Hopp til innhold

Amerikanske forfattere haler innpå

Stadig flere tipper på amerikanske forfattere, til tross for at israelske Amos Oz fortsatt ligger på toppen av veddemålslistene over kandidater til Nobelprisen i litteratur.

Amos Oz

Den israelske forfatteren Amos Oz er fortsatt internasjonal favoritt blant publikum. Blir han likevel forbigått av en amerikaner? Svaret får vi i dag kl. 13

Foto: Eckehard Schulz / AP

Forfatternavnet Joyce Carol Oates har rykket oppover på veddemålslistene foran årets Nobelprisutdeling til litteratur i morgen. Hun er en av flere store amerikanske forfattere som mange tipper på før det blir avklart hvem som får den høye utmerkelsen. Philip Roth ligger på fjerde plass.

I dag kl. 13. annonserer Svenska Akademien hvem som får prisen, og til tross for at det ikke skal ha noen invirkning, kniver lesere over hele verden om å gi sine favorittnavn et puff oppover listene.

Ladbrokes` avstemning: Ladbrokes.com

Men, japaneren Haruki Murakami er i tet på vårt barometer

På NRKs avstemning for publikum lå Haruki Hurakami i tet kl. 12.00 i dag. Tidligere i morges ledet Philip Roths fanskare. Du kan fortsatt delta:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dylan er også favoritt

Bob Dylan

Kan han vinne? Bob Dylan i en konsert i Oslo Spektrum i vår.

Foto: DEAN COX / AP

Det store spørsmålet er om Svenska Akademien vil anerkjenne at det skapes litteratur innen pop-kulturen.

I år har det kommet en reaksjon på at Akademiens sekretær Horace Engdahl i fjor anklaget amerkiansk litteratur for å være trangsynt og uvitende.

Se om igjen fra da vinneren ble utropt kl 13.

Nå har den danske professoren Anne-Marie Mai , som er en av de mange professorene som har blitt bedt om å oppgi en kandidat, valgt å innstille musikeren og poeten Bob Dylan til årets litteraturpris. Mai hevder at flere av hennes kolleger har gjort som henne.

Mai mener Dylans sangtekster er å regne som dikt. I en kronikk i Politiken trekker hun fram dramatikeren Harold Pinter som eksempel på at diktning kan nå fram. Pinter vant prisen i 2005. Tilbake i 1995 fikk forøvrig teatermannen Dario Fo prisen.

Les: Prisvinner utropes torsdag

* Les flere nyheter om Bøker her

* Diskuter favoritt-kandidater til #nobelprisen med NRKbok på Twitter

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober