Hopp til innhold

Klar til å ta alle med storm

Opera-Håvards store øyeblikk har endelig kommet: konsert i Store Studio sammen med pianisten Wolfgang Plagge, direkte på NRK.no!

Håvard Brudevoll og Benedikte Kruse

Håvard og sangpedagog Benedikte Kruse finpusser på «La donna è mobile» en drøy time før konserten skal starte.

Foto: Fred-Olav Vatne / NRK

 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For seks uker siden fikk 32 år gamle Håvard Brudevoll i oppdrag av radioprogrammet Kort og klassisk å lære seg arien «La donna è mobile» av Giuseppe Verdi.

Han tok utfordringen på strak arm, selv om han egentlig aldri hadde sunget før – bare mumlet og mimet jule- og bursdagssanger.

Onsdag kveld fra kl. 19 sang Håvard fra Store Studio direkte her på NRK.no, og torsdag fra kl. 13 til 14 kan du også snakke med han via live-chat. Video fra direktesendingen vil bli lagt ut på NRK.no.

Fikk eksperthjelp

Sangpedagog Benedikte Kruse, regiassistent Victoria Bomann-Larsen og pianist Håkon Heggstad ble hentet inn for å lære Håvard kunsten å synge i løpet av kun seks uker.

Etter én og en halv måned med pusteøvelser, push-ups, sang- og skuespillertimer, er tiden endelig kommet: Håvard skal opptre for publikum for aller første gang – i legendariske Store Studio på Marienlyst.

Festkveld

Gitarist Kristian Granmo

Gitarist Kristian Granmo

Foto: Andreas Øverland/www.aop.no

Det er ikke bare Håvards fremføring av «La donna è mobile» publikum får se og høre under konserten:

Den kjente pianisten og komponisten Wolfgang Plagge spiller og tar imot spørsmål om klassisk musikk fra publikum.

Kristian Granmo, et av Norges største talenter på gitar, kommer til Store Studio direkte fra sin egen masterkonsert ved Norges Musikkhøgskole. Fiolinist Sara Övinge, som nettopp har avsluttet en turné med Rikskonsertene, er også med.

Wolfgang Plagge

Wolfgang Plagge prøver pianoet i Store Studio før kveldens konsert.

Foto: Fred-Olav Vatne / NRK

Nettprat torsdag

Har du lyst til å lære deg å synge? Eller vil du vite mer om hvordan Håvard hadde det mens han lærte seg å synge for åpent kamera?

Torsdag fra kl. 13 til 14, mens Kort og Klassisk har sin vanlige sending på radio, kan du snakke med Håvard via live-chat her på NRK.no.

Les mer om Håvard:

Diskutér saken på Kort og Klassisks Facebook-side og på Twitter!

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB
 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen