Hopp til innhold

Tonjes versjon - Knausgårds ekskone snakker ut

I Radiodokumentaren ”Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur” forteller Karl Ove Knausgårds tidligere kone for første gang om hvordan det har vært å få livet sitt eksponert i romanene hans.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård blir konfrontert av sin ekskone, Tonje Aursland i Radiodokumentaren. I 'Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur' følger vi henne mens hun venter på at femte bok av 'Min Kamp' skal komme ut.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

I Nettradio: Tonjes versjon - ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur

Tonje Aursland, eks-kona til Karl Ove Knausgård

Tonje Aursland forteller sin historie i Radiodokumentaren.

Foto: NRK

Tonje Aursland er en sentral karakter i flere av Karl Ove Knausgårds ”Min Kamp”-bøker. De to var gift, men skilte senere lag. I femte bok skildrer forfatteren ekteskapet med Tonje.

– Alt å tape på å stå fram

Aursland mener man fort blir latterliggjort hvis man argumenterer mot et kunstverk, og føler at hun har alt å tape på å fortelle om dette i offentligheten.

– I utgangspunktet burde jeg hatt alle muligheter til å ytre meg, men i denne situasjonen der jeg har blitt en romanfigur i et kunstverk, fins det ingen toleranse for det, for kunstverket i seg selv er hevet over alt. Jeg kan si at ”dette var forferdelig ubehagelig, hvorfor gjør du dette, jeg husker det på en annen måte”, men disse argumentene blir av offentligheten møtt med hoderysting, sier hun.

Tonje Aursland og Karl Ove Knausgård møtte hverandre i studentradioen ved Universitetet i Bergen, og var samboere og gift i ni år før de skilte lag og han flyttet til Sverige.

I august 2009 ventet en e-post på datamaskinen hennes:

Kjære Tonje.

Det begynner å bli lenge siden sist - håper alt er bra med deg og dine! Nå skriver jeg fordi jeg til høsten kommer ut med en selvbiografisk roman. Den ene halvdelen handler om vinteren og våren jeg var seksten, den andre handler om de dagene da min far skulle begraves. Siden du var en viktig del av livet mitt da, betyr det at du er med der.

Alle navn i romanen er autentiske, også ditt. Jeg vil selvfølgelig svært gjerne at du leser det på forhånd, i tilfelle det er noe du reagerer på, og har derfor lagt det ved. Jeg skulle ikke tro at det var noe, men man kan aldri vite, det er min erfaring.

E-post fra Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård sier til NRK.no at han synes det er kjempespennende at Aursland forteller sin versjon, men at det også er fryktinngytende

Hør:

- det er spennende og fryktinngytende.

Ville ikke gripe inn i romanen

Aursland ville verken sensurere eller autorisere da Knausgård spurte om å få skrive om henne med fullt navn.

– Det var vesentlig for meg at jeg ikke grep inn. Jeg hverken kunne eller ville sitte der som ekskone og styre ham.

Hun skrev tilbake at dette var hans prosjekt og at hun ikke ville ha noe med det å gjøre.

Karl Ove Knausgårds roman i seks bind har vakt enorm oppmerksomhet, han fikk Brageprisen for den første, blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris, og nå venter mange på at sjette bok skal komme ut.

Les: Anmeldelse i "Banden" P3: Min Kamp - femte bok

Les: Anmeldelse v/ marta Norheim: Min Kamp - femte bok

Laget dokumentar i stedet

Aursland mener media bare er opptatt av at hun skal si hvor forferdelig det har vært, og at det er umulig å stå fram uten å bli oppfattet som offer eller bitter ekskone.

I februar 2010 sendte hun en e-post til Radiodokumentaren, der hun lurte på om redaksjonen var interessert i å lage en dokumentar om hennes eget liv fram mot utgivelsen av Min Kamp 5. Romanen skulle blant annet handle om ekteskapet og skilsmissen. Aursland så radiodokumentaren som en mulighet til å få sin egen stemme i offentligheten uten å bli sett på som et offer.

Tonje konfronterer Karl Ove

I dokumentaren konfronterer hun blant annet eksmannen med at han har gjort henne til romanfigur, og spør om reaksjonene han har fått har virket inn på ham.

Karl Ove Knausgård

I flere av 'Min Kamp'-bøkene beskriver Karl Ove Knausgård Tonje og forholdet de hadde.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Fikk historien alle ønsket seg

Kari Hesthamar, journalist i NRK har regien i radiodokumentaren ”Tonjes versjon – ein radiodokumentar om å bli ufrivillig romanfigur. Hun fikk skupet norske medier har drømt om. Tonje Aursland har ikke fortalt sin versjon i offentligheten før nå.

Kari Hesthamar

Kari Hesthamar har regien i radiodokumentaren 'Tonjes versjon'.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Jeg hadde ikke tenkt på dette før hun tok kontakt, men jeg ble enormt interessert da Aursland henvendte seg til oss. Samtidig kjente jeg på ansvaret som fulgte med at hun i utgangspunktet var redd for å stå fram, sier Kari Hesthamar.

Hesthamar har lagt vekt på å få frem nyansene i saken, og synes det er viktig at vi får se Knausgårds prosjekt fra den andre siden.

– Det er interessant å få vite noe om hvordan det faktisk virker inn på de som er omtalt i bøkene å få privatlivet eksponert i et kunstverk, sier Kari Hesthamar.

I Nettradio fra kl. 10.03

Regi og intervju med Tonje Aursland er ved Kari Hesthamar. Øvrige opptak er gjort av Tonje Aursland. Teknisk ansvar: Merete Antonsen. Konsulent Berit Hedemann.

NRK P2 lørdag 2.oktober klokka 10.03 og søndag 3. oktober klokka 21.03 og i Nettradio.


Kulturstrøm