Kjøkkensjefen styrer sine tropper med fast hånd. Det er nødvendig når så mange arbeider på en så liten plass, blant kokende sauser, dampende pinnekjøtt og skarpe kniver. Alle har sin plass og sine arbeidsoppgaver. Utenfra ser det nesten ut som de danser med hverandre.
- Det er ikke så langt unna sannheten. Det må være kosmos i det som tilsynelatende ser ut som et kaos, sier Gunnar- Egil Haugen.
Julemeny
Fra 1. november er den tradisjonelle julemenyen på plass. Pinnekjøtt, lutefisk, smalahove og ribbe (for den som måtte ha forvillet seg dit fra Østlandet).
Også i kveld er restauranten full. Det vil si 200 munner å mette oppe og 100 nede i stuene.
Det blir mye mat som skal mellom kokkenes hender og bli til fristende juleretter.
- I løpet av sesongen serverer vi rundt 11 tonn lutefisk og 2,5 tonn pinnekjøtt, forteller Haugen.
Hvor mange kilo gul ertestuing og kålrabbistappe, som er det typiske vestlandske tilbehøret til disse rettene, har han ikke ordentlig tall på.
Hektisk førjulstid
I nesten 100 år har det vært servert mat i lokalene til Bryggeloftet & Stuene på Bryggen i Bergen. Den familiedrevne restauranten har vært arbeidsplass for mange i løpet av den tiden.
Ute blant gjestene er Maria Thomassen inne i sitt 21. år som servitør i førjulstiden. Iført nisselue og uniform svinser hun mellom bordene og sørger for at hver gjest får den maten og drikken som er bestilt.
Det går i et vanvittig tempo, men hun klarer likevel å suge til seg litt julefølelse.
- Det hadde ikke blitt skikkelig jul uten denne hektiske perioden. Gjestene er i godt humør og oppfører seg pent.
Eget julebord får hun og de andre ansatte i januar.
I fredagens utgave av Norge Rundt er programleder Anders Nielsen ribbemann i pinnekjøttland. På NRK 1 klokken 19:30.