Hopp til innhold

Kårer Nasjonalmuseet-vinner i dag

I dag blir det klart hvem som vinner arkitektkonkurransen om det nye Nasjonalmuseet.

Juryen for arktitektkonkurransen om nytt nasjonalmuseum har gått gjennom de bearbeidede finaleforslagene som ble levert for en måned siden .

Tre av de seks finalistene (se bildegalleri) blir premiert. Én av dem blir utpekt som vinner av arkitektkonkurransen som ble utlyst i fjor .

Har bestemt seg

Juryen hadde før helgen bestemt seg for hvilket forslag som vinner, sier konkurransesekretær i Norske arkitekters landsforening, Per Rygh, til NRK.

Vinneren blir offentliggjort på en pressekonferanse i dag klokken 12.00. NRK.no følger pressekonferansen.

To andre bidrag blir kåret som nummer to og tre. Alle de tre skal så forhandle med Statsbygg om hvilket prosjekt som til slutt blir bygget på vestbanetomten.

Hvilket bidrag som blir endelig valgt, blir trolig klart før sommeren, sier Rygh.

Norges arkitekturrykte på spill

Nå gjelder det at utbyggingen faktisk blir noe av, sier Instituttleder ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Børre Skodvin. Han mener arktitektur-Norges omdømme står på spill.

– Hvis dette prosjektet ikke blir gjennomført, vil det være en alvorlig svekkelse av Norge som utlyser av internasjonale konkurranser. Dette er noe folk følger med på.

Børre Skodvin mottar arkitektpris av Jens Stoltenberg

Børre Skodvin, som her mottar Jacob-prisen fra Jens Stoltenberg i 2007, er instituttleder ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det er tredje gang man kårer en vinner av konkurransen om hvem som skal tegne et nytt nasjonalmuseum. Forrige gang var i 1996, da vant arkitektkontoret Telje-Torp-Aasen konkurransen om et nytt bygg på Tullinløkka bak Nasjonalgalleriet. Men allerede i 1972 vant Lund & Slaatto en tilsvarende konkurranse.

– Hvis sånne prosjekter ikke gjennomføres, er det et slags tillitsbrudd mellom utlyser og arkitekt, som tross alt putter ganske mye ressurser inn i besvarelsene sine, sier Skodvin.

I konkurransen som blir avgjort i dag, har over 230 arkitektkontorer deltatt . Til sammenligning deltok 242 arkitektfirmaer i konkurransen om Operaen i Bjørvika. Skodvin anslår at prosjektforslagene alene har kostet over 100 millioner kroner.

Nytt samlet museum

Nybygget til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design skal inneholde Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for samtidskunst.

Arkitekturmuseet som holder til i nye lokaler ved Bankplassen i Kvadraturen, hører inn under Nasjonalmuseet men skal ikke flytte til Vestbanen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.