NRK Meny
Normal

Julebord i pinnekjøttland

”4 pinnekjøtt, 2 lutefisk og 1 smalahove”. Gjestenes bestillinger ropes ut i kjøkkenet på restauranten Bryggeloftet & Stuene i Bergen. Det er likevel en slags orden i kaoset når kjøkkensjef Gunnar-Egil Haugen sørger for at nærmere 300 gjester får førjulsfølelse.

Pinnekjøtt
Foto: Anders Nielsen / NRK

Kjøkkensjefen styrer sine tropper med fast hånd. Det er nødvendig når så mange arbeider på en så liten plass, blant kokende sauser, dampende pinnekjøtt og skarpe kniver. Alle har sin plass og sine arbeidsoppgaver. Utenfra ser det nesten ut som de danser med hverandre.

- Det er ikke så langt unna sannheten. Det må være kosmos i det som tilsynelatende ser ut som et kaos, sier Gunnar- Egil Haugen. 

Kjøkkensjef Gunnar-Egil Haugen på Bryggeloftet & Stuene i Bergen.

Kjøkkensjef Gunnar-Egil Haugen på Bryggeloftet & Stuene i Bergen. Herfra roper han ut gjestenes bestillinger.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Julemeny

Fra 1. november er den tradisjonelle julemenyen på plass. Pinnekjøtt, lutefisk, smalahove og ribbe (for den som måtte ha forvillet seg dit fra Østlandet).

Også i kveld er restauranten full. Det vil si 200 munner å mette oppe og 100 nede i stuene.

Det blir mye mat som skal mellom kokkenes hender og bli til fristende juleretter.

- I løpet av sesongen serverer vi rundt 11 tonn lutefisk og 2,5 tonn pinnekjøtt, forteller Haugen.

Hvor mange kilo gul ertestuing og kålrabbistappe, som er det typiske vestlandske tilbehøret til disse rettene, har han ikke ordentlig tall på.

Julebordsgjester på Bryggeloftet & Stuene i Bergen.

Fast førjulstradisjon i gode venners lag.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Hektisk førjulstid

I nesten 100 år har det vært servert mat i lokalene til Bryggeloftet & Stuene på Bryggen i Bergen. Den familiedrevne restauranten har vært arbeidsplass for mange i løpet av den tiden.

Bryggeloftet & Stuene, Bergen

Bryggeloftet & Stuene i Bergen. Her har det blitt servert mat i nesten 100 år.

Foto: Anders Nielsen / NRK

Ute blant gjestene er Maria Thomassen inne i sitt 21. år som servitør i førjulstiden. Iført nisselue og uniform svinser hun mellom bordene og sørger for at hver gjest får den maten og drikken som er bestilt.

Det går i et vanvittig tempo, men hun klarer likevel å suge til seg litt julefølelse.

- Det hadde ikke blitt skikkelig jul uten denne hektiske perioden. Gjestene er i godt humør og oppfører seg pent.

Eget julebord får hun og de andre ansatte i januar.

I fredagens utgave av Norge Rundt er programleder Anders Nielsen ribbemann i pinnekjøttland. På NRK 1 klokken 19:30.

Kulturstrøm

 • Obama til Netflix

  Barack og Michelle Obama har signert en flerårig produksjonsavtale med Netflix, skriver New York Times. – Noe av det fineste i presidentperioden var det å møte folk og kunne bringe deres historier til et større publikum. Vi er derfor svært glade for denne avtalen, sier paret i en uttalelse. De sier de vil løfte frem talenter og inspirerende unge stemmer for å spre empti og forståelse. Det tidligere presidentparet har startet produksjonssleskapet Higher Ground Productions sammen.

  Michelle og Barack Obama
 • Selger historiske kjærlighetsbrev

  I 1896 skrev Marcel Proust kjærlighetsbrev til den kjente komponisten Reynaldo Hahn. De var to av datidens store kulturstjerner, og kjærligheten mellom dem var holdt hemmelig. denne uken selger en slektning av den verdenskjente forfatteren flere enn 70 av Prousts private dokumenter. De består blant annet av utkast til romaner, bøker og kjærlighetsbrev som kan kaste nytt lys over Proust og historien, skriver The Guardian. Lære mer om mannen bak verdens lengste roman her: Ni ting du ikke visste om Proust

  Marcel Proust, et bilde tatt ca 1896
  Foto: - / Afp/Scanpix