Klesgigant starter ny motepris

Bik Bok lanserer i samarbeid med Oslo Runway prisen Bik Bok Runway Award, som skal hedre unge klesdesignere under moteuka i Oslo.

JohnnyLoves visning under Oslo Runway i februar 2016

NY MOTEPRIS: Fem nominerte talenter til Bik Bok og Varner-gruppens motepris får vise frem sine kolleksjoner under banneret til Oslo Runway 23. august. Bildet viser JohnnyLove sin visning under Oslo Runway i januar i år.

Foto: OSLO RUNWAY

Rene Høgstedt, markeds- og innkjøpssjef i Bik Bok

HÅPER Å FINNE ET STORT TALENT: Rene Høgstedt i Bik Bok håper de kan hjelpe et designtalent med å nå suksess.

Foto: BiK Bok

– Vi håper å finne et stort designtalent. Vi ønsker å finne noen som vi kan hjelpe å nå videre suksess, sier Rene Høgstedt, markeds- og innkjøpssjef i Bik Bok.

Fem unge talenter er nominert. De får vise frem sine kolleksjoner under banneret til Oslo Runway den 23. august.

Vinneren av de fem får en pengepremie på 100.000 kroner og en full visning under Oslo Runway i februar 2017. Men det er ikke pengene som blir viktigst for vinneren, mener Høgsted.

Målet er heller ikke å finne fram til Bik Boks eller Varner-gruppens neste klesdesigner, sier Høgsted. De håper å løfte fram og støtte et nytt talent som kan være en stemme i den internasjonale moteverdenen.

– Vi tror ikke de 100.000 kronene eller visningen i august utgjør den store forskjellen, men at det kan gi dem en større arena å eksponere seg for, sier marked- og innkjøpsdirektør i Bik Bok, Rene Høgsted.

I premien inngår det også en mentorordning. Vinneren vil få hjelp av en erfaren rådgiver i et ønsket fagfelt, men kun dersom designeren selv ønsker det.

Ser etter unik stemme

For å bli vurdert må designeren oppfylle ulike kriterier, som å være norsk eller basert i Norge.

Den uavhengige nominasjon-juryen består av bransjekjennere med et bredt faglig utgangspunkt, blant annet fotograf Lasse Fløde, moteviter og skribent Ida Eritsland og antropolog Charlotte Bik Bandlien.

– Vi ser etter noen som har markert seg med en unik stemme som vi ønsker å se på en større scene, sier jurymedlem Ida Eritsland.

Eritsland er skribent i Dagens Næringslivs D2, og foreleser om mote ved Kunsthøgskolen i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Ida Eritsland

MULIGHET FOR Å LØFTE FEM KVALITET: Moteviter og skribent Ida Eritsland sier denne typen konkurranser og priser kan være en godt start for unge moteskapere.

Hun forklarer at det er lang tradisjon for denne typen priser og konkurranser i motebransjen. Eritsland viser til at legender som Yves Saint Laurent og Karl Lagerfeld fikk sin start etter de kom på henholdsvis første og andreplass i en stikkedesignkonkurranse i regi av International Wool Secretariat i 1955.

– Et moteland som Storbritannia har en blomstrende industri med unge designere, spesielt i London. Det har de fått til etter 15 år med denne typen konkurranser, priser og mentorordninger, sier Eritsland.

Kulturstrøm