– Weinsteins fall er nesten helt uvirkelig dypt

Samarbeidspartnerne, Hollywood-eliten, toppolitikerne, kone og familie vender nå ryggen til den en gang så mektige filmmogulen Harvey Weinstein, som nå er anklaget for en lang rekke seksualovergrep.

Harvey Weinstein

Filmmogulen Harvey Weinstein anklages for voldtekt og en rekke tilfeller av trakassering.

Foto: Al Powers / AP

På bare én uke har Harvey Weinstein (65) gått fra å være en av de mektigste og mest respekterte personene i hele filmbransjen til å være en person som ingen vil vedkjenne seg.

Torsdag i forrige publiserte The New York Times en artikkel hvor det rettes en rekke anklager om at han skal ha begått seksuelle overgrep over flere tiår, og at han kjøpte ut de som ville anklage ham for det.

Siden har flere lignende historier dukket opp, og på bare noen dager har Weinstein mistet kona, jobben i selskapet sitt (The Weinstein Company), og all respekt og innflytelse.

Ulrik Eriksen

Weinstein har ingen sjanse til å komme tilbake igjen, mener filmanmelder Ulrik Eriksen.

Foto: privat

– Fallet hans er nesten helt uvirkelig dypt. Ingen står ved siden av ham lengre, for ingen har noe å vinne på det, sier filmanmelder Ulrik Eriksen i Morgenbladet.

Anklages for voldtekt

Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie og Rosanna Arquette er noen av de kjente filmstjernene som har opplevd den ubehagelige siden av Weinstein.

Paltrow forteller til The New York Times at Weinstein forsøkte å overtale henne til å gi ham en massasje og lokke henne inn på soverommet på et hotell. Dette skal ha skjedd da hun var bare 22 år gammel og akkurat hadde fått hovedrollen i filmen «Emma».

Angelina Jolie forteller også at hun på sent 1990-tall «hadde en dårlig opplevelse med Weinstein» og siden har nektet å jobbe med ham.

Asia Argento

Asia Argento sier hun ble voldtatt av Weinstein flere ganger.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Enda mer alvorlig er anklagene som kommer fram i The New Yorker, hvor flere påstår at Weinstein gjennomførte voldtekter.

En av dem er den italienske filmstjernen Asia Argento, som sier at Weinstein voldtok henne flere ganger, og at hun ikke turte å gjøre motstand i frykt for at karrieren hennes kunne bli ødelagt.

Sallie Hofmeister, som er talsperson for Weinstein, sier til The New York Times at alle anklager om sex uten samtykke benektes på det sterkeste. Samtidig har Weinstein erkjent å ha skapt «mye smerte», og samtidig bedt om «en ny sjanse».

Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow

Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow har fortalt at Weinstein trakasserte dem på 1990-tallet.

Foto: AP

Blant bransjens mektigste i 30 år

Som grunnlegger av Miramax og The Weinstein Company har Harvey Weinstein vært en av filmbransjens mektigste aktører noensinne.

Sammen med medgrunnleggeren, broren Bob, opplevde han et gjennombrudd på tidlig 1990-tall med uavhengige filmer som «Sex, løgner og videotape», «Pulp Fiction» og «Clerks».

Med Oscar-grossisten «Shakespeare in Love» og «Den enestående Will Hunting» tok de for alvor steget opp i elitedivisjonen, og listen er lang over hvilke innflytelsesrike filmer Miramax ga ut og/eller distribuerte.

"Kon-Tiki" Celebration Luncheon

Harvey Weinstein med «Kon-Tiki»-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg i New York i 2013.

Foto: Mike Coppola / AFP

Han får også mye av æren for at norske Kon-Tiki ble nominert til Oscar for beste utenlandske film og for at Morten Tyldums «The Imitation Game» dro hjem flere priser.

Men Weinsteins maktposisjon handler ikke bare om at han har hatt en lederposisjon i filmindustrien i 30 år. Ulrik Eriksen sier at Harvey Weinstein har vært usedvanlig god til å bedrive nettverksbygging. Dette kan ha gjort at historiene ikke har kommet ut før nå. Ifølge The New Yorker har det i 20 år gått stygge rykter om Weinsteins behandling av kvinner.

– Fra sin base i New York har han sittet svært nært på toppene innen politikk og media i USA. Dette har vært helt sentralt rundt det faktum at han har vært uangripelig. Det har ikke vært mangel på forsøk på å angripe Weinstein, men saker har vært droppet. At avsløringene kommer fram nå, skyldes at det er større bevissthet rundt slik oppførsel. Det er dessuten ingen tvil om at hans posisjon på ingen måte er så sterk som på slutten 1990-tallet, sier Eriksen.

