Trond Giske

Kultur- og kirkeministeren var mandagskveldens gjest i Stjerneklart.

Trond Giske
Foto: Morten Andersen / NRK

Hør Stjerneklart med Trond Giske

Trond Giske ble født den 7. november 1966 i Trondheim som sønn av sivilingeniør Bjørn Giske og musikkpedagog Norunn Illevold Giske. Han vokste opp i bydelen Nardo i Trondheim sammen med foreldrene og søstera Mari. Han lærte å spille piano og var aktiv i musikkorps på Nardo. Han spilte fotball for Nardo FK, som oftest stopper eller venstreback, og var en ivrig tribunesliter på Lerkendal når Rosenborg spilte. Særlig fordi tanta hans, Jorun, satt i Trondheim formannskap for Arbeiderpartiet og fikk gratisbilletter til kampene på Lerkendal fordi kommunen eide stadionet. Da Arbeiderpartiet lå an til å miste oppslutning i kommunevalget i 1979, kastet den 12 år gamle Trond seg inn i valgkampen, ikke fordi han var spesielt politisk engasjert, men for å sikre seg fortsatt tilgang til gratisbillettene på Lerkendal ved å få tanta innvalgt i formannskapet igjen!

Han gikk etter hvert på den tradisjonsrike Trondheim Katedralskole og flyttet i et bofellesskap på Møllenberg. Det ble et politisk arnested der flere ungdommer som tilhørte venstresida i Arbeiderpartiet holdt til. Trond Giske ble en naturlig leder og utfordret moderpartiet på flere viktige felt, blant annet miljøvern og i forholdet til EU. I 1988 ble han leder i Trondheim AUF, året etter i Sør-Trøndelag AUF, og i 1990 fikk han plass i AUFs Sentralstyre. Han ble valgt til leder i AUF i 1992, og det første han gjorde da, var å flyttet landsmøtet vekk fra cupfinalehelga som hans forgjenger Turid Birkeland hadde opprettholdt. Han var også styremedlem i Sosialdemokrater mot EU fra 1994.

Han tok utdanning ved NTNU i Trondheim og ved Universitetet i Oslo med fagene sosialøkonomi, statsvitenskap og jus til en cand.mag.-grad i 1997. Samme år ble han innvalgt på Stortinget fra Sør-Trøndelag for Arbeiderpartiet og fikk plass i Finanskomitéen. Han ble gjenvalgt både i 2001 og 2005. Da Jens Stoltenberg dannet sin første regjering våren 2000, ble Trond Giske Kirke-, utdannings- og forskningsminister etter Jon Lilletun, en jobb han hadde til valget i 2001 da han ble avløst av Kristin Clemet. I Stortingsperioden 2001-2005 satt han som andre nestleder i Familie-, kultur- og administrasjonskomitéen. Da Jens Stoltenberg dannet sin rød-grønne regjering høsten 2005, ble Trond Giske Kultur- og kirkeminister etter Valgerd Svarstad Haugland.

Han bor i Oslo og har datteren Una på 5 år fra et tidligere samboerforhold med Anne Grethe Moe.

Stjerneklart med Trond Giske mandag 15.12.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

 • Kanye snakket om «presidentkallet»

  I et tre timer langt radiointervju hos Joe Rogan snakket Kanye West om sitt kall etter å bli «lederen av den frie verden». Han kom også med udokumenterte antydninger om at Bob Marley, Michael Jackson og Prince hadde blitt drept, melder Variety.

  Kanye West
  Foto: ANGELA WEISS
 • Fremtidens kunst

  Norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år. Ny teknologi og digitale kunstauksjoner har gjort det mulig å nå kunstsamlere over hele verden.

  Digital kunst omsettes for millioner – norsk kunstner tjente mer på 8 måneder enn på 10 år