Hopp til innhold

Kjøretime

Lennie Tristano var blind.

En dag ba han gitaristen sin om å lære seg å kjøre bil

Buick Skylark
Foto: Wikipedia

HØR: Sigmund Freud og Lennie Tristano del 2. 19. april, 2008

Lennie Tristano mista synet etter et influensaangrep han fikk som barn. Da han gikk inn i musikkens verden brukte han mye tid og krefter på å øve inn Art Tatums figurer og vendinger på klaveret. Han hørte på plater Art Tatum hadde spilt inn og lærte seg hemmelighetene på den måten.

Da Tristano begynte med egne plateinnspillinger forandret han jazzen og hadde hyppige opptredener i New York i slutten av førti og begynnelsen av femtiårene. Etter den tid trakk han seg tilbake og brukte tiden sin til undervisning. Grunntanken var dobbel: For det første å ta vare på og å utvikle jazzens melodiske potensial. For det andre å lære elevene sine å spille ut fra «det ubevisste sjelsliv» i en freudiansk forstand – og ikke å la «overjeget», forventningspress og gruppepress påvirke evnen til å spille.

En ettermiddag på femtitallet tok imidlertid Lennie Tristano selv privattimer. Han ville lære å kjøre bil. Dermed overtalte han Billy Bauer, gitaristen i bandet til å gi kjøretimer. Etter å ha gjennomgått detaljer med pedaler og spaker og knapper på dashbordet startet første kjøretime, Tristano ved rattet, Bauer i passasjersetet. Bauer forteller:

«Jeg tror du skal holde litt mer til høyre her», hvisket Billy til Lennie som entusiastisk la seg lenger inn mot høyre fortauskant mens bilen så vidt beveget seg framover langs en rolig veistump i en av New Yorks forsteder. Dette likte Tristano, men gitarist Bauer alltid la til følgende bemerkning når han fortalte denne historien:

«Lennie Tristano var ikke en spesielt dyktig elev..»… (Kilde: Bill Crow: Jazz anecdotes.

Musikken:

1 Subconcious-Lee

2 Intuition

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters