– Utseendet er viktig, dessverre

Men det var ikke ansiktet som gjorde at Gina Fjellheim skvatt da hun endelig fikk snakket med daten sin i lyset.

Gina og Aleksander

Nordlendingene Gina Fjellheim og Aleksander Jakobsen fant hverandre på date - men er ikke sammen.

Foto: Nyhetsspiller

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvor mye teller kjemi, og hvor mye har utseendet å si? I serien «Dating i mørket» har deltakerne datet hverandre i stummende mørke, det er bare TV-seerne som har kunnet sett dem.

48 deltakere har vært med i programmet, men noen par har det ikke blitt.

Datet søsteren

For lofot-jenta Gina Fjellheim var det kanskje ikke utseendet til daten Aleksander Jakobsen hun reagerte mest på etter å ha sett ham i lyset.

– Etter at Aleksander og jeg hadde sett hverandre, nevnte han at han hadde vært på date med ei jente fra samme sted som meg før. Det viste seg å være søsteren min. Vi er ulike utseendemessig, men vi har kanskje personlige likheter, sier Fjellheim og ler.

SE VIDEO FRA GINA OG ALEKSANDERS DATE:

Video Dating i mørke del3

– Som dagen derpå

Eva Tryti er psykolog og parterapaut, og har nettopp gitt ut boka «Evig din?». Hun syns ikke det er så rart at ingen har blitt sammen, og beskriver det nervøse «avsløringsøyeblikket», hvor deltakerne får se hverandre, som veldig dramatisk.

– Det blir som å våkne opp dagen derpå, etter å ha vært full. Man skaper så store forventninger, og har drømt seg fram til et annet menneske, som kanskje ikke finnes. Det er nok nettopp derfor de er så nervøse, sier psykologen.

– Man kan sammenligne det med dating på nett. Forventingene blir store.

Forventinger

Eva Tryti

Psykolog Eva Tryti syns ikke det er så rart at ingen fant kjærligheten.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Og nettopp forventningene er noe Gina Fjellheim trekker fram, både fra seg selv og fra de andre deltakerne.

Hun har holdt kontakten også etter innspillingen, og Aleksander har vært på besøk hos henne i Stavanger.

– Under besøket var det flere ute på byen i Stavanger som tok kontakt med oss, og lurte selvfølgelig på om vi var sammen. Det er med på å gjøre at jeg føler meg veldig pressa, fordi jeg ikke vet om det er forventningene eller jeg selv som vil at vi skal være et par, sier Fjellheim.

For kjærester er de – så langt – ikke.

– Han har hilst på både mamma og vennene mine. Mamma har faktisk strikka lue til ham og sendt i posten, forteller Gina.

– Det kan være at jeg ikke vet mitt eget beste. Aleksander er en utrolig flott fyr med mange solide kvaliteter. Han er verdt å jakte på.

Langstrakt land

Gina Fjellheim

28 år gamle Gina Fjellheim angrer ikke på at hun deltok i programmet. – Jeg slappet veldig godt av, samtidig som jeg var opptatt av at også pappa skulle se på.

Foto: Nyhetsspiller

Prosjektleder for «Dating i mørket», Anne Marie Kvassheim, mener geografien her i landet er én av grunnene til at det ikke flere par.

– I tillegg har de jo egne liv fra før, med jobb og barn.

– Er det noe dere kunne gjort annerledes?

–Vi skal jo speile hele landet, slik at alle skal ha mulighet til å delta. Det ville nok blitt ganske høylytt hvis vi bare skulle ha med bergensere, sier vestlendingen og ler.

Hun opplever ikke at deltakerne har blitt skuffet når lyset har kommet på, men mer at de føler at den personen de har blitt kjent med ikke passer med personligheten.

– Så skal det jo en del til for å bli et par. De er samlet over tre dager, og det er kanskje litt kort tid for å starte et forhold, mener prosjektlederen.

Bruk tid!

Psykolog Eva Tryti anbefaler gradvise løsninger når man skal finne kjærligheten.

– Dette programmet blir jo det motsatte av det trygge, som vil være å finne en partner gjennom venner eller jobb og lignende. Det er gjerne der man finner forholdene. Da vil man også ganske raskt ha en følelse om det er noe kjemi der.

Og da skjer det noe med forventningene våre; utseendet blir ikke så avgjørende.

– En trøst er at utseendet er viktig i starten, men så er det faktorer som intelligens og humor som tar over. Så virkeligheten er nok ikke så brutal som dette, sier psykologen.

Siste episode av «Dating i mørket» ser du på NRK3 onsdag klokken

Kulturstrøm

  • Uforløst bestefar-komedie

    Ukas eneste kinopremiere, «I krig med bestefar», har filmstjerner som Robert De Niro, Uma Thurman og Christopher Walken på rollelista. – Trist å se gamle storheter i ubetydelig film, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 2.

    Fra filmen "I krig med bestefar"
    Foto: Norsk Filmdistribusjon