Kjøretime

Lennie Tristano var blind.

En dag ba han gitaristen sin om å lære seg å kjøre bil

Buick Skylark
Foto: Wikipedia

HØR: Sigmund Freud og Lennie Tristano del 2. 19. april, 2008

Lennie Tristano mista synet etter et influensaangrep han fikk som barn. Da han gikk inn i musikkens verden brukte han mye tid og krefter på å øve inn Art Tatums figurer og vendinger på klaveret. Han hørte på plater Art Tatum hadde spilt inn og lærte seg hemmelighetene på den måten.

Da Tristano begynte med egne plateinnspillinger forandret han jazzen og hadde hyppige opptredener i New York i slutten av førti og begynnelsen av femtiårene. Etter den tid trakk han seg tilbake og brukte tiden sin til undervisning. Grunntanken var dobbel: For det første å ta vare på og å utvikle jazzens melodiske potensial. For det andre å lære elevene sine å spille ut fra «det ubevisste sjelsliv» i en freudiansk forstand – og ikke å la «overjeget», forventningspress og gruppepress påvirke evnen til å spille.

En ettermiddag på femtitallet tok imidlertid Lennie Tristano selv privattimer. Han ville lære å kjøre bil. Dermed overtalte han Billy Bauer, gitaristen i bandet til å gi kjøretimer. Etter å ha gjennomgått detaljer med pedaler og spaker og knapper på dashbordet startet første kjøretime, Tristano ved rattet, Bauer i passasjersetet. Bauer forteller:

«Jeg tror du skal holde litt mer til høyre her», hvisket Billy til Lennie som entusiastisk la seg lenger inn mot høyre fortauskant mens bilen så vidt beveget seg framover langs en rolig veistump i en av New Yorks forsteder. Dette likte Tristano, men gitarist Bauer alltid la til følgende bemerkning når han fortalte denne historien:

«Lennie Tristano var ikke en spesielt dyktig elev..»… (Kilde: Bill Crow: Jazz anecdotes.

Musikken:

1 Subconcious-Lee

2 Intuition

Kulturstrøm

 • Spiller mot Patrick Dempsey

  Kristine Frøseth spiller mot «Grey's Anatomy»-stjernen Patrick Dempsey i TV-serien «The truth about the Harry Quebert Affair». Serien har premiere 1. november på C More og TV 2 Sumo. Dempsey spiller tittelrollen som den berømte forfatteren Harry Quebert, mens Kristine Frøseth har rollen som Nola Kellergan. (NTB)

  Cannes International Series Festival 2018 - Photocall
  Foto: Eric Gaillard / Reuters
 • Drake slår Beatles-rekord

  Hiphop-stjernen har hatt flere hiter på topp 10 på den amerikanske Billboard-listen i et og samme år enn den britiske popgruppen kan skilte med. Samarbeidet med artisten Bad Bunnys låt «MIA» regnes nemlig som Drakes tolvte topp 10-låt i 2018. Beatles hadde totalt elleve låter inne på toppen i løpet av året 1964. Verdt å merke seg er det likevel at Beatles skrev alle hitene sine selv, mens flere av Drakes listetopper er samarbeid og gjestespill, melder The Wrap. (NTB)

  Drake
  Foto: Jonathan Short / Ap Drake / NTB Tema
 • – Ikkje alltid ein dans på roser

  I boka «Søsken til evig tid» skriv forfatter Ivar Longvastøl om draumane som måtte bli lagt til side for søskenparet som måtte drive familiegarden vidare. Det er mellom anna minner om ei tid då andre ungdomar gjekk flørtande i vegkanten på veg til dans, og der Oddny og Magnar Kleiva heller måtte være att på garden for å gjøre si plikt.

Flere kulturnyheter