Hopp til innhold

«Kon-Tiki» blir Norges første 3D-film

Flere investorer har vist stor interesse for storfilmen om «Kon-Tiki» under filmfestivalen i Cannes, og dermed er det nå helt sikkert at filmen blir laget i 3D.

Kon-Tiki

Dokumentarfilmen om Kon-Tiki-ekspedisjonen vant Oscar. Nå satses det friskt på spillefilmen.

Foto: scanpix, AP / Scanpix/AP

– Vi har bestemt oss for å gjøre «Kon-Tiki» i 3D. Det er definitivt, forteller produsent Aage Aaberge til NRK.

Aaberge er tilstede under filmfestivalen i Cannes, og hvor han har fått positive tilbakemeldinger på i forbindelse med salgs- og finansieringsarbeidet samarbeidspartnerne har gjort under festivalen.

– Dette betyr at vi så smått kan sette i gang med det konkrete forarbeidet og begynne å lage detaljplaner for gjennomføringen av filmen.

Manglet finansiering til 3D

Tidligere i år ble det klart at regissørduoen bak «Max Manus» skal regissere den første spillefilmen Thor Heyerdahl og Kon-Tikis ferd over Stillehavet i 1947. Filmen skal spilles inn i to versjoner, en som er fullstendig engelskspråklig og en hvor norsk (og svensk) brukes i de scenene hvor det er naturlig.

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Espen Sandberg og Joachim Rønning skal regissere den nye filmen.

Beslutningen om å gjøre filmen i 3D ble tatt før den nødvendige finansieringen var på plass.

– Det var noe risikabelt fordi det utsatte prosjektet i tid. Det er en lettelse å i dag oppleve at vi faktisk er i ferd med å få de ekstra pengene vi trenger for å lage 3D.

Aaberge sier til NRK at de regner med å budsjettet kommer til å ligge et sted mellom 115 og 120 millioner.

– Jeg tror det er en riktig beslutning å lage denne filmen i 3D. Det er helt riktig for denne typen film. Vi ser at om du skal ut med en film i denne sjangeren som vi opererer med her, så er man per i dag nødt til konkurrere på det internasjonale markedet og da må man ha 3D.

Store forventninger

Med seg til Cannes har Aaberge en 3D-plakat av filmen laget av en av samarbeidspartnerne for markedsføring under filmfestivalen. Plakaten viser en monsterbølge som truer flåten og de seks ekspedisjonsdeltakerne.

– Etter norske filmforhold er dette «overkill», men dette litt morsomt, for de tror veldig på dette prosjektet og markedsfører det på den måten også, sier Aaberge.

Aage Aaberge med en 3D-plakat for Kon-Tiki

Produsent Aage Aaberge viser fram 3D-plakaten for den nye filmen, som er blitt brukt under promoteringen i Cannes.

Foto: Stine Traaholt/NRK

Aaberge har selv et nær forhold til filmmaterialet ettersom han produserte 50-årsjubileumsfilmen for Kon-Tikis ferd tilbake i 1997.

– Det er morsomt å jobbe med «Kon-Tiki» for ferden er kjent over hele verden. Det er mange som har store forventninger når dette skal bli en spillefilm. Dokumentarfilmen vant i sin tid Oscar, men nå har vi, med moderne teknologi og 3D, mulighet til å fortelle dette eventyret på en helt ny og fantastisk måte, sier Aaberge.

– Det er store forventninger til filmen, det blir tøft for oss og vi må jobbe hardt for å innfri.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters