Kinogjengerne foretrekker 3D

3D-filmen ble hauset opp som kinoens redning da Avatar nådde lerretet i fjor. Ifølge bransjen har 3D innfridd, og besøkstall viser at det nye formatet har blitt en publikumsfavoritt.

«Shrek Forever After»

Shrek 4 er en av årets kommende 3D-opplevelser på kino.

Foto: United International Pictures

3D-teknologien er best utbygd i Oslo og Oslo Kino har til nå investert 8 millioner kroner. Investeringspotten kommer til å økes betraktelig fremover, men programdirektør Christin Berg er ikke redd for at dagens investeringer i 3D kan slå feil.

– Kinoene er avhengige av å strekke seg mot det spektakulære for å møte konkurransen med hjemmemarkedet. Nå kommer snart TV’er med 3D, så vi er avhengige av å ligge i front på teknologi og opplevelse for å kunne møte konkurranse fra andre hold, forteller Berg til NRK.no.

Les: Nå kommer Playboy i 3D

Slår knockout på 2D

Avatar

Avatar sparket i gang hele 3D-bølgen.

Foto: 20th Century Fox / Scanpix/AP

Av de 210.000 osloborgerne som har sett Avatar, har hele 93 prosent valgt 3D fremfor 2D.

For Alice In Wonderland er forholdet 95,5 prosent i favør av 3D. På Istid 3 satte 62 prosent på seg 3D-brillene og kinofloppen Clash of The Titans landet på 85 prosent besøkende.

Men selv om 3D har fått sitt publikum, kommer ikke Berg til å velge 3D-filmer fremfor vanlig 2D for en hver pris.

– Det er ingen grunn til å tro at 3D-formatet kan løfte en dårlig film til å bli noe mer enn en dårlig film. Et eksempel på det er Clash of The Titans som kun ble besøkt av i overkant av 16.000 publikummere.

Kvaliteten vil alltid avgjøre, så vi kommer ikke til å prioritere 3D-filmer over vanlige kinofilmer bare for effektens skyld, sier hun.

Brilleløs kino

Einar Aarvig i Filmmagasinet, har fortsatt klokketro på 3D som fremtidens format, men tror også at det fortsatt vil være et tilbud til de som foretrekker kino på tradisjonelt vis.

– 3D er de store blockbusterne og popcornfilmens format, og det ser vi også i forhold til hvilke filmer som kommer i 3D i år. Men jeg tror ikke at det vil bli 3D for en hver pris og er sikker på at det også vil eksistere et kinotilbud for tradisjonell 2D, spår han.

Les: Harry Potter i 3D

Filmeksperten ser for seg at enkelte kinoer kan leve godt uten 3D-briller i skuffen.

– Ikke alle kinoer trenger 3D og jeg ser for meg at for eksempel en nisjekino som Gimle i Oslo har et tilbud som gjør at de fint kan klare seg uten.

Norges første 3D-film

Kon-Tiki

Thor Heyerdahls dramatiske Kon-Tiki-ekspedisjon bli Norges første 3D-film.

Foto: scanpix, AP / Scanpix/AP

Denne uken ble det varslet at filmen om Thor Heyerdahls Kon-Tiki ekspedisjon blir Norges første 3D produksjon, noe som krever et budsjett løft fra 90 til 120 millioner kroner.

Les: «Kon-Tiki» blir Norges første 3D-film

Disse filmene kommer som 3D i 2010:

  • Shrek 4
  • Step Up
  • Saw7
  • Harry Potter
  • Pirates of the Caribbean 4
  • Toy Story 3
  • Resident Evil: Afterlife
  • Tron
  • Narnia

Kulturstrøm