Hopp til innhold

Ikke sett Amandafilmene? Du er ikke alene

Filmene beskrives som mesterverk og vinner internasjonale priser, men til sammen er de sett av kun 100.000 på kino. – De er knallbra og fortjener et større publikum, mener Birger Vestmo.

Filmplakat til filmene Selvportrett, Håp og Barn.

«Selvportrett», «Håp» og «Barn» er nominert til å bli årets beste norske kinofilm.

Foto: Speranza Film / SF Studios/Motlys / Arthaus

«Selvportrett», «Håp» og «Barn» konkurrerer om å bli årets beste norske film når prisen deles ut i Haugesund 14. august. Ingen av dem var seermagneter på kino.

– Det er trist for de største filmene. Jeg mener alle årets nominasjoner er verdt å se. De kan gjerne brukes som en pekepinn på hva du bør bruke tiden din på, sier Birger Vestmo, filmanmelder i NRK P3.

Flere av de norske filmene handler om hverdagen i Norge, relasjoner og ekte mennesker, forklarer Vestmo.

– Tematikken gir grobunn for diskusjon og ettertanke. Det er ikke tankeløs underholdning, men filmer som vil noe, sier han.

«Barn» trenger tid til å vokse

«Barn» har allerede vunnet prisen for beste nordiske film i Göteborg. Nå er den nominert i ti kategorier til årets filmfest i Haugesund. På tross av fantastisk mottakelse, ble den kun sett av 20.000 på kino.

– Jeg tror noen filmer vokser og trenger tid så folk får snakket om det. «Barn» handler om det å ha barn, hva barna betyr for et samfunn og om hvordan en krisesituasjon på en skole håndteres. I lys av korona er den veldig aktuell, sier Henriette Steenstrup, som spiller rektor i filmen.

Et system eller en beredskapsplan kan ikke ta høyde for alle menneskers behov, noe hun mener «Barn» beskriver godt.

– Jeg tror man leser seg selv inn i denne filmen, og får sympati med ulike karakterer ut fra hvem man selv er, sier Steenstrup.

Henriette Steenstrup

VÅR SANNTID: – Jeg tror filmene som ikke er «blockbusters» om historiske personer eller krigen, er finere å se for mange flere enn det de kanskje tror selv, sier Henriette Steenstrup.

Foto: Mari Aftret Mørtvedt / NRK

Filmene kan sees på nett

Alle filmene som er nominerte til Amanda kan leies via ulike aktører på internett. En av flere som løfter norsk film, er nettkino.no.

– Når kvalitetsfilmer blir tatt av kinoene etter få uker, så fjerner man et produkt fra markedet i det øyeblikket det er mest attraktivt, sier Svanhild Sørensen, daglig leder i nettkino.no.

Folk ønsker å se filmer mens de er aktuelle og ferske, noe den digitale kinoen legger til rette for.

– Vi mener det er plass til både kino og strømming samtidig. Det er mange grunner til å gå på kino. Det er en opplevelse utenfor huset, som strømming verken kan eller skal konkurrere med, sier hun.

Sørensen mener Amanda har en viktig funksjon innenfor norsk film. Hun håper filmfesten i Haugesund vil minne folk på filmer de kanskje ikke har sett.

Flere av filmene kan sees hos diverse filmetjenester, som iTunes, Filmarkivet, Altibox eller andre. Du kan også finne kinoaktuelle filmer hos SFanytime.

NRK følger utdelingen av Amandapriser med en stor festsending fredag 14. august klokken 19:00 på NRK2.

Endring: Lagt til strømmetilbyderne i tillegg til de to nettstedene som tilbyr samtlige av de nominerte filmene.

Kulturstrøm

 • Tommy «Proffen» Karlsen Sandum bisettes fredag

  Skuespiller Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke på Grünerløkka i Oslo fredag. Det skriver NTB.

  Sandum er trolig best kjent for sin rolle som Proffen i filmene om «Pelle og Proffen», basert på bøkene til Ingvar Ambjørnsen.

  Artister som Jarle Bernhoft, Ingrid Olava og Tuva Syvertsen skal opptre i bisettelsen, ifølge VG. Det skal også Håvard Bakke, som spilte Pelle i filmene.

  Ifølge avisa innledet presten med å si at 48-åringen døde av blodpropp i lungen.

  Sandum døde tirsdag 6. februar.

  Tommy Karlsen Sandum bisettes i Paulus kirke i Oslo 23.02.2024.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB