NRK Meny
Normal

Kjøper tomt til barnehjem

Etter en natt med en franskmann, ble ei jente på 14 år satt i fengsel på Madagaskar. - Det hun sitter igjen med i dag, er AIDS, forteller 20 år gamle Marte Westgård fra Bodø.

Marte Westgård på Madagaskar
Foto: Privat / NRK

Hør: 20 år med tomt på Madagaskar

En bekjent av Marte avtalte med en innfødt familie at hun kunne få bo hos dem. Dermed reiste hun alene til Madagaskar i januar i år. De første dagene var tøffe. - Når det høljer ned, er det ikke så artig å bo i en pappeske, som når det er sol, sier Marte om sine første dager. Når hun hadde omstilt seg til livet der nede begynte hun å lete etter steder å jobbe som frivillig. Hun hadde ingen avtaler på forhånd, men hadde ingen problem med å få jobbe gratis på et barnehjem.

Jenta gjorde intrykk

 Marte Westgård

Slik er bostandarden for mange på øya.

Foto: Privat

Jenta på 14 år som fikk AIDS, hadde fått tre eller fem kroner for en natt med en franskmann. Hun hadde sammen med en venninne forsøkt å stjele mer penger, men havnet i stedet i fengsel. - I dag har hun sluppet ut, men går bare rundt på gata med en baby hun har funnet, på ryggen. Da får hun mer penger, sier Marte. Akkurat denne jenta har gjort ekstra stort inntrykk.

Tomt med i bagasjen

I bagasjen med seg hjem hadde Marte en tomt. Hun forteller hva planen er; - Jeg ønsker å bygge et barnehjem for å hjelpe barna som blir satt ut i skogen for å dø. På Madagaskar er det blant annet tabu å få tvillinger, eller barn på datoer som trollmenn har sagt er ugunstige.

Jobbet i fengsel

I tillegg til barnehjem jobbet Marte delvis i et barnefengsel. Det at barna kun sover på det hun beskriver som mursteiner, gjorde sterkt inntrykk. En gutt på syv år ble satt i fengsel, etter at han og faren hadde stjålet en høne. - Faren døde og mora var allerede død, og nå er det ingen som kan ta vare på gutten, sier Marte. Han risikerer å måtte være i fengsel til han er 18 år gammel. Og i tillegg krangler deler av familien om rettighetene til gutten, selv om de ikke er i stand til å ta vare på ham. - Kun fordi gutten er rettmessig eier av et lite jordstykke etter foreldrene, forteller hun.

Mangler finansiering

 Marte Westgård

Marte hadde god kontakt med lokalbefolkningen.

Foto: Privat

Etter å ha lært om livet der nede er Marte veldig sikker på hva hun vil gjøre. Hun har kjøpt en tomt, fått tegnet ferdig tegninger til det barnehjemmet hun ønsker seg. Hun har arbeidere og nå mangler bare finansieringen. - Jeg tror jeg vil klare å gjennomføre planen min, jeg får bare søke etter midler, studere og jobbe mot det, avslutter hun.

Vil du kontakte Marte kan du sende henne en e-post:

marte.westgaard@hotmail.com

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Ønsker folk skal huske bandet

    Ozzy Osbourne håper at follk vil huske ham for tiden i bandet «Black Sabbath». – Jeg er så stolt av musikken vi gjorde. Men for å være ærlig så er det å bli husket i det hele tatt en stor bragd for meg, sier den norgesaktuelle artisten til The Guardian. Osbourne feirer sin imponerende karriere som en av rockens største ikon med en siste avskjedsturne. Onsdag 20. juni headliner han «Tons Of Rock» i Halden.

    Ozzy Osbourne på Koengen i Bergen 29. mai 2012
    Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK