NRK Meny
Normal

Intergalaktisk krasj

Dette kommer også til å skje vår egen galakse, Melkeveien.

Krasjende galakser.

Kjempekollisjon: Spiralgalaksene NGC 6050 og IC 1179 braker sammen i en hastighet på 500 000 kilometer i timen.

Foto: NASA/ESA / AP

Bildet du ser er ett av 59 ferske bilder knipset av romteleskopet Hubble og viser en detaljrikdom man aldri tidligere har fått til.

Selv om de er majestetiske, er galakser er slett ikke ensomme, statiske strukturer slik mange tror.

Det viser bildene som NASA og ESA akkurat har sluppet.

Svært voldsomme

Alle ting i universet trekkes mot hverandre av gravitasjon. Det gjelder oss mennesker, og det gjelder galakser. Jo større ting er, jo sterkere er trekkraften.

Fra tid til annen braker de sammen i slike intergalaktiske flørter du ser på bildet. Slike kollisjoner kan være svært voldsomme.

Vår egen galakse, Melkeveien, kommer høyst sannsynlig til å krasje sammen med vår nærmeste nabo, Andromedagalaksen, om to milliarder år.

Enorm hastighet

Spiralgalaksene på bildet, NGC 6050 og IC 1179, raser mot hverandre med en fart på 500 000 kilometer i timen.

Den nye konstellasjonen har fått navnet Arp 272.

De enkelte stjernene styrer ofte klar av hverandre, siden det kan være mange tusen lysår mellom dem.

Trass i den enorme hastigheten:

Kollisjonen foregår likevel uhyre sakte i mennesklig målestokk, vi snakker om et tidsspenn på flere hundre millioner år, ifølge NASA.

Men gassene som finnes i galaksene kolliderer, noe som ofte fører til at nye stjerner fødes.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3