Antocyanin er et annet fargestoff som gir grønt og blått, for eksempel i blåbær. Noen mener at stoffene som gir blåbæra den friske fargen også kan hjelpe cellene i kroppen vår sånn at de ikke blir så fort gamle. Hukommelsen og konsentrasjonen vår kan kanskje bli bedre dersom vi spiser en halv kopp blåbær hver dag?
Den grønne brokkolien er egentlig gul!
Stusset du forresten på at det "gule" fargestoffet kartenoid finnes i brokkoli - for den er jo kjempeGRØNN? Joda, brokkolien er egentlig gul, men denne sunne grønnsaken er veldig rik på klorofyll - bladgrønt. Og derfor dominerer grønnfargen så lenge den er fersk. Det er det samme med bladene på trærne - de er jo grønne om våren og sommeren. Men når de visner om høsten, mister de klorofyllet - og blir røde og gule. Da er det fargestoffet karotenoid som kommer fram!
Rottene fikk god hukommelse
Rottene fikk god hukommelse av blåbær.
Noen forskere har lenge hatt mistanke om at disse fargestoffene også virket på cellene i kroppen vår. Derfor begynte forskere i USA å teste blåbær på rotter. I noen måneder fikk rottene ekstra tilskudd av blåbær i maten. Hvis mennesker hadde fått like mye, ville det tilsvare en halv kopp blåbær pr. dag. Så ble rottene testet. Det viste seg at både hukommelsen og den kroppslige bevegelsen ble bedre hos rottene. Forskerne tror at det er fargestoffene i blåbærene som gjør at hjernecellene ikke blir så fort gamle som ellers.
Ikke prøvd på mennesker ennå
Bare blåbær for hjernen vår?
Nå har man ikke prøvd dette på mennesker, det er bare rotter som har blitt testet med blåbær foreløpig. Men forskerne tror at det er mange likheter mellom forandringene som skjer i hjernen hos rotter og mennesker. Og det kan betyr at en halv kopp blåbær hver dag kan gi oss bedre konsentrasjon og bedre hukommelse.
Stoffene i blåbæra som virker inn på hjernecellene, er altså de samme stoffene som gir blåbæra den fine, friske blåfargen. De heter antocyaniner. Forskerne kaller dem også antioksidanter fordi de forhindrer at stoffet reagerer med oksygen og harskner eller råtner. Men man vet ikke nøyaktig hvordan de virker, og forskerne er litt uenige om virkningen er så god at alle bør begynne å spise blåbær med en gang!
Sterk farge er sunt?
Nyper har veldig mye av antioksidanter.
Antioksidanter finnes i mange bær, frukt og grønnsaker. Mange forskere tror at jo friskere og sterkere fargene er, jo sunnere er bærene eller fruktene. Men de må være friske, det nytter ikke å varme dem opp og avkjøle dem - da mister de litt av virkningen. Antioksidanter finnes det for eksempel spesielt mye av i nyper og krøkebær (krekling), ved siden av blåbær.
Her er noen morsomme sider der du kan leke deg med farger. Alle er på engelsk, men du skjønner sikkert hvordan du skal gjøre det. Hvis ikke får du noen voksne til å hjelpe deg.
(trykk APPLET)
Sendt på Newton søndag 12. oktober.