Hopp til innhold

Trond Giske

Kultur- og kirkeministeren var mandagskveldens gjest i Stjerneklart.

Trond Giske
Foto: Morten Andersen / NRK

Hør Stjerneklart med Trond Giske

Trond Giske ble født den 7. november 1966 i Trondheim som sønn av sivilingeniør Bjørn Giske og musikkpedagog Norunn Illevold Giske. Han vokste opp i bydelen Nardo i Trondheim sammen med foreldrene og søstera Mari. Han lærte å spille piano og var aktiv i musikkorps på Nardo. Han spilte fotball for Nardo FK, som oftest stopper eller venstreback, og var en ivrig tribunesliter på Lerkendal når Rosenborg spilte. Særlig fordi tanta hans, Jorun, satt i Trondheim formannskap for Arbeiderpartiet og fikk gratisbilletter til kampene på Lerkendal fordi kommunen eide stadionet. Da Arbeiderpartiet lå an til å miste oppslutning i kommunevalget i 1979, kastet den 12 år gamle Trond seg inn i valgkampen, ikke fordi han var spesielt politisk engasjert, men for å sikre seg fortsatt tilgang til gratisbillettene på Lerkendal ved å få tanta innvalgt i formannskapet igjen!

Han gikk etter hvert på den tradisjonsrike Trondheim Katedralskole og flyttet i et bofellesskap på Møllenberg. Det ble et politisk arnested der flere ungdommer som tilhørte venstresida i Arbeiderpartiet holdt til. Trond Giske ble en naturlig leder og utfordret moderpartiet på flere viktige felt, blant annet miljøvern og i forholdet til EU. I 1988 ble han leder i Trondheim AUF, året etter i Sør-Trøndelag AUF, og i 1990 fikk han plass i AUFs Sentralstyre. Han ble valgt til leder i AUF i 1992, og det første han gjorde da, var å flyttet landsmøtet vekk fra cupfinalehelga som hans forgjenger Turid Birkeland hadde opprettholdt. Han var også styremedlem i Sosialdemokrater mot EU fra 1994.

Han tok utdanning ved NTNU i Trondheim og ved Universitetet i Oslo med fagene sosialøkonomi, statsvitenskap og jus til en cand.mag.-grad i 1997. Samme år ble han innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag for Arbeiderpartiet og fikk plass i Finanskomitéen. Han ble gjenvalgt både i 2001 og 2005. Da Jens Stoltenberg dannet sin første regjering våren 2000, ble Trond Giske Kirke-, utdannings- og forskningsminister etter Jon Lilletun, en jobb han hadde til valget i 2001 da han ble avløst av Kristin Clemet. I Stortingsperioden 2001-2005 satt han som andre nestleder i Familie-, kultur- og administrasjonskomitéen. Da Jens Stoltenberg dannet sin rød-grønne regjering høsten 2005, ble Trond Giske Kultur- og kirkeminister etter Valgerd Svarstad Haugland.

Han bor i Oslo og har datteren Una på 5 år fra et tidligere samboerforhold med Anne Grethe Moe.

Stjerneklart med Trond Giske mandag 15.12.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.