Hopp til innhold

Vil gjøre forfattere mer spiselige

Christian Kjelstrup har laget hundre forfatterportretter av mat. Nå kommer bildene i bokformat, og forleggeren er ikke redd for å få pepper.

Christian Kjelstrup

PORTRETTØR: – Mest moro, men også en form for litteraturformidling, sier Christian Kjelstrup om «Uroens kokebok».

Foto: Thomas Espevik / NRK

Det hele startet med en tilnærmet religiøs opplevelse. Etter et vellykket bokstunt, med Uroens Bokhandel, var Christian Kjelstrup i gang med å forsyne seg av middagen i Aschehoug-kantinen da han plutselig fikk øye på Fernando Pessoa oppi pølsegryten.

Uroens kokebok

Det hele startet med et pølseportrett av Fernando Pessoa. Nå har Christian Kjelstrup laget en bok med matportretter av hundre forskjellige forfattere.

– Jeg tok med meg tallerkenen til kontoret, låste døren og laget Fernando Pølsoa. Resultatet la jeg ut på Facebook, og den gode responsen lot ikke vente på seg, forteller Kjelstrup.

Senere prøvde han seg på nytt, denne gangen med hjelp av en kollegas pastiller. Resultatet ble Carl Frode Pastiller, som Kjelstrup er redaktør for i Aschehoug forlag. Igjen fikk Kjelstrup god respons, og han bestemte seg for å gjøre forfatterportrettene til en tradisjon.

– En form for litteraturformidling

Uroens kokebok

Christian Kjelstrups barn har fått smaken på mange forfattere dette året. Men Piggvar Ambjørnsen (bildet) var de ikke så glade i.

Foto: Uroens kokebok

Kjelstrup har laget nye forfatterportrett hver eneste fredag siden januar. Det har med andre ord blitt lite fredagstaco på familien, sett bort fra da den kvelden da han vartet opp med Rolf Tacobsen. Men Kjelstrup, kona og barna har prøvd å spise det meste.

– Det er jo synd å kaste mat, så vi har fått smake på mye forskjellig. Ungene likte godt Diggbjørn Dropsfelder. Piggvar Ambjørnsen var de ikke like glade i.

Kjelstrup håper å kunne gjøre forfattere mer spiselige for flere enn hans egne barn.

– Selv om dette først og fremst er mest moro, er det også en form for litteraturformidling. Ved siden av portrettene i boken, har jeg skrevet en side tekst om hver forfatter. Kanskje kan kokeboken være en litt utidig inngang til noen klassikere?

Tom Eggeland blir spist opp

TOM EGGELAND: Tom Egeland mente det var en ære å bli portrettert av Christian Kjelstrup. Men forfatteren måtte finne seg i å bli spist opp på selveste påskeaften.

Foto: Privat

Ikke redd for pepper

Kjelstrup frykter ikke å få pepper for kokeboken, og har så langt bare fått positive tilbakemeldinger.

– De levende forfatterne jeg har portrettert, har vært veldig positive. Tom Eggeland sa for eksempel at det var en ære, selv om han ble spist opp av ungene mine på påskeaften.

Kjelstrup utelukker ikke at det i fremtiden kommer flere kokebøker, og da muligens med portretter av folk som driver på med helt andre ting enn å skrive bøker.

– Det hadde vært gøy å lage en politisk versjon, med blant andre Erna Solbær og Tilslørte Bondeviker, sier Kjelstrup.

Men først skal han slappe av. Bokprosjektet har tatt på for Kjelstrup, som har laget nye forfatterportretter hver natt den siste måneden.

– Jeg har nesten kuttet ut søvn det siste halvåret. Forhåpentligvis får jeg sove litt i juleferien.

Pølsoa

Kulturstrøm

 • Naturhistorisk museum UiO kåret til årets museum

  Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, ble kåret til årets museum 2023, melder museumsforbundet i en pressemelding.

  I nominasjonen skriver blant annet juryen at Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.

  Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma i Stavanger.

 • Dømt for å ha limt seg fast til «Skrik»

  De to kvinnene som limte seg fast til Munch-maleriet «Skrik» i november i fjor, er nå dømt i Oslo tingrett.

  Det melder Aftenposten.

  Kvinnene er klimaaktivister og demonstrerte mot norsk oljepolitikk.

  De er 25 og 34 år gamle, og var også siktet for å ha deltatt i to demonstrasjoner i Oslo i 2022.

  Kvinnene fikk opprinnelig forelegg fra politiet, men nektet å betale. Derfor måtte de møte i retten.

  Nå er 25-åringen dømt til å betale en bot på 16.000 kroner. Den andre kvinnen er dømt til å betale en bot på 24.500 kroner.

  Det verdenskjente Munch-maleriet kom uskadet fra hendelsen, men limrester måtte fjernes fra veggene.

  aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga har forsøkt å lime seg fast til rammen til Munch-maleriet «Skrik» på Nasjonalmuseet
  Foto: Ludvig Furu / Tidens ånd