Hopp til innhold

Jan Guillou til angrep på Karl Ove Knausgård

Forfatter Jan Guillou mener hans norske kollega Karl Ove Knausgård tar helt feil om svensk innvandringsdebatt.

Forfatter Jan Guillou mener hans norske forfatterkollega Karl Ove Knausgård tar heilt feil om svensk innvandringsdebatt. Guillou avviser påstandene om berøringsskrekk i svensk debatt.

I et intervju med Aftenposten sier den Sverige-bosatte forfatteren Karl Ove Knausgård at vi må tørre å snakke om de problematiske sidene ved innvandring.

Bakgrunnen er at det har blitt startet opp mot 15 branner på asylmottak i Sverige de siste par ukene . Torsdag tok lederen for det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, kraftig avstand fra de mange ildspåsettelsene ved svenske asylmottak den siste tiden.

– Det sier noe om at spenningene i samfunnet har økt. Det har kommet over hundre tusen flyktninger og innvandrere til landet hittil i år, og det er klart at det får konsekvenser, på godt og ondt, sier Knausgård til Aftenposten.

Dette faller den svenske forfatteren og samfunnsdebattanten Jan Guillou tungt for brystet.

– Knausgård er nok en av de dårligste politiske analytikerne i Skandinavia, sa han på NRK Dagsrevyen torsdag kveld (se video over).

– Frp en velsignelse

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård synes det er bra at Frp sine meninger blir framført åpent uten at de demoniseres.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Knausgård sier at hans inntrykk av Sverige er at ønsket om å være anstendig, som i seg selv er prisverdig, har gjort at man har hatt berøringsangst overfor mange problemer som vedrører integrasjon og innvandring.

– Hvis man snakker om problemene, blir man liksom også automatisk kritisk til innvandring. Men slik behøver det ikke å være. Det det har ført til i Sverige, er at Sverigedemokraterna har vokst, og på meningsmålingene har vært oppe i over tjue prosent. Det er hver femte svenske. Jeg tror ikke alle de er mot innvandring, jeg tror det er en protest, også mot at stemmene deres ikke blir hørt, sier Knausgård.

Han mener at på den måten, men bare på den måten, er Fremskrittspartiet en velsignelse for norsk politikk, fordi deres synspunkter blir fremført åpent og uten at de demoniseres.

Guillou sier at det ikke er noe nytt i Sverige med slike situasjoner, og minner om at det var lignende tilstander der på 1990-tallet.

– Det forsvinner på sikt, sier han. Det er noen idioter på landsbygda som føler seg kallet til å gripe inn.

– Villfarelse

Han avviser tvert påstandene fra Knausgård om at Sverige har hatt berøringsangst, og sier at Knausgård nok er en av de dårligste politiske analytikerne i Skandinavia.

– Men flere mener at om debatten hadde vært mer åpen om innvandring om ...?

– Men herregud, åpen debatt? De siste ti årene har dette vært en av de største debattemaene i Sverige. Det overrasker meg at en mann som Knausgård, som har bodd i Sverige, også er offer for denne villfarelsen, sier Guillou.

Han sier at det nå er en akutt flyktningkrise på kort sikt, men minner om at landet har håndtert langt større flyktningstrømmer tidligere.

– Kan du forstå de som er engstelige?

– Ja, det virker farlig, og det henger sammen med den internasjonale skrekken for muslimer, som har pågått i 20 år, samtidig som den største mengden flyktninger nå er muslimer.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.