Klippfisk er så mangt, og Nitimekokk Lars Barmen liker slett ikke posene med klippfisk vi får kjøpt i butikken.
- Det er vanskelig å se hvilke stykker på fisken du kjøper, og det er ikke så bra. Til sammenlikning var jeg for noen år siden innom et supermarked i Portugal. Der lå fiskestykkene fremme. Det var bare å velge hvilke du ville ha.
Selv foretrekker Lars nakkestykket på en stor fisk. Den vanner jeg ute både lenge og vel. Tre døgn kan du i hvert fall regne med, skift vann et par ganger i døgnet og fiskestykket sveller ut så mye at det blir nesten like stor som hele fisken. Dette blir det kjempeflotte biter av.
Barmens favoritt
Min favoritt med klippfisk må bli mandelpotetstappe med hvitløk og klippfisk.
Du lager ganske enkelt en stappe med mandelpoteter.
Så tar du et passende antall hvitløkfedd og koker opp, siler av og koker opp igjen. Dette gjentar du sju ganger verken mer eller mindre, smiler Barmen
Siste gangen koker du feddene møre, knuser dem med en gaffel og blander dem inn i stappen. Så koker du den utvannede klippfisken, og kryster den ned i potetstappen.
Tilsett gjerne litt olivenolje, og du har en deilig klippfiskdelikatesse, en middelhavsrett som kalles Brandade på fransk. Server gjerne med ristet brød, som du kan dyppe i stappen.
En liten forrett
Du kan også lage en carpaccio variant med klippfisk. Du skjærer ganske enkelt klippfisken i tynne skiver, legger den utover et fat.
Litt olivenolje, litt pepper og sitron. Tilslutt drysser du over hakkede sorte oliven og persille.
- Skremmende enkelt og supergodt, sier Lars.
Han anbefaler også å bruke klippfisk som grovt salt på grillet laks. Du river ganske enkelt klippfisken over laksestykkene når du griller. Laksen får en fantastisk god smak og du blir glad med klippfisk!