Hopp til innhold

Jentekor synger Anne Franks dagbok: – Vil løfte frem historien hennes

Den jødiske jenten skrev en av verdens mest leste bøker – nå løftes den frem i både teater, film og musikk.

Det Norske Jentekoret synger i Oslo Domkirke.

Det Norske Jentekor synger utdrag fra Anne Franks dagbok. Verket «The beauty that still remains» hadde urpremiere for kor og orkester i helgen.

Foto: ANDERS LILLEBO

I helgen sang Det Norske Jentekor – med jenter på samme alder som Anne Frank – utdrag fra hennes kjente dagbok under Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

Anne Frank døde i konsentrasjonsleir som 15-åring i 1945. Hun skrev dagboken i årene hun og familien lå i skjul på et loft i Amsterdam, mens nazistene jaktet på jøder under andre verdenskrig

– Vi er like gamle, men hun måtte sitte hjemme og gjemme seg i et kott. Vi skal ut og oppleve verden, sier Clara (12), Anna (13) og Lina (12) til NRK.

De synger i koret som fremførte verket «The beauty that still remains» i helgen sammen med Kringkastingsorkestret. Tekstene er omgjort til kormusikk av Marcus Paus, og har navnet fra et utdrag fra dagboken.

Mens hun gjemte seg skrev Anne at hun fortsatt trodde på det gode i mennesker. De ordene sang jentekoret nå i helgen, til en fullsatt Oslo Domkirke.

Hør et utdrag her:

In spite of everything
I still believe
that people are truly good at heart
In spite of everything
I still believe that people are good at heart
Tre jenter som synger

Lina, Clara og Anna fra Det Norske Jentekor sier det gjør inntrykk å synge tekstene til Anne Frank.

Foto: Turi Grønbech/NRK

– Er fortsatt så aktuell

Dagboken om en ung jentes liv er oversatt til flere enn 60 språk siden den først ble gitt ut i 1947. Men hennes hverdagsskildringer fra krigen er også blitt til både teater, musikal og TV-serier. En ny opera om Anne Frank har akkurat hatt premiere i USA, og før jul gikk animasjonsfilmen «Hvor er Anne Frank» på norske kinoer.

Forskningsbibliotekar Anne Kristin Lande ved Nasjonalbiblioteket mener det er en stor interesse for holocaust i Norge nå.

Det er noe i tiden som gjør at Anne Frank fortsatt er så aktuell, sier Lande.

Grafitti av Anne Frank.

Krigen i Ukraina gjør historien om Anne Frank aktuell igjen. I Italia dukket det opp graffiti av Anne Frank som brenner det russiske seierssymbolet Z.

Foto: Luca Bruno / AP
Bilde fra filmen «Hvor er Anne Frank». Anne Frank med mor og far i en trang og mørk gang.

«HVOR ER ANNE FRANK»: Regissøren Ari Folman ville lage animasjonsfilmen fordi han ser klare paralleller mellom Anne Franks historie og dagens flyktningsituasjon, ifølge tyske BR24.

Foto: Arthaus
Anne Franks dagbok

Anne Frank smiler på skolebildet i 1941, før hun gikk i dekning og begynte å skrive dagbok.

Foto: - / Afp

Det har gått 80 år siden tenåringen Anne skrev om hvordan det var å være på flukt som jøde. De siste årene har Lande merket seg flere nye bøker om hvordan jødene ble behandlet både under og etter krigen.

Hun tror det kan handle om at det har gått lang nok tid.

– Det var jo så forferdelig. De første generasjonene snakket mindre om det som skjedde, men den nye generasjonen nå stiller spørsmål, sier Lande.

Her passer dagboken til Anne Frank inn, fordi det er en av få bøker som er skrevet av et tidsvitne som er jente.

– Hun beskriver ensomhet som unge lesere i dag kan forstå og identifisere seg med.

Hvem var Anne Frank?

Anne Frank var en jødisk jente, som måtte gjemme seg for nazistene under andre verdenskrig. Da hun var 13 år, begynte hun å skrive dagbok om hverdagslivet i skjul. Anne Franks dagbok er ført i pennen fra juni 1942 til august 1944.

I 1944 ble hun og familien oppdaget, og sendt i konsentrasjonsleir.

Anne Frank døde av sykdom i Bergen-Belsen-leiren rett før krigen var over.

Dagboken hun skrev, er en av verdens mest leste bøker. Den har solgt i over 70 millioner eksemplarer

–Skjønner ikke at hun klarte å være optimist

At det nok en gang er krig i Europa gjør også boken mer aktuell.

For jentekoret er det ekstra spesielt å synge Anne Franks ord akkurat nå. De peker på at ukrainerne har mistet sin verden, akkurat som Anne Frank mistet sin.

– Hun skriver likevel om skjønnheten som er igjen. Selv etter alt som har vært, klarer hun fortsatt å tenke at det er noe fint i verden, sier Clara.

Hun og de andre jentene synes det er spesielt at Anne Frank var så optimistisk.

– Vi hadde vært så redde og sinte på nazistene, men hun klarte å tenke at det er noe fint der ute.

– Det at vi synger tekstene løfter frem hennes historie, og kanskje det kan bidra til at noe sånt ikke skjer igjen?

Mann foran orkester og kor

Komponist Marcus Paus tar imot applausen sammen med KORK og jentekoret.

Foto: Anders Lillebo
Jenter som synger

For første gang fremføres «The Beauty that still remains» med kor og orkester. Det Norske Jentekor opptrer sammen med Kringkastingsorkesteret.

Foto: Anders Lillebo
Jentekor synger

Det Norske Jentekor synger Anne Franks tekster i Oslo Domkirke.

Foto: Anders Lillebo

Hør urpremieren på verket «The Beauty that Still Remains» med kor og Kringkastingsorkestret her:

Vil du lese flere kultursaker? Sjekk ut disse sakene:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter