NRK Meny
Normal

Bent Høies rådgiver vitset om voldtekt

Helseministerens rådgiver Atle Simonsen vitset om voldtekt av menn da han debuterte på stand-up-scenen. Flere reagerer, og mener det kan bidra til at enda færre menn anmelder overgrep.

Atle Simonsen på stand-up-scenen

DEBUTANT: Atle Simonsen debuterte som stand-up-komiker i Stavanger lørdag kveld.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Simonsen var tidligere leder i FpU, og er nå i et vikariat som politisk rådgiver for helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Lørdag kveld debuterte han som stand-komiker i Stavanger. Hele opptredenen la han ut på sin Facebook-profil, og mange syns han klarte seg bra.

Men mot slutten av det fem minutter lange showet tar Simonsen for seg voldtekt av menn.

«Voldtekt begått av damer – altså menn som har blitt voldtatt av damer. Hvordan foregår det? Hvordan går det an? Altså, det er jo slit nok for noen å få den opp når de har lyst! Har jeg hørt, har jeg hørt altså. Men det er jo mulig at de bare ble stive av skrekk», sier han fra scenen til latter fra salen.

Han fortsetter med å snakke om hvor mye fylleangst man har når man velger å anmelde at man er blitt voldtatt av en blond dame på 1,60.

«Ingen kommer til å tro på det. Ingen tror iallfall at du ikke likte det».

Hilde Mari Bjørke

REAGERER: SV-politiker Hilde Marie Bjørke reagerer sterkt.

Foto: Privat

Reagerer sterkt

Flere reagerer på at han vitser om menn som voldtas av kvinner.

– Dette var usmakelig og et hån mot alle gutter og menn som strever med å bli trodd. Helt skivebom for en i din posisjon. Jeg kan gi deg navnet på flere gutter som har blitt voldtatt av kvinner, skriver en på Facebook-siden.

– Sorry for å være gledesdreper for standup-debuten din Atle, men ikke særlig proft å jobbe i helsedepartementet og vitse på den måten om voldtekt? spør SV-politiker Hilde Mari Bjørke.

Overfor NRK utdyper hun, og skriver:

– En fjerner ikke den skammen og det tabuet det nettopp er å snakke om voldtekt, spesielt blant menn, ved å vitse om voldtekt. Nettopp denne type holdninger som gjør det vanskeligere for menn å anmelde voldtekt.

– Gir dobbel skam

Kristian Fjellanger har skrevet flere bøker om menn og skam, og har nesten ikke ord for hvor nedrig han mener at en i helse- og omsorgsdepartementet vitser slik.

Kristian Fjellanger

DOBBELTSKAM: Kristian Fjellanger mener slike vitser gir ekstra skam til noe som er skamfullt fra før.

Foto: Andreas Øverland

– Å bli voldtatt som mann kjennes ekstremt skamfullt fra før. Ved å vitse om det, påfører man ekstra skam, sier han til NRK.

Han tror aldri Simonsen ville vitset på denne måten om det handlet om voldtekt av kvinner.

– Her gjør han voldtekt til en morsomhet. Man skal være glad til om man får seg et ligg. Fortsetter man med slikt stigma, bidrar det til at menn ikke anmelder, sier han.

Laster Twitter-innhold

Beklager

Søndag morgen angrer Simonsen på vitsene, og har lagt ut en beklagelse både på Facebook og Twitter. Overfor NRK sier han nå innser at komikk og politikk ikke er det samme.

– Jeg ser i ettertid at det ikke var passende, og at det kan se ut som om at jeg bagatelliserer overgrep. Jeg trodde det kunne ha motsatt effekt, at jeg kunne tulle med stereotypene, sier Simonsen.

Han sier han ser han burde tenkt seg om en eller to ganger til før skrev disse vitnene, særlig på grunn av rollen han har i Helsedepartementet.

– Beholder du jobben etter dette?

– Det har jeg ikke rukket å tenke på, men om jeg ikke gjør det, vet jeg ikke akkurat om stand-up er det jeg burde satse på.

Atle Simonsen

FRP-POLITIKER: Atle Simonsen var tidligere leder i FpU.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Har fortsatt tillit

Bent Høie skriver i en SMS til NRK at han er glad Simonsen har beklaget vitsen sin.

– Det er bra, for det å spøke om alvorlige overgrep er ikke greit, skriver Høie.

Han skriver videre at både han og Simonsen i lengre tid har vært opptatt av at det må slås hardt ned på overgrep, både begått av menn og kvinner.

– Vitsen var en feilvurdering han har beklaget. Jeg har derfor fortsatt tillit til ham som min politiske rådgiver, skriver Høie.

NRK har spurt Simonsens partileder Siv Jensen, om hun mener vitsing om voldtekt er forenlig med å representere Frp i regjeringsapparatet. I en tekstmelding svarer hun slik:

Atle har selv beklaget dette, og det synes jeg er bra. Utover det har jeg ingen kommentar til saken.

Helseminister Bent Høie (H)

TILLIT: Bent Høie (H) er glad Simonsen har beklaget, og han har fortsatt tillit til rådgiveren sin.

Foto: Tore Linvollen / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger