Knut Gribb: Det sorte gull

Et innbruddsforsøk utvikler seg til mord.

Lasse Lindtner som Knut Gribb
Foto: Fredrik Arff

Desember 1936: Professor Wassermann vil hente opp olje fra bunnen av Nordsjøen. Ingen tar hans fantasier alvorlig, men så en natt prøver noen å bryte seg inn i verkstedet hans. Er en fremmed makt på ferde?


Knut Gribb og hans trofaste våpendragere får hendene fulle etterhvert som saken utvikler seg.

Mesterdetektiv
Knut Gribb har løst over 1400 saker, og generasjoner av lesere har fulgt hans eventyr i bladene Lys og Skygge og Detektiv-Magasinet og i hans egen bokserie.
Det var en av Norges fremste kriminalforfatter gjennom tidene, Sven Elvestad, som skapte Knut Gribb allerede i 1908. Selv om mesterdetektiven ennå er virksom har Radioteatret lagt handlingen til 1930-tallet, da Gribb var på høyden av sin karriere og berømmelse.

Programmet ble sendt første gang i 2003.

Skrevet av: Jan H. Jensen
Bearbeidelse og regi: Nils Nordberg
Musikk: Sigurd Jansen m/kringkastingsorkesteret
Produsent: Mette Sapiraa
Produksjonsleder: Gjertrud Helland
Lyddesign: Jan Erik Hoel.

De som er med:
Forteller - Kai Remlov
Knut Gribb - Lasse Lindtner
Harald Brede - Trond Brænne
Finn Jerven - Mads Ousdal
Abel Wassermann - Ståle Bjørnhaug
Rakel Wassermann - Silje Torp Færavåg
Reidar Johnsen - Christian Skolmen
Herbert Wang - Anders Hatlo
Jonas Lie - Helge Winther Larsen
Nabokona - Kari Svendsen
Hallomann - Nils Nordberg


Kulturstrøm

 • Motemagasingigant dropper pels

  Motemagasinet Elle med 100 millioner lesere vil ikke lenger bruke klær lagd av dyrepels i sitt redaksjonelle innhold og reklamer.

  Bladet har 46 utgaver verden over. 13 av dem har allerede droppet pels, ytterligere 20 skal starte ved nyttår, og resten følger året etter.

  – Pelsens tilstedeværelse på våre sider og i vårt digitale innhold er ikke lenger i tråd med verdiene våre eller verdiene til våre lesere, sier magasinets internasjonale direktør Valeria Bessolo Lopez.

  Andre store moteblader, deriblant Vogue i Storbritannia og USA, InStyle USA og Cosmopolitan i Storbritannia har allerede droppet pels fra sitt redaksjonelle innhold. Det samme har en rekke moteprodusenter.

  (NTB)

 • Baldwin føler ikke skyld

  Natt til fredag ble intervjuet med Hollywood-skuespiller Alec Baldwin sendt i USA. Dette er det første intervjuet skuespilleren har hatt etter at han skjøt og drepte en filmfotograf under innspillingen av filmen «Rust».

  Et av spørsmålene Baldwin fikk fra journalisten var om han følte skyld eller ei.

  – Nei. Nei. Jeg hadde kanskje tatt mitt eget liv om jeg trodde jeg var ansvarlig, og det sier jeg ikke med letthet, svarer skuespilleren, før han forteller at han drømmer om hendelsen konstant.

  – Det skal ikke være ekte ammunisjon noe som helst sted i nærheten av et filmsett. Jeg har ingenting å skjule, sa skuespilleren.

  Baldwin, sammen med andre produsenter av filmen, er saksøkt av flere tidligere medarbeidere fra filmsettet. Produsentene er blitt kritisert for å skape et «utrygt arbeidsmiljø».

  Alec Baldwin intervjues av ABC News
  Foto: Jeffrey Neira / AP
 • Gazprom overtar russiske Vkontakte

  Det statlig eide russiske gasselskapet Gazprom tar over det russiske svaret på Facebook, Vkontakte. Kjøpet av det populære sosiale mediet blir sett på som et ledd i myndighetenes ambisjon om å ta kontroll over medier og internett, melder AFP/NTB.