– Man får ikke større rolle enn dette

Tolv år gamle Kevin Haugan står ovenfor sitt livs rolle når Billy Elliot har premiere på Folketeateret neste uke.

Kevin Haugan (12) har hovedrollen når Billy Elliot har premiere på Folketeateret 18 september 2014.

Kevin Haugan (12) har ligget i hardtrening siden har ble håndplukket til å spille hovedrollen i Billy Elliot.

For litt over ett år siden ble Kevin Haugan håndplukket til hovedrollen i musikalen Billy Elliot. Over 25.000 billetter har allerede blitt revet bort.

Kevin Haugan

Kevin Haugan (12) elsker å stå på scenen og er glad for å ha fått rollen som Billy Elliot.

Foto: NRK

– Det er veldig gøy å få en så stor rolle. Som liten gutt, er det vel egentlig den største rollen man kan få, forteller Kevin til NRK.

Premieren går av stabelen 18. september på Folketeateret i Oslo, og frem til desember skal den talentfulle tolvåringen stå på scenen flere ganger i uken.

– Jeg elsker å stå på scenen, synge, danse og ha det gøy, sier Kevin, som har opptrådt siden han var syv år.

Oslo er det første stedet i Europa Billy Elliot settes opp utenfor West End i London.

Krevende rolle

I den anerkjente musikalen må Kevin beherske stepping, sang, klassisk, ballett, akrobatikk, moderne dans og skuespill. Det har resultert mye beinhard trening.

– For å bli flink så må man trene flere timer hver dag, sier pappa Freddy Haugan.

Sammen med Kevins mor, Hilde Haugan, driver han Bårdar Danseinstitutt i Oslo. Begge foreldrene er også tidligere profesjonelle dansere, så de vet hva som kreves av sønnen.

– Kevin er fysisk og mentalt veldig sterk, og svært dedikert til det han driver med, forteller moren.

Til tross for et stramt treningsprogram, har foreldrene vært nøye med å ikke presse Kevin for hardt.

– Han har et talent, og da er det viktig at det talentet jobbes med. Det er i Kevins alder arbeidet man legger ned er viktig for seinere resultater. Da må du pushes på en god måte, påpeker faren.

Premierenerver

Premieren er rett rundt hjørnet, men Kevin klarer å holde nervene i sjakk.

– Det er mye bedre når det er mange mennesker i salen. Jeg syns det er flauere å gjøre ting når det er få personer, sier tolvåringen.

Verre er det med foreldrene.

– Jeg tror kanskje at vi kjenner nervene mer enn Kevin. Det er vel helt naturlig for oss som står utenfor at vi skal føle på det, sier foreldrene.

De har lommetørklærne klare til premieren.

– Jeg fikk tårer i øynene av filmen og forestillingen allerede før Kevin fikk rollen. Når sønnen vår har hovedrollen på Folketeateret, da blir det veldig spesielt, forteller pappa Freddy.

Freddy og Hilde Haugan

Hilde og Freddy Haugan er spente i forkant av sønnens premiere.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • «Ulven» er «Grease» for kidsa

  – De tre geitekillingene er til å spise opp, sier NRKs teateranmelder om rockeoperaen «Ulven» på Nationaltheatret. En runde til med kill your darlings ville ha gjort forestillingen bedre, men denne blandingen av «Hakkebakkeskogen» og «Grease» fungerer, med variasjon og masse energi. Geitemor vil ha seg et eventyr og har elektriske nattlige møter med ulven, musikalen frir til de voksne. Om barneflokken blir spist eller ikke, det fenger i alle fall ungene. Nye bunadsinspirerte kostymer fungerer også bra.

  Ulven på Nationalteatret
  Foto: Erica Hebbert / Nationalteatret
 • Dagbladet slakter Märtha Louise-bok

  «Denne boka er så hinsides at jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Boken hun snakker om er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs bok om høysensitive barn. Boken er skrevet i samarbeid med journalist og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Salvesen, og den slippes fra forlaget Cappelen Damm i disse dager. «Gud bevare oss for noe møl», heter det i anmeldelsen – som ender opp med terningkast én. Aftenpostens anmelder er langt mer positiv og skriver blant annet at «Märtha Louise fremstår klok, myk og tøff, en mor og et menneske å lære av». (NTB)

 • Fin litteraturpris deles ut i Norge

  Onsdag 24. oktober deles P. O. Enquists pris 2018 ut. For første gang er det på norsk jord den prestisjefylte prisen skal deles ut. Prisen går til «en yngre forfatter på vei ut i Europa», heter det fra forlagshold, og herfra ramses det opp tidligere vinnere som Trude Marstein, Jonas Hassen Khemiri, Daniel Kehlmann, Dorthe Nors og Lars Petter Sveen. Det er danske Caroline Albertine Minor (1988) som er årets prisvinner. Hun debuterte i 2013 med romanen «Pura Vida». (NTB)