Klaus Sonstad

Han er mest kjent som sauebonden Odin Jensenius fra NRK P3s radioprogram "Are og Odin", men er snart aktuell med eget TV-program sammen med Christine Koht. Klaus Sonstad er gjest i Stjerneklart.

Klaus Sonstad
Foto: NRK

Hør: Stjerneklart med Klaus Sonstad

Klaus Joacim Sonstad ble født 18. august 1969 i Trondheim og bodde i bydelen Nidarvoll til han var fire år gammel. Da flyttet han sammen med mor, far og to søstre til nabokommunen Klæbu, der Klaus tilbrakte sine barne- og ungdomsår. 17 år gammel flyttet han tilbake til Trondheim der faren bosatte seg etter skilsmissen.

Fra studier til til journalistikk

Klaus gikk ut som blåruss i 1988 fra Trondheim Økonomiske Gymnas og begynte å studere drama, teater og litteratur ved Universitetet i Trondheim. Studiene fortsatte i Tromsø etter at Klaus ble fristet av det annet kjønn til et opphold i Nord-Norge. Der begynte han å skrive for studentavisa, og vel tilbake i Trondheim etter avsluttet Tromsø-prosjekt, ble han frilansskribent for Adresseavisen. Han ble tilknyttet UT-magasinet og fungerte både som journalist og fotograf. Etter hvert fikk han fast jobb i Adressa.

TV og radio

I 1997 dannet han underholdningsgruppen ”Adamseplene” sammen med Ivar Nergaard og Hans Petter Nilsen. De satte opp kabareter og ga ut en plate, men den store suksessen uteble. Med stykket ”Full pupp” fik de også slippe til på NRK TV i 2001. Men før det hadde Klaus opptrådt sammen med NRK P3s Are Sende Osen i programserien ”Bare Are” med den halvøkologiske sauebonden Odin Jensenius.

Are og Odin

Are og Odin.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Samtidig skrev Klaus en fast spalte i Adresseavisen om det å være småbarnsforeldre, og etter hvert småbarnsfar. For i 1996 giftet han seg med Nina og fikk barna Magnus i 1999 og Milla i 2002. Han fikk permisjon fra Adressa for å konsentrere seg helt om figuren Odin i programserien ”Are og Odin” som ble en braksuksess i NRK P3 i årene 2002 til 2005. 

Klaus bidro med tekster til foreldreboka ”Oppdrag: Mamma, pappa” i 2004. Etter å ha avsluttet ”Are og Odin”-serien på slutten av 2005 og fått Prix Radio i 2005 som ”Årets Radionavn” sammen med Are Sende Osen, begynte han sitt eget radioshow,”Klaus Sonstad Show” som holdt på fra mars til juni 2006.

Samme år skilte han og kona Nina lag, og Klaus fortalte i sin spalte i Adressa om det å være skilsmissepappa med delt foreldreansvar. Klaus lånte stemmen til Christopher Nielsens animasjonsfilm ”Slipp Jimmy fri”, der han fremstilte trønderjegeren ”Hold Brillan”.

Christine Koht og Klaus Sonstad

Christine Koht og Klaus Sonstad er klar med programmet 'Showbiz'.

Foto: NRK

I fjor ble han programleder for TV-programmet for voksne om barn på NRK1, ”Kos og kaos”. Samme år kom boka ”Far på ferde” ut. Nå skal han i gang med et nytt fjernsynsprosjekt sammen med Christine Koht, ”Showbiz”, som skal sendes på fredagskveldene i NRK1 somk et element i den såkalte ”Gullrekka”.

Stjerneklart med Klaus Sonstad mandag 04.01.08 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm