Hopp til innhold

Kan bøker bygge broer?

Kan somalisk litteratur åpne dører til en kultur nordmenn flest betrakter med skepsis? Bokprogrammet har møtt prisbelønte Nuruddin Farah, den unge debutanten Nadifa Mohamed og Amal Aden.

Video Bokprogrammet (11:12 @ Bokprogrammet)

Somalisk litteratur er tema i kveldens episode av Bokprogrammet. Du får blant annet møte forfatter Nuruddin Farah. Se hele episoden allerede nå!

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg reiste ikke tilbake til Somalia etter å ha blitt forvist, men det var ikke fordi jeg var redd for å dø. Det var mest fordi jeg hele tiden følte at jeg ville skrive flere bøker, sier den 64 år gamle forfatteren Nuruddin Farah.

Tvunget til å flykte

Farah er en av Afrikas fremste nålevende forfattere. I 1974 ble han tvunget til landflyktighet, og dro ikke tilbake til Somalia før i 1996, etter 22 år i eksil.

– Jeg var i England da jeg fikk vite at det ikke var trygt for meg å reise tilbake til Somalia. Det var på grunn av en roman jeg hadde skrevet, A Naked Needle, som hadde opprørt regimet, forteller Farah i kveldens episode av Bokprogrammet.

Nuruddin Farah - Bøker

To av Nuruddin Farahs bøker er oversatt til norsk: «Sprukne landskap» og «Lenker». «Knots» får sin norske versjon i 2011.

Foto: Bokprogrammet

Gir kvinner og barn en stemme

Farah nevnes stadig som en aktuell kandidat til Nobelprisen i litteratur. I Norge er han blant annet kjent for romanene Sprukne landskap og Lenker.

Gjennom sine bøker har han gitt somaliske kvinner og barn en stemme i den mannsdominerte somaliske kulturen.

– Det viktigste for meg har alltid vært å kjempe mot urettferdighet, og vi har vært veldig urettferdige mot kvinner og barn i Somalia, sier Farah.

Se klipp fra intervjuet med Farah som du ikke får se på TV:

Video NETT-SOMALIA-ALS-231110-W

Skrev bok om sin far

I likhet med Farah, har den unge forfatteren Nadifa Mohamed også nylig besøkt Norge. Her er hun aktuell med boken Svart Mamba, hvor hun forteller om sin fars begivenhetsrike liv.

Nadifa Mohamed

Nadifa Mohamed har debutert med en bok om sin egen far.

Foto: Bokprogrammet/Vigmostad & Bjørke

Boken handler om den foreldreløse gutten Jamal, som er på leting etter sin egen far. I en alder av 11 år må han klare seg selv, og vi følger hans ferd gjennom sult og nød, som barnesoldat i Mussolinis hær, og fram til han som 20-åring mønstrer på som sjømann på engelske båter.

Til Bokprogrammet forteller Mohamed at hun først og fremst skrev boken slik at resten av hennes familie skulle bli kjent med sin egen historie.

– Mine nieser ble født i England. De definerer seg selv som somaliere, men de vokste opp i en helt annen verden.

Hun mener likevel at boken nå har blitt viktig i et større perspektiv.

– Veldig mye av Somalias historie er skrevet av kolonimaktene, og de har selvsagt ikke tatt med historien om sånne som min far. Vi mangler rett og slett informasjon om en del av vår historie, om Somalia fra det somaliske folkets perspektiv, sier Mohamed.

«Hvis jeg dør nå...»

Skribent og samfunnsdebattant Amal Aden er en kontroversiell figur blant mange med samme bakgrunn.

Hun har bodd i Norge i 14 år, og bærer med seg mange vonde minner fra tiden som barneflyktning.

Amal Aden

Amal Aden kom til Norge som 13-åring etter å ha levd som gatebarn i flere år.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Det som var vanskeligst for meg var ensomheten. Jeg tenkte ofte at «hvis jeg dør nå, så er det ingen som kommer i begravelsen min», forteller Aden.

I 2008 ga hun ut boken «Se oss. Bekymringsmelding fra en ung norsksomalisk kvinne», og i fjor kom både pamfletten «ABC i integrering» og selvbiografien «Min drøm om frihet» ut.

Akkurat som Nuruddin Farah, er Aden spesielt opptatt av kvinner og barns rettigheter. Tidligere i år fikk hun Zola-prisen for sin kritikk av norsk innvandrings- og integreringspraksis.

– Mitt mål er å skape dialog og være brobygger. Likevel et det visse ting som jeg ikke aksepterer, for eksempel vold mot kvinner og barn. Der går grensen for dialog, sier Aden til Bokprogrammet.

Del dine boktips

Har du tips om somalisk litteratur? Del dem her: Bokprogrammet på Facebook eller bruk #somaliabok på Twitter.

Se alle sesongene av Bokprogrammet her!

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP