NRK Meny
Normal

Knut Gribb: Det sorte gull

Et innbruddsforsøk utvikler seg til mord.

Lasse Lindtner som Knut Gribb
Foto: Fredrik Arff

Desember 1936: Professor Wassermann vil hente opp olje fra bunnen av Nordsjøen. Ingen tar hans fantasier alvorlig, men så en natt prøver noen å bryte seg inn i verkstedet hans. Er en fremmed makt på ferde?

Knut Gribb og hans trofaste våpendragere får hendene fulle etterhvert som saken utvikler seg.

Mesterdetektiv
Knut Gribb har løst over 1400 saker, og generasjoner av lesere har fulgt hans eventyr i bladene Lys og Skygge og Detektiv-Magasinet og i hans egen bokserie.
Det var en av Norges fremste kriminalforfatter gjennom tidene, Sven Elvestad, som skapte Knut Gribb allerede i 1908. Selv om mesterdetektiven ennå er virksom har Radioteatret lagt handlingen til 1930-tallet, da Gribb var på høyden av sin karriere og berømmelse.

Programmet ble sendt første gang i 2003.

Skrevet av: Jan H. Jensen
Bearbeidelse og regi: Nils Nordberg
Musikk: Sigurd Jansen m/kringkastingsorkesteret
Produsent: Mette Sapiraa
Produksjonsleder: Gjertrud Helland
Lyddesign: Jan Erik Hoel.

De som er med:
Forteller - Kai Remlov
Knut Gribb - Lasse Lindtner
Harald Brede - Trond Brænne
Finn Jerven - Mads Ousdal
Abel Wassermann - Ståle Bjørnhaug
Rakel Wassermann - Silje Torp Færavåg
Reidar Johnsen - Christian Skolmen
Herbert Wang - Anders Hatlo
Jonas Lie - Helge Winther Larsen
Nabokona - Kari Svendsen
Hallomann - Nils Nordberg


Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.