Hopp til innhold

Israeler og rumener er favoritter

Men også amerikanerne seiler nå opp som hete kandidater. Kl 13 i dag får vi vite hvem som vinner verdens viktigste litteraturpris - Nobels litteraturpris. Israelske Amoz Oz har lenge vært favoritt, men nå seiler også den rumenske forfatteren Herta Müller opp som kandidat blant kritikere.

Philip Roth, Amos Oz og Joyce Carol Oates

Philip Roth, Amos Oz og Joyce Carol Oates er alle blant de store favorittene.

Foto: Houghton Mifflin Harcourt/Nancy Crampton, Menahem Kahana, Jean-Pierre Muller / Scanpix/AFP

Svenska Akademien kunngjør hvem som får litteraturprisen i dag kl. 13. Du kan følge dette direkte her:

Se om igjen fra da vinneren ble utropt kl 13.

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim, mener at det er spesielt vanskelig å ha en klar favoritt til å få Nobelprisen i år.

- I år spriker det i fryktelig mange retninger, men på Ladbrokes liste der du kan tippe på oddsen, er det den israelske forfatteren Amos Oz som står øverst. Dette er et hett navn, sier Marta Norheim.

Les også: Disse kan få Nobelprisen

Amerikansk revansj

Det er hele tre amerikanere blant de fem øverste favorittene.

- Det som er morsomt hvis man går nedover denne listen, og ser på de neste navnene er at her ligger Joyce Carol Oates, Philip Roth og Herta Müller. På femte plass ligger Thomas Pynchon.

Amos Oz

Amos Oz har vært favoritt helt inntil avgjørelsen faller.

Foto: Eckehard Schulz / AP

Forfatteren og litteraturforskeren Horace Engdahl var sekretær for Svenska Akademien inntil i fjor. Han hadde et veldig sterkt utfall mot amerikanerne, som han mente ikke skrev litteratur som duger. Norheim tror at årsaken til at det har dukket opp så mange amerikanere på favorittlisten, er at det har kommet en slags protest mot Engdahl.

- Dette er kanskje en slags reaksjon, der folk vil ha amerikanere, sier Norheim.

Les også: Amerikanerne haler innpå

Blant amerikanske kandidater som er foreslått er musikeren og poeten Bob Dylan.

Kulturredaktør Maria Schottenius i den svenske avisen Dagens Nyheter, tror også at det kan bli en amerikaner som får nobelprisen i litteratur, og gjerne Dylan.

- Ja, det er ikke så usannsynlig at det kan bli en amerikaner. Både Philip Ross, Don DeLillo, Joyce Carol Oates og Bob Dylan er aktuelle, sier hun.

Nye koster

Bob Dylan

Bob Dylan - kan han stikke av med prisen?

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

I dag debuterer Peter Englund når vinneren av prisen utropes. Han er ny sekretær i Svenska Akademien, som altså velger ut prisvinneren.

- Det er stor forskjell på Englund og Engdahl, så det kommer nok til å bli en forskjell på hvilke forfattere de prioriterer, mener Schottenius.

Hun har store forventinger til Englund.

- Han er historiker og er en trivelig mann som er godt likt i Sverige. Men komitèen har jo arbeidet i lang tid, så jeg vet ikke om dette har så mye å si for hvem som får prisen i år, sier hun.

Både Norheim og Schottenius har store forhåpninger til den rumenske forfatteren Herta Müller.

- Müller er en forfatter som jeg har stor tro på, sier Schottenius.

- I Engdahls periode var det mye europeisk litteratur som fikk prisen, men det er jo veldig mange andre å ta av. Herta Müller er fra Romania og skriver fantastisk på tysk om livet under diktaturet. Hvis det blir en europeer, hadde det vært fantastisk om hun vinner, sier Marta Norheim.

Les også: Prisvinnere selger ikke godt i Norge

Flere litteratur-saker

nrkbok på Twitter

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.