Hopp til innhold

– Må ta en større risiko

– Alle med respekt for seg selv har et nettsted for tidsskriftet sitt, mener forfatter Jan Kjærstad. Han synes de norske litterære tidsskriftene er slående like og merkelig lite digitale.

Jan Kjærstad

De norske litteraturmagasinene er slående like og lite originale, mener forfatter og tidligere Vinduet-redaktør Jan Kjærstad.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Vinduet ble nylig kåret til Årets tidsskrift for sin språklige og litterære kvalitet på artiklene. Jan Kjærstad kritiserer norske litteraturtidsskrift for å være lite originale.

– Jeg savner at de tar innover seg det som skjer med digitalisering, sier Jan Kjærstad.

Kjærstad var selv redaktør for Vinduet på slutten av 80-tallet. Han har også laget tidsskriftet BØK sammen med Jon Fosse.

– Lite originalt

Verken Gyldendal-tidsskriftet Vinduet eller magasinet Bokvennen har fungerende nettsider som oppdateres jevnlig. Kulturtidsskriftet Vagant har derimot rundt 500 artikler på nettsiden sin, og gir leserne mulighet til å legge igjen kommentarer. Under en netteksklusiv fane har Vagant lagt ut ti artikler i løpet av 2015.

– Det er slående likt, lite originalt og ufriskt, det skaper ikke nysgjerrighet for meg, mener Kjærstad.

– Jeg savner en slags galskap, at man tar en større risiko. Og at de tar innover seg det som skjer med digitalisering, alle med respekt for seg har et nettsted for tidsskriftet sitt.

– Litt naiv

Alberte Bremberg

Alberte Bremberg, redaktør i Bokvennen, føler seg ikke truffet av Kjærstads kritikk mot lite digitale bokblader.

Foto: Christina Ottosson Öygarden

– Hvis Kjærstad mener at alle de litterære tidsskriftene nedprioriterer det digitale, så er han litt naiv, sier redaktør i Bokvennen, Alberte Bremberg.

– Jeg er overbevist om at alle ville satset digitalt dersom de hadde mulighet. For min del må jeg bare vente til eieren har en nettløsning klar.

Hvordan ser du for deg at man kan lese Bokvennen om tre år?

– Planen er at det legges ut anmeldelser og enkelte artikler og at vi kanskje får en blogg. Kjærstad er kanskje like glad i Ipaden sin som mange er, men jeg tror ikke den vil slå ut papirutgavene.

– Dialogen med leserne betyr mye!

Thomas Espevik

Vi sendte faktisk en e-post til Kjærstad med forespørsel om å skrive for oss en gang, men fikk aldri svar. Kanskje han har glemt passordet sitt, spør Thomas Espevik i Kamilla.

Foto: Flamme forlag

Thomas Espevik, en av de fire redaktørene i Litteraturtidsskriftet Kamilla sier at de med 100 prosent sikkerhet kommer til å fortsette å satse på papir.

– Men det betyr ikke at vi ikke bryr oss om å være digitale. Vi har lagt ut alle utgavene våre fra 2013 og 2014 på nettsiden vår, og er stadig i dialog med våre lesere på sosiale medier. Men grunnen til alt dette, er jo at vi ønsker å få folk til å lese papirtidsskriftet.

Kulturstrøm

 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.

 • Pris for saker om feilopererte

  NRK Sørlandet har vunnet en pris blant regionale mediehus i Europa for sakene om «De feilopererte» ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord.

  Prisen fra bransjeorganisasjonen Circom ble delt ut i Irland torsdag kveld.

  Nyhetssjef Jon Anders Møllen og journalistene Siv Kristin Sællmann og Kari Jeppestøl Arntzen tok i mot prisen i kategorien for undersøkende journalistikk.

  NRK Sørlandet vant Circom pris for de feilopererte
  Foto: Circom