vits.

Foto: Privat

Hilde Mari Bjørke mener denne typen utsagn gjør det vanskeligere for menn å anmelde voldtekt.

– En fjerner ikke den skammen og det tabuet det nettopp er å snakke om voldtekt, spesielt blant menn, ved å vitse om voldtekt, sa hun til NRK.

Hun er tydelig på at hun ikke gjør dette for egen politisk vinning.

– Det syns jeg er en grunnløs påstand. Om det hadde stått at jeg var SV-medlem bak navnet mitt eller ikke ville jeg reagert på den type vitsing og latterliggjøring av menn som utsettes for seksuelle overgrep. Og jeg reagerer selvfølgelig spesielt på grunn av posisjonen Atle Simonsen har i helsedepartementet, skriver hun til NRK.

Forstår ikke oppstyret

Aslak Sira Myhre

FORSTÅR IKKE PROBLEMET: Aslak Sira Myhre mener dette ikke er en sak.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Tidligere RV-politiker Aslak Sira Myhre skriver på Facebook at han ikke skjønner hvorfor dette er en sak:

– Ærlig talt. Hva er det som skjer? Han har fortalt vitser. På en scene hvor det ukentlig fortelles langt dårligere og langt drøyere vitser. Hva så? Hva slags politikere er det man ønsker seg? Hva slags liv skal de kunne leve? Hvor kjedelige vil man ha de som styrer landet? Uansett hva man syns om Frp, Atle Simonsen og vitsene hans. Denne formen for offentlig sosial kontroll av uvesentligheter er en politisk blindvei.

Atle Simonsen selv har beklaget vitsene på Facebook og Twitter søndag morgen.

– Jeg ser i ettertid at det ikke var passende, og at det kan se ut som om at jeg bagatelliserer overgrep. Jeg trodde det kunne ha motsatt effekt, at jeg kunne tulle med stereotypene, sier Simonsen.

Dag Sørås mener Simonsen kun gjør en liten blemme.

– Den eneste feilen han gjør er å legge ut opptaket av første gang han gjør stand-up. Alle er ræva i starten av karrieren, sier Sørås.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters