Hopp til innhold

– Weinsteins tilfelle er langt fra unikt

Oscar-vinner og kvinne­saks­forkjemper Jane Fonda mener overgreps­anklagene mot filmprodusent Harvey Weinstein føyer seg inn i en «epidemi» av mektige menn som utnytter kvinner.

IKKE UVANLIG: Filmveteranen Jane Fonda, som vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle i 1972 og 1979, mener anklagene mot produsent Harvey Weinstein er typiske for bransjen.

I intervjuer med BBC og CNN torsdag snakker Fonda, som har jobbet i filmbransjen siden 1960-tallet, om overgreps- og voldtektsanklagene mot stjerneprodusenten Harvey Weinstein.

– Jeg skammer meg over at jeg ikke sa noe der og da, sier Fonda, som forteller at hun først fikk vite om anklagene for rundt ett år siden.

Anklages for fire voldtekter

Etter at flere kvinnelige skuespillere sto frem og beskyldte Weinstein for seksuell trakassering forrige uke, har flere historier kommet frem.

Den siste uka har fire kvinner anklaget 65-åringen for voldtekt, og både amerikansk og engelsk politi etterforsker nå overgrepsanklager mot Weinstein.

Det britiske filmakademiet Bafta har allerede ekskludert filmprodusenten, og denne uka innkalte det amerikanske filmakademiet, som deler ut Oscar-prisen, til et krisemøte for å diskutere anklagene mot Weinstein.

79 år gamle Fonda sier til CNN at hun først fikk vite om anklagene fra skuespillerkollegaen Rosanna Arquette.

Arquette har fortalt til The New Yorker at Weinstein prøvde å presse henne til sex tidlig på 90-tallet, og at han motarbeidet karrieren hennes i flere år etter at hun avviste ham.

– Veldig, veldig vanlig

På spørsmål om hvorfor hun ikke sa noe offentlig etter samtalen med Arquette, svarer Fonda:

– Det skjedde ikke med meg. Og jeg ville ikke utsette ... jeg innrømmer at jeg burde vært modigere. Og jeg tror jeg vil være det heretter når jeg hører slike historier.

I det samme intervjuet hevder skuespillerveteranen, som i mange år har engasjert seg i kvinnesaken, at Weinsteins tilfelle er langt fra unikt.

– Det er veldig, veldig vanlig, akkurat som det er i alle verdens land, i næringsliv og i politikk. Det handler om for mange menns følelse av å være berettiget, og det er en epidemi. Når de er berømte og mektige som Harvey, blir det snakket om. Derfor er det viktig at disse kvinnene har vært modig nok til å stå frem.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor