NRK Meny
Normal

IS har delvis ødelagt Palmyras-amfiteater

– En krigsforbrytelse, sier lederen for UNESCO-kommisjonen.

Palmyras ødeleggelser er store, men amfiteateret består

AMFITEATERET: Dette er et av stedene i Palmyra IS nå har skadet. Bildet er tatt før ødeleggelsene skjedde.

Foto: JOSEPH EID / Afp

IS-militanter har ødelagt deler av det romerske amfiteateret i oldtidsbyen i Palmyra, melder BBC.

De skal også ha ødelagt Tetrapylon-monumentet i oldtidsbyen, etter å ha tatt den tilbake.

– En krigsforbrytelse

– Dette er en tragedie, sier Tora Aasland, leder i UNESCO-kommisjonen, til NRK. Hun sier at ødeleggelsene er veldig målrettet og et angrep på vår fellesarv.

Dette skjer i serien av ødeleggelser IS har utført på de flere tusen år gamle romerske ruinene og historiske monumentene i verdensarvbyen – og de er omfattende.

Når de blir tatt, for det håper jeg de blir, må de stilles for krigsforbryterdomstolen og dømmes for krigsforbrytelser. Så alvorlig er det.

Ødeleggelsene i verdensarvbyen Palmyra er store
Foto: JOSEPH EID / Afp

Brukes i propaganda

Professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, Christopher Prescott, forteller til NRK at amfiteateret, der IS tidligere har henrettet gisler, brukes av symbolske og propagandamessige årsaker.

– Palmyra får mye oppmerksomhet, og har sterk symbolsk betydning. Når de henretter mennesker der, viser de maktesløsheten og totaliteten i deres ideologiske program, og at oldtidsminner og menneskeliv ikke har noen verdi, forteller han.

Kan ødeleggelsene repareres?

– Alt kan repareres, men den ekteheten som var over monumentene er borte for alltid.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters