Hopp til innhold

Knekker D.D.E.-koden

Hva er hemmeligheten bak suksessen D.D.E.? Denne uka fylte de 15 år og er snart klare med nytt album. Tekstforfatter Idar Lind har knekt D.D.E.-koden.

Idar Lind, tekstforfatter D.D.E.
Foto: www.lind.no

D.D.E.
Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Lyd: Hør hele intervjuet der tekstforfatter Idar Lind forteller om DDE!

Les også: 15 år med DDE

Et av de største bandene i norsk pophistorie fyller denne uka 15 år – nemlig D.D.E. fra Namsos. Et band som har solgt over en million plater – noe som setter dem i en særstilling i norsk musikkhistorie.

- En vanvittig suksess!

Og allerede under sin 15 års feiring i Namsos torsdag fortalte de hvordan suksessen skal fortsette i 2007.

- Det er kanskje litt skummelt å gjøre dette 17. januar, men hvis jeg skal oppsummere 2007, så må jeg si at det vil bli en vanvittig suksess! sa bandet til Adresseavisen .

Idar Lind har skrevet tekstene til noen av deres største hiter, og mener det er kollektivet D.D.E. og den planen de har lagt som er grunnlaget for suksessen.

- De hadde en plan

- Målbevist tenking. Det slo meg veldig tidlig da jeg begynt å samarbeide med D.D.E., at de hadde lagt en plan, og den planen har de fulgt hele veien siden, forteller Idar Lind til Norsk på Norsk i NRK P1. I denne fredagens program som går klokka 20.03 får du også høre den rykende ferske D.D.E.-låta "No går det så det suse'".

Da D.D.E. ga ut sitt første album, "Rai Rai 1993 hadde de en plan. De var et kollektiv som skulle jobbe sammen for suksess. Og har da også til de grader blitt det.

Idar Lind, som har stått bak tekster som ”Vinsjan på kaia”, ”E6”, ”Rompa mi”, ”By’n æ bur i”, ”Leia e livet” og ”De umulige e mulig”, mener D.D.E. er som et veldrevet firma.

- Som et veldrevet firma

- Det er en arbeidsdeling mellom medlemmene i gruppa der alle har spesialoppgaver og alle fyller funksjoner som gjør at de som helhet er som et veldrevet firma. Og det gjelder også når de kontakter en utenforstående som meg, forteller en ubeskjeden Lind.

- Så de er også gode forretningsfolk?

- Ja, det er de faktisk. Du kan jo se det nå; de har bygget opp et lite konsern med små bedrifter omkring selve bandet. Og det virker som det går ganske bra, mener Lind.

Fellesnevneren for nesten alle sangene til D.D.E. er at de tar utgangspunkt i et univers som befinner seg et sted i Namdalen, med Namsos som sentrum.

- Ikke Trønderrock

- Folk bruker kanskje begrepet Trønderrock, men for meg handler dette om at vi har et felles ståsted i Namsos-regionen. Og det gjorde at det var veldig enkelt for meg å gå inn og begynne å jobbe med de da vi begynte.

Idar Lind sluttet å skrive tekster for D.D.E. omkring 1998. Men nå er han i ferd med å gjøre et comeback. I Mars kommer det et nytt D.D.E.-album, der Idar Lind igjen er med og bidrar.

- Den nye sangen er en mellomtempo-låt, mer som «E6». Det er blitt en fin sang, sier Frode Viken, som er den andre store tekstforfatteren og komponisten i D.D.E., til Adressa.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters