Disse kan vinne P2-lytternes romanpris

En av disse tolv romanene kan vinne P2-lytternes romanpris. Bare seks av dem går videre til lytternes jurydiskusjon på lufta.

Romanprisen 2014

«Sju dagar i august» av Brit Bildøen, «Harpesang» av Levi Henriksen og «Mine fem år som far» av Bjarte Breiteig, er blant romanene på langlisten.

Foto: Samlaget, Gyldendal, Aschehoug.

To debutanter er med på langlisten til P2-lytternes romanpris som NRK offentliggjør i dag. Den inneholder forøvrig også ringrever som Edvard Hoem og Rune Christiansen.

Her er listen:

Brit Bildøen: Sju dagar i august (Samlaget)

Bjarte Breiteig: Mine fem år som far (Aschehoug)

Rune Christiansen: Ensomheten i Lydia Ernemanns liv (Oktober )

Jørgen Gunnerud: Sju dager i september (Kolon)

Levi Henriksen: Harpesang (Gyldendal)

Edvard Hoem: Slåttekar i himmelen (Oktober)

Terje Holtet Larsen: Kjærlighet mellom intelligente menn (Oktober)

Emil B. Lund: Norske edelstener (Cappelen Damm)

Liv Mossige: Tyskland (Cappelen Damm)

Sigbjørn Skåden: Våke over dem som sover (Cappelen Damm)

Ingrid Storholmen: Her lå Tirpitz (Aschehoug)

Lars Petter Sveen: Guds barn (Aschehoug)

Romanprisen-nominerte 2014

«Slåttekar i himmelem» av Edvard Hoem, «Kjærlighet mellom intelligente menn» av Terje Holtet Larsen og «Sju dager i september» av Jørgen Gunnerud.

Foto: Oktober, Kolon

Lytterne bestemmer

De tolv romanene er valgt ut av en fagjury bestående av kritikere og journalister i NRKs litteraturredaksjon. Juryen legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å komme frem til de tolv.

– I år var det uvanleg mange gode og interessante romanar å velje mellom, og vegen frå 20 bøker til den langlista på 12 romanar som vi no har gått ut med var lang og hard.

Marta Norheim i faguryen

Og enda vanskeligere blir det frem mot 1. desember, når den endelige kortlisten over seks romaner skal være klar. Det er disse lytterjuryen skal diskutere når den samles på Marienlyst en helg i januar.

Godt over 100 interesserte lyttere hadde meldt seg til tjeneste som jurymedlemmer da fristen gikk ut i går. Seks av dem får tilsendt romaner i posten. De får det ærefulle oppdraget å kåre årets vinner av P2-lytternes romanpris. Og det for åpen mikrofon.

NRK setter hvert år sammen en jury der det er størst mulig bredde i alder, kjønn og geografi. Juryen plukkes ut på bakgrunn av eposter lytterne har sendt til NRK. Der har de fortalt om seg selv og sine litterære preferanser. Ingen av de utvalgte kan jobbe profesjonelt med litteratur. Fellesnevneren er leseglede og viljen til å diskutere det de har lest.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)