– Hvorfor har Weinsteins rolle blitt svekket?

– De har gjort noen dårlige vurderinger og har ikke skapt så store suksesser som tidligere. På høyden av sin tid hadde han en fot inne overalt, og utøvde eierskap i ulike deler av mediebransjen. Han var en edderkopp med større omfang, sier Eriksen, som ikke er veldig overrasket over det som kommer fram.

– Weinstein har i bransjen vært regnet for å ha et ustyrlig temperament og en manglende evne til å se hvordan egen framferd påvirker andre.

Matt Damon og George Clooney

Matt Damon beskyldes for å ha forsøkt å stoppe en artikkel om Weinstein i 2004, men sier han ikke visste om anklagene. George Clooney har fordømt Weinstein, og sier han har hørt rykter tidligere.

Foto: Giuseppe Aresu / AP

Matt Damon i hardt vær

Men til tross for at Weinstein tilsynelatende var beryktet for sin oppførsel mot kvinner, hevder filmmiljøet i Hollywood at avsløringene og anklagene mot ham kommer som et sjokk. Styret i filmselskapet The Weinstein Company, som Weinstein ble sparket fra, sier at de var helt ukjent med anklagene.

Flere A-kjendiser som har jobbet tett med Weinstein, vender nå ryggen til ham.

En av dem er George Clooney, som fikk sine første store filmroller av Weinstein, først som skuespiller i «From Dusk to Dawn», senere som regissør med «Confessions of a Dangerous Mind».

– Utilgivelig. Det er det eneste ordet du kan starte med, sier Clooney til The Daily Beast.

Han hevder å ha hørt ryktene om filmmogulens fremferd mot kvinnelige skuespillere i mange år, men at han ikke har observert den selv. Clooney sier at ryktene han hørte handlet om at de kvinnelige skuespillerne hadde ligget seg til roller.

– Det virket som en måte å sverte disse skuespillerne på, å nedverdige dem gjennom å si at de ikke fikk oppdragene for sitt talent, derfor tok jeg dem med en klype salt, sier Clooney.

Matt Damon, som også har samarbeidet tett med Weinstein, har av The Wrap blitt beskyldt for å forsøke å stoppe en artikkel om filmmogulens kvinnehistorier allerede i 2004. Damon har avvist dette overfor Deadline, og sier at han ville gjort alt han kunne for å stoppe Weinsteins oppførsel om han hadde visst om den.

Harvey Weinstein og Meryl Streep

Harvey Weinstein og Meryl Streep.

Foto: KEVIN WINTER / AFP

Toppolitikere vemmes

De som tidligere genierklærte Weinstein, er nå full av forakt for ham.

En av dem er en av tidenes største skuespillere, Meryl Streep, som har jobbet sammen med ham og hyllet ham i offentligheten.

Streep sier at hun er forferdet over saken, og hyller samtidig dem som har snakket om opplevelsene de skal ha hatt med Weinstein.

Harvey Weinstein og Michelle Obama

Weinstein har donert store summer til valgkampene til både Barack Obama og Hillary Clinton.

Foto: Susan Walsh / AP

– De berørte kvinnene som har reist sine stemmer for å avsløre dette misbruket er våre helter, sier hun.

Også landets politiske elite har rykket ut mot Weinstein. Ifølge CNN har Weinstein donert mye penger til både Obamas og Clintons valgkamper og flere medier har kritisert Demokratene for ikke å ha kommentert Weinstein-avsløringen tidligere.

Men partiets tidligere presidentkandidat Hillary Clinton går nå hardt ut mot 65-åringen og sier hun er sjokkert og forferdet. Også Obama-paret sier at de vemmes.

Familien tar avstand

Og heller ikke innad i egen familie er det mye støtte å få for Harvey Weinstein. Hans egen bror og forretningspartner Bob sier til TMZ at Harvey åpenbart er en syk mann som trenger profesjonell hjelp.

Og Weinsteins kone Georgina Chapman forteller nå til magasinet People at hun går fra ektemannen.

– Hjertet mitt gråter for alle kvinnene som har lidd så forferdelig på grunn av disse utilgivelige handlingene. Jeg har valgt å forlate min mann. Min første prioritet er å ta vare på mine små barn, sier Chapman.

Ulrik Eriksen tviler sterkt på at Weinstein kan komme tilbake igjen.

– Ingen sjanse. Etter den første New York Times-artikkelen var det kanskje en mulighet, men dette har bare ballet på seg, og ingen har tillit til ham lengre. Han er en persona non grata.

Harvey Weinstein og Georgina Chapman

Harvey Weinstein med kona Georgina Chapman, som nå sier hun vil gå fra ham.

Foto: Danny Moloshok / Reuters

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK