Hopp til innhold

Frykter Aserbajdsjans propagandamaskin under ESC

Norske journalister kan bli offer for myndighetenes propagandamaskin under Grand Prix. Det frykter Aserbajdsjanske menneskerettighetsaktivister.

ESC 2011 - Aserbajdsjan

Duoen Ell/Nikki fra Aserbajdsjan vant Eurovision Song Contest 2011. Nå skal landet arrangere konkurransen i hjemlandet. Aserbajdsjanske menneskerettighetsaktivister frykter at norske journalister kan bli offer for myndighetenes propagandamaskin.

Foto: Alain Douit, Peter Van Den Berghe / EBU

I dag møtte de norske journalister aserbajdsjanske menneskerettighetsaktivister på litteraturhuset i Oslo.

– Myndighetene i Aserbajdsjan dreper og fengsler kritiske journalister og bloggere, sier Vugar Gojayev, leder for menneskerettighetshuset i Aserbajdsjan.

Frykter myndighetenes propaganda

Han flyktet fra landet i fjor på grunn av trusler fra myndighetene. I dag traff han norske journalister som skal dekke Eurovision Song Contest (ESC).
i Baku. Han frykter at også de skal bli offer for det myndighetenes propaganda.

– Situasjonen har blitt verre. Myndighetene fengsler kritiske røster, for å sørge for at de ikke uttaler seg til verdenspressen under Eurovision Song Contest, sier han.

– Jevner folks hus med jorden

Han forteller at de kaller Grand Prix for «familieshowet».

– Presidenten og hans familie prøver å bruke ESC til å skape et glansbilde av landet som ikke stemmer med virkeligheten. For å få det til tramper de på folks rettigheter.

Han forteller at myndighetene har bygd murer som stenger fattigdommen ute, folks hus blir jevnet med jorden for å få plass til den store Grand Prix-hallen. Han oppfordrer norske journalister til å dra ut av byen for å se det virkelige Aserbajdsjan, og gi moralsk støtte til familiene til opposisjonelle som har blitt fengslet og drept.

Norske journalister vil dekke mer enn glitter

Norske medier sier det er naturlig for dem og dekke også andre sider av Aserbajdsjan enn bare glitter og stas.

– Vi reiser til Aserbajdsjan først og fremst for å dekke Grand Prix. Det som skjedde i dag endrer ikke nødvendigvis måten vi vil dekke konkurransen på. Vi har hele tiden sett for oss at dette blir veldig spesielt, og at det derfor blir vanskelig for oss å kun dekke det som et glittershow og en musikkonkurranse, sier Jan Thomas Holmlund, som er reportasjeleder for Dagbladets nettsted kjendis.no

Han mener det for dem er naturlig å dekke noen av de andre sidene ved Aserbajdsjan også.

– Vi har ikke lagt ferdig alle planene for hvordan dekningen av Grand Prix skal se ut. Men både under og i forkant av ESC vil kritiske betraktninger være i spaltene våre.

– Har en oppgave som journalister

Også Maren Nes Olsen fra Morgebladet skal til Baku.

– Jeg får inntrykk av at det er et autoritært regime, og at vi har en oppgave som journalister å vise noe annet enn det vi får servert når vi kommer til Baku. Jeg må være bevisst på å snakke med folk som selv har et bevisst forhold til at de snakker med meg. Slik at jeg ikke setter noen i unødig fare, sier hun.

Amnesty håper på mer enn glitter og stas

Møtet mellom menneskerettighetsaktivistene og journalistene ble arrangert av flere internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner. Ole Peder Egenæs fra Amnesty håper norske journalister vil rapportere om noe mer en glitter og stas.

– Journalistene som har vært på seminar i dag har fått en liste med kontaktdetaljer over aktivister, som er mer enn villig til å stå frem selv om det er farlig for dem. Gjennom dem kan de fortelle historien om at det ikke er bare glitter i Aserbajdsjan, men at det også finnes altfor mange gitter, sier Egenæs.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.