NRK Meny
Normal

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Den populære astrofysikeren var mandagskveldens gjest i Stjerneklart på NRK P1.

Knut Jørgen Røed Ødegaard
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Knut Jørgen Røed Ødegaard

Knut Jørgen Røed Ødegaard ble født 6. mai 1966 på Jevnaker. Han vokste opp der sammen med mor, far og søsteren Marit. Som barn var han en outsider, siden han ikke var like interessert i de aktiviteter hans jevnaldrene var, for eksempel fotball. Det førte til at han ofte ble ensom og til og med mobbet på skolen, med spark, slag og dytting. For hans store interesse lå i naturen – særlig sommerfugler fascinerte ham. En periode samlet han 1.256 forskjellige sommerfuglarter på en gang. Nærkontakt med jordveps skaffet ham en gang over 200 vepsestikk. Og han gikk til oppdrett av pinnedyr – hele 11 generasjoner ble det før det siste insektet døde i 2005. Men det var etter hvert stjernehimmelen som opptok hans interesse mest.

Han studerte astrofysikk ved Universitetet i Oslo, tok eksamen og ble cand. scient i 1994. Da han gikk opp til våreksamen i stjernefysikk, kunne han 1.243 ligninger utenat!

Han fikk jobb som stipendiat på Institutt for teoretisk astrofysikk, og førte stort sett en bortgjemt tilværelse på datarommene på instituttet. Men da Leonidestormen, en stor meteorstorm, kom i november 1999, og Knut Jørgen var oppgitt som kontaktperson for Instituttets arrangement på Tryvann, oppdaget mediene at han var en glimrende formidler. Han ble blant annet brukt som ekspert på barne- og ungdomsprogrammet Newton i NRK TV.

Etter hvert fikk han også jobb på Astrofysisk Institutt som formidler – en jobb han gjorde så godt at han i 2004 fikk prisen ”Årets formidler”. Det er vel ikke å ta i for hardt å hevde at få – om noen – har betydd så mye for folk flests kunnskaper om stjernehimmelen de siste årene som Knut Jørgen Røed Ødegaard. Hans smittende humør og entusiastiske formidling er legendarisk, om enn til irritasjon for noen av hans fagkolleger.

Han var daglig leder for Solobservatoriet på Harestua til årsskiftet, og er nå astronomiansvarlig ved det nyetablerte Tycho Brahe-instituttet samme sted. Knut Jørgen har også vært leder for Astronomisk Selskap i tre år. Han drev en periode sitt eget radioprogram sammen med paleontologen Jørn Hurum på Kanal 24 – ”Hurum og Ødegaard”. Han har skrevet en rekke artikler og bøker og har til og med opptrådt som seg selv i komiprogrammet ”Tre brødre som ikke er brødre” på NRK.

Vinteren 2004 kom Anne Mette Sannes inn på hans kontor for å få faghjelp til en barnebok. Noen måneder senere, under et stort arrangement i Frognerparken i forbindelse med Venuspassasjen dette året, fridde Knut Jørgen til henne, direkte på TV og foran 2.000 tilskuere. Han fikk ja, og i 2005 kom datteren Aurora Miranda til verden. Knut Jørgen bor i Oslo sammen med Aurora, Anne Mette og hennes sønn Trym.

Røed Ødegaard har egen blogg her hos NRK: Knut Jørgen Røed Ødegaards astroblogg

Stjerneklart med Knut Jørgen Røed Ødegaard mandag 12.01.09 kl. 22.05 på NRK P1.

Flere kulturnyheter