Hopp til innhold

Inntektene stuper for norske kunstnere

Norske kunstnere tjente mindre på kunsten sin i samme periode som den jevne nordmann fikk 23 prosent mer å rutte med.

Anna Talbot

LUSELØNN: Smykkekunstner Anna Talbot synes det er trist at hun ikke får ta del i lønnsutviklingen i samfunnet.

Foto: Petter Sommer, NRK

Inntektene stuper for norske kunstnere. Det viser en utredning om kunstnerøkonomi som legges fram for kulturminister Thorhild Widvey (H) i dag.

Etter det NRK erfarer, viser tallene at tjente norske kunstnere 15 prosent mindre på kunsten sin i 2013 enn sju år tidligere. Samtidig fikk den jevne nordmann 23 prosent mer å rutte med i samme tidsrom.

For å kompensere for de tapte inntektene, må stadig flere kunstnere spe på med annet arbeid. NRK har tidligere omtalt at flere og flere kunstnere må gå på dagpenger.

Lever av ekstrajobben

– Man får jo ikke betalt for å ha utstillinger, men det gjør jo den som vasker, galleristen og nattevakten. Alle får lønn, bortsett fra kunstneren, sier smykkekunstner Anna Talbot.

Etter at hun tok master ved Kunsthøgskolen i Oslo for seks år siden har hun hatt mer enn 50 utstillinger, både i Norge og internasjonalt. Likevel er det ekstrajobben som studieleder ved Kunsthøgskolen hun lever av.

– Av og til får kunsten bare resten av energien når man har lyst til å gi den all energien, sier hun.

Kulturminister Thorhild Widvey (H)

KUNSTNERE: Kulturminister Thorhild Widvey får i dag overbrakt en rapport som viser at kunstnerne tjener mindre og mindre.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Negativ utvikling

Utredningen bygger på en spørreundersøkelse, hvor 4000 medlemmer av 30 norske kunstorganisasjoner har svart.

Forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon, Hans Ole Rian, mener det er oppsiktsvekkende at kunstnerne har hatt en negativ lønnsutvikling i en periode hvor de fleste nordmenn har fått solide lønnshopp.

– Det synes jeg er særdeles bekymringsfullt og alarmerende. Når vi ser hvordan inntektsøkningen har vært ellers i samfunnet, så er dette noe vi virkelig må ta tak i, sier han.

Interiørdesignere tjener bra

Hans Ole Rian

BEKYMRET: Dette må vi ta tak i, sier forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon, Hans Ole Rian.

Foto: Asamaria.com

Undersøkelsen viser imidlertid at det er visse kunstnergrupper som gjør det bedre enn andre.

Interiørdesignerne har en snittlønn på over 400.000 og bidar derfor sitt til å pynte på regnestykket. Billedkunstnerne derimot, ligger på bånn av lønnsstatistikken og tjente i snitt hele 11 prosent mindre på kunsten i 2013 enn sju år tidligere.

– Dette er noe vi har fryktet. Jeg tror de fleste billedkunstnere kjenner seg igjen i beskrivelsen. Men det er likevel svært graverende for vår kunstnergruppe, sier styreleder i Norske Billedkunstnere, Hilde Tørdal.

Men kunstnernes negativ lønnsutvikling er også interessant i et annet perspektiv: Den har nemlig skjedd parallelt med at den rødgrønne regjeringen doblet kulturbudsjettet.

– Jeg tenker at man kanskje ikke har vært flinke nok til å rette tiltakene mot det som kommer kunstnerne til gode generelt. Det bør være oppgaven nå for å få pengestrømmen tilbake til kunstnerne, sier hun.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